Борисов предаде председателството на Австрия в ски курорт (Снимки+Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6938199 www.24chasa.bg
Доналд Туск, Себастиан Курц и Бойко Борисов Снимки: МС

"В следващите 6 месеца сме в Тройката, ако има нужда- винаги сме насреща да окажем съдействие и помощ, или за мнение." С тези думи на подкрепа българският министър-председател Бойко Борисов предаде председателството на ЕС на австрийския канцлер Себастиан Курц на официална церемония, която се проведе в известния курорт Шладминг в австрийските Алпи. Борисов, Себастиян Курц и Доналд Туск се качиха с лифт до хижа "Шафалм" под връх Планай, където имаха работна закуска. Шладминг е един от най-известните ски курорти в Европа, има 9 ски зони с писти и лифтове. Четирите основни зони са свързани помежду си с лифтове. В последните години в курорта бяха построени 3 модерни лифта и писти, които свързаха четирите склона на околните върхове. Недалеч от там е роден Арнолд Шварценегер.

"Тук се чувстваме като у дома си. Нашите планини Рила и Пирин действително са толкова красиви. Нашето лого беше "Съединението прави силата", а символиката във вашето лого е "Европа, която защитава", ние можем да сме защитени само когато сме единни и подчерта, че по време на българското председателството двамата с Курц са били в непрестанен диалог, за да се надгражда работата по общите ни приоритети - Западни Балкани, дигитална инфраструктура, сигурност и миграция, социална Европа.

„Благодаря, ти Бойко, за прекрасната работа, която България свърши през последните месеци по време на своето председателство“. С тези думи Курц се обърна към министър председателят ни. Той благодари и на Доналд Туск за подкрепата. Канцлерът заяви, че Австрия е горда, че приема председателството, това е чест и отговорност за страната. Той подчерта, че Европа се намира в много сложна ситуация в момента – заради напрежението с Русия, със САЩ, а и вътрешно заради Брекзит.

„Искаме да изградим мостове, да намалим напрежението.. Искаме и ще се опитаме да създадем една сигурна, обща, обединена Европа. Мотото ни е Европа, която защитава, но и която осигурява благосъстоянието на гражданите“, допълни Курц и обясни, че мястото на предаването на европредседателството не е случайно. Това е сърцето на Австрия, както и на Щирия.

„Действително тук се чувстваме като у дома си, защото нашите планини – и Родопите, и Рила, и Пирин, и Стара планина - толкова са красиви и еднакви, така че с голяма радост съм за първи път на това място“, заяви и Борисов.

„Нуждата от сигурност е стара колкото човеството, европейците очакват от нас да покажем решителност не защото искат да изградят стени срещу останалата част на света, а защото работа на всяка политическа власт е да защитава“, допълни и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. По думите му тази защита се отнася най-вече за границите. Това обаче не трябва да се случва с цената на свободата на хората. Туск подчерта, че Австрия винаги е имала централна роля за Европа - и икономически, и политически. "Благодаря на усилията на Бойко за напредъка по европерспективата за Западните Балкани. Сигурен съм, че Курц ще успее да ги надгради", завърщи Туск.

Изявленията бяха отправени на фона на спираща дъха гледка от Алпите. Тримата проведоха работна закуска, а срещата приключи със символична размяна на знаменце на ЕС между двамата управляващи. „Тъй като света е футбол последните дни, позволете ми както футболните отбори да разменим флагчета със Себастиан“, обърне се Борисов към Курц.

 

                  

Борисов предаде председателството на Австрия в ски курорт (Снимки+Видео)

Борисов предаде председателството на Австрия в ски курорт (Снимки+Видео)

Себастиан Курц, Доналд Туск и Бойко Борисов Снимка: Албена Арабаджиева
Себастиан Курц, Доналд Туск и Бойко Борисов Снимка: Албена Арабаджиева