Старт за еврото! Премиерът: Готови сме за чакалнята и банковия съюз, но в един и същи ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6937757 www.24chasa.bg
Бойко Борисов иска твърда дата за приемането ни в чакалнята и в банковия съюз. СНИМКА: РОЙТЕРС

Премиерът заяви пред евролидерите, че иска твърда дата за приемането ни

“Готови сме за банковия съюз, но в един ден с подписването за влизане в чакалнята. Нека имаме съответния мониторинг, но да имаме и твърда дата. Такива са правилата.”

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. Той е там, за да участва в срещата на върха на лидерите от държавите от еврозоната. В рамките на срещата е обсъждано

изграждането на

Икономическия

и паричен съюз

и по-конкретно темите за реформата на Европейския механизъм за стабилизация и следващите стъпки в изграждането на Банковия съюз.

“Утре съм поканен на среща на лидерите на еврогрупата, където ще представя и нашите писма, и кандидатурата ни за чакалнята на еврозоната, ще ги запозная с направеното засега, защото изпълняваме всичките пет критерия”, заяви Борисов в четвъртък, преди да замине за Брюксел. Той се закани, че ще попита евролидерите “защо се налага да променяме критерии за чакалнята на еврозоната” И уточни, че ще зададе този въпрос, защото българското правителство се притеснява, че с членството ни в банковия съюз може да се повтори ситуацията с Шенген.

Според Европейската комисия България е изпълнила критериите за членство в Шенген през 2011 г., но вече седма година стои извън европейското пространство без граници. Борисов посочи, че България не е виновна за ликвидирането на толкова производства в страната, че излизайки от социалистическия лагер, милиони са отишли в демократични страни и че биват подмамвани с по-големи заплати лекари, инженери, програмисти и софтуерни специалисти, които отиват в по-скъпоплатените западни държави.

В края на април Брюксел обвърза в пакет членството на България в еврозоната и в банковия съюз. Това обяви в София лично заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Той призна, че членството в банковия съюз е ново

допълнително

условие за приемане

в чакалнята за еврозоната

“Действително вече има ново изискване - присъединяването към еврозоната се обвързва с включване в банковия съюз. Това се дължи на поуките, които извлякохме от кризата - трябва да осигурим устойчивост не само на обществените разходи, но и на финансовия сектор. Затова банковият сектор е подложен на строг надзор в държавите, които очакват да въведат общата валута”, обясни причините за новата оферта Домбровскис.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата