Вдигат акциза за бездимните цигари от 0,93 на 3,54 лв., кутия става 10 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6937754 www.24chasa.bg

Бездимните цигари ще поскъпнат на 10 лв. от 1 октомври тази година. Това следва от промени в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени в парламента от Менда Стоянова, нейни колеги от ГЕРБ и депутати от “Обединени патриоти”. Сега те струват между 5 и 5,50 лв.

Текстовете предвиждат да отпадне разпоредбата, която в момента е в сила - за нагреваеми тютюневи изделия акцизът да е 152 лв. за килограм. В мотивите към промените народните представители посочват, че така ставката е 93 ст. Ако измененията им бъдат приети и акцизът за бездимни цигари се изравни с този за обикновените, ставката ще стане 3,54 лв. за кутия. Сумата е изчислена след промени, влезли от 1 януари. Те гласят, че акцизът не трябва да е по-малък от 177 лв. за 1000 къса цигари.

В мотивите депутатите посочват, че се очаква положителен ефект върху бюджета.

Досега в закона бе записано, че данъчната основа за облагане с акциз за нагреваемо тютюнево изделие е количеството тютюн, съдържащ се в продукта, измерен в килограми.

Друга промяна засяга бирата, която се предлага в опаковки над 5 литра. За тях ще се изисква бандерол. В оценката за въздействие към промените е записано, че така ще се увеличи административната тежест за пивоварите. Това изискване ще влезе в сила от 1 януари 2019 г.

В момента бира в страната правят 22 лицензирани складодържатели. 4 от тях са големи производители, а 18 са независими малки пивовари.

Бандеролите ще може да са не само от хартия, а и от други материали, като самозалепващо се фолио например. Това гласят промени в наредба за отпечатването на ценни книжа, пуснати преди дни за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Целта е да се ограничат опитите за фалшификация.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.