Машина на времето: 5. 2. 2008 г. След критиките на Брюксел - оставка №1 за корупция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6938373 www.24chasa.bg
На последните заседания на съда Веселин Георгиев идва с две патерици

Шефът на фонд “Пътища” Веселин Георгиев бе освободен часове след като ЕК за пореден път разкритикува България за недостатъчни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Това пише на първа страница “24 часа” в броя си от 5 февруари.

Оказва се, че Георгиев е подал оставката си в петък. Тя обаче бе приета едва вчера от управителния съвет на фонда, в който влизат министрите Орешарски, Мутафчиев и Гагаузов. Като мотив да бъде освободен Георгиев посочва създалата се ситуация в управляваното от него ведомство. Първо името му бе замесено в скандал с раздадени от фонда поръчки за 120 млн. лв. на фирмата на неговия брат.

След това двама служители на ведомството бяха хванати, че искат 50 хил. лв. подкуп.

Веселин Георгиев, станал по-известен като Баткото, който осигури на фирми на своите братя поръчки за 120 млн. лв., е освободен от поста. Мястото му заема досегашният главен секретар във фонда Милош Поцков.

Като мотив за оставката си Георгиев посочва “създадената ситуация в управляваното ведомство”. Присъствали на заседанието на управителния съвет твърдят, че обсъжданията били бурни, продължили 4 часа, но решението да бъде освободен било взето с пълно единодушие.

Източници от фонда споделят, че още преди заседанието финансовият министър Орешарски съгласувал с премиера Станишев решение за освобождаване на Георгиев и назначаването на Поцков. Аргументът е, че това ще е добър сигнал към Брюксел. Около скандалите с шефа на пътния фонд и хванатите с подкуп двама служители Еврокомисията временно замрази около 1 млрд. лв. за транспортни проекти.

Час след уволнението премиерът Станишев заявява: “Безспорно по време на управлението на фонда от г-н Георгиев се увеличи ефективното усвояване на средствата. Когато обаче има обществени съмнения за корупция, правилното е той да подаде оставка”.

Според него заключенията в одитния доклад за Веселин Георгиев гласели, че има предпоставки за конфликт на интереси, което било морално, а не законово понятие. “По отношение на Георгиев би могло да се появи ситуация, в която да възникне или се прояви конфликт на интереси”, каза и финансовият министър Орешарски.

Скандалът около пътния фонд тръгна следпубликации във в.“Капитал”. Според изданието поръчки за ремонт на пътищата за 120 млн. лв. са възложени на фирма “Биндер”, управлявана от брата на Георгиев - Емил. Втора компания - “Инмат”, в която участва другият брат на пътния шеф, доставя строителни материали и има асфалтови бази.

От изявления на Георгиев след тези публикации става ясно, че той е подал декларация за конфликт на интереси” , както и това, че има спор дали тези поръчки са такива. Запознати с одитния доклад на инспектората към финансовото министерство споделят, че констатациите в него били недостатъчни, за да се вземе мотивирано решение за уволнение.

Поради медийния шум и сигналите от Брюксел Георгиев бил помолен да подаде оставка сам, което той направил. След като проверили из основи всички търгове и конкурси, както и договорите и анексите на пътния фонд с фирмите на двамата братя на Георгиев, била потвърдена само общата сума на поръчките, спечелени от “Биндер” - около 120 млн. лв. Установено е също, че част от търговете са спечелени не пряко от “Биндер”, а от консорциум, в който тя участва с други компании.

Братът на Батко

12 пъти играе

сам и печели

Фирма “Биндер” е играла сама в 12 от конкурсите за ремонт и поддръжка на пътища през последните 2 г. и ги е спечелила, показва проверка на “24 часа” в регистъра на обществените поръчки. Шеф на компанията е Емил Георгиев, брат на бившия директор на фонд “Пътища” Веселин Георгиев.

Според финансовия министър Пламен Орешарски тези факти са сред притеснителните, открити при проверката на процедурите.

“Биндер” нашумя с това, че по времето на Георгиев е спечелила поръчки за над 122 млн. лв. 12-те търга, в които е единствен кандидат, пък са за половината от тази стойност - 66,5 млн. лв.

Гергана Паси:

Родих 2 деца, а делото още се точи

Това заявява на 13 декември 2013 г. Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси, за втори път призована на разпит като свидетел по делото “Батко и Братко”. Преди 5 г., когато делото влиза в съда, Паси дава показания. През 2012 г. процесът стартира от нулата заради сменен председател на съдебния състав и тя е преразпитана.

“Да си призная, ако тогава някой ми беше казал, че след 5 години ще родя две деца и пак ще сме в съда, нямаше да повярвам. Голяма част от моите спомени са избледнели”, заявява Паси.

“Ако се говори за вреда, тя беше нанесена върху репутацията на България като пример за непрозрачност”, заявява Паси. И допълва, че именно скандалът дал повод за създаването на Закона за конфликт на интереси.

Делото "Батко и Братко" се точи 7 години.

Съдът оправдава Веселин Георгиев напълно

На 16 януари 2009 г. всички медии съобщават, че Веселин Георгиев отива на съд за спрени милиони от ЕС.

По делото са събрани 10 тома, 4 големи класьора и 34 папки с доказателства. Приложени са много копия на обществени поръчки, за които е установено, че са сключени в противоречие със закона. В резултат на това с решение от 23 юли 2008 г. Европейската комисия прекратява плащанията по програма ИСПА.

Ако вината на Веселин Георгиев бъде доказана, го заплашват от 3 до 10 г. затвор. “Ударът по имиджа на държавата е изключително тежък случай, смятаме, че ще докажем обвиненията", заявяват прокурорите, ангажирани по делото.

Но вместо в съда на 4 март 2009 обвиняемият Георгиев се оказва в болницата. На 10 март екип на “24 часа” го намира по пижама във VIP стая в женското отделение на неврохирургията в Университетската болница в Пловдив, където чака операция. Заради здравословните му проблеми СГС отлага делото.

От 2009 до 2016 г. медиите следят изкъсо процеса “Батко и Братко”. Как се развива той, можем да разберем дори само от заглавията на техните публикации: “Прокуратурата зацикли с делото срещу брата на В. Георгиев”, “Властта опрощава далаверите на Братко”, “Финансовото министерство сгреши в полза на “Батко”, “Невероятен гаф на МФ спаси Веселин Георгиев от иск за щети”, “Бивш шеф знаел за Батко и Братко”, “Братята на Батко отказаха показания пред съда”, “Делото срещу Батко вече губело смисъл”, “Зам. финансовият министър Димитър Ивановски не се яви като свидетел по делото срещу Веселин Георгиев за четвърти път”, “Зам. министър в амнезия за Батко”, "Батко не бил крал от Европа, само от България", “ЕК наредила Батко да не дава на братята си, той не послушал”, “Плугчиева: “Брюксел ни отряза заради Батко”, “Изгубили документи срещу Георгиев, ЕК ги праща”, “Съдийка сложи на трупчета делото “Батко”. Междувременно на 21 март 2012 г. Веселин Георгиев е обвинен по второ дело - сключил 10 неизгодни договора с фирми и ощетил агенцията с близо 100 хил. лв.

На 17 август 2016 г. ВКС излиза с окончателно решение: “Веселин Георгиев е невинен!”. Според върховните магистрати той не се е явявал възложител на поръчките, такива били областните пътни управления, които сключвали договорите.

На 21 октомври 2016 г. Веселин Георгиев е оправдан и по второто обвинение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.

Сестра Херувима става на 99 г., радва се на цветята  За 99-ия си рожден ден се стяга най-старата монахиня в България! Сестра Херувима от манастир "Покров Богородичен" в Самоков ще отпразнува след броени дни празника, който я доближава само на година от един век житейски път. През последното десетилетие най-старата монахиня имаше сериозни