Израел дарява на София площадка за деца с увреждания, ще е миникопие на Йерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6938439 www.24chasa.bg
Илюстрация на една от атракциите в “Йерусалимската градина”. Детайлите по проекта все още се уточняват.

Тя ще е в Южния парк и плановете са да е готова до зимата

Детска площадка и красиво оформена градина в Южния парк, място, на което заедно да играят деца със специални потребности и такива без подобни нужди. Израел ще подари това място на София по случай 50-годишнината от обединяването на Йерусалим.

“Йерусалимската градина” ще е в Южния парк, а плановете са да е готова още тази зима, ако приключат съгласувателните процедури по проекта. Инициативата за изграждането на това специално място е на израелското посолство у нас и лично на посланичката Ирит Лилиан. Тя разказа за “24 часа” подробности как се е родила идеята за “Йерусалимската градина”.

“През 2017 г. чествахме 50-годишнината от обединяването на Йерусалим. Искахме да отбележим този юбилей и тук в София по оригинален начин. Мислехме си за духа на Йерусалим, който е един много отворен град, в който съжителстват хора от различни религии. За 3 г., откакто съм в София, ми направи впечатление, че не виждаме хората със специални нужди в обществения живот и особено децата. Така се появи идеята - да направим нещо, което едновременно да напомня за Йерусалим и да е площадка за деца със специални нужди”, разказа Ирит Лилиан.

Преди година в София били представители на израелска неправителствена организация, чието име означава “поправяне на света”. Организацията прави 72-часови срещи между експерти и хора в нужда. Например среща дете в инвалидна количка или сляп човек, които имат проблем с хора, които могат да измислят решение как да им се помогне. Израелското посолство решило да използва този иновативен метод в проекта.

“Когато получихме от Столичната община парцел за градината, заведохме там деца, родители и учители. Искахме да разберем какви са нуждите им, как те си представят, че трябва да изглежда градината.

Децата получиха и

пластилин, за да

може всяко с ръцете

си да моделира

катерушката, която

иска да има

на площадката. Така получихме идеите какво точно да включим. Например те искаха да има къщичка на дърво. Няма да е върху дърво, но ще има йерусалимска къща на хълм”, обясни посланикът на Израел. Къщичката прилича на вятърна мелница. Вътре ще има механизъм, с който децата ще задвижват мелницата и тя ще се върти.

За да пресъздаде Йерусалим - свещен град за три религии, обграден от крепостна стена със седем порти, архитектът Ицхак Липовецки прави

дизайн на оградата на

градината със 7

порти, които да

напомнят на

йерусалимските

После в идеята се включва и “Уолтопия”, които проектират приключенската зона. След това и организацията “Маргаритка”, която се занимава с образование чрез музика. Тя отговаря за музикалната зона, наречена “Арфата на Давид”. И така, докато чака одобрение, проектът успява да привлече още партньори.

“Вече сме на финала и се надявам да получим разрешение за строеж в следващите седмици и “Йерусалимската градина да е готова до зимата”, уточнява посланичката. Проектът е минал през две обществени обсъждания. Разгледан е от експертния съвет на район “Триадица” и очаква становище от главния архитект на София.

“Очаквахме да има възражения, защото хората понякога са консервативни и не обичат промените. Но бях много изненадана да чуя, че

има хора, които

не приемат идеята

да има деца със

специални нужди

близо до тях в парка

Те бяха опаковали тези доста притеснителни чувства в хубави доклади с различни оправдания - как няма достатъчно места за паркиране, как свалянето на дете от по-голяма кола отнема време и това ще създаде задръствания, как ще се намали зелената площ в парка, което е нелогично, защото много години мястото е било детска площадка”, разказа посланичката.

Тя подчерта, че “Йерусалимската градина” се вписва изцяло в парка и няма да се секат дървета. “Това няма да бъде “Дисниленд”, увери посланик Лилиан. На обсъжданията имаше и мнения, че религиозните символи трябва да се намалят. Чуха се дори предложения за събиране на подписи. “Предложих на хората да си представят, че някъде по света ще се прави градина “София”. Съвсем естествено там ще се изобрази по някакъв начин храмът “Св. Ал. Невски”, един от символите на София, или пък триъгълникът на толерантността, в който на метри една от друга са църква, джамия и синагога. Представете си някой да каже: “Това не е София, това са религиозни символи”. Същото е и с Йерусалим, защото историческото наследство на града е хилядолетното съжителство на три религии. Да, имаме и други символи, които може да се сложат на седемте портала, без да са религиозни, но хората, изповядващи исляма тук, например ще кажат: “Как може да изобразите Йерусалим, без да се спомене, че той е третото свещено място за исляма?”, или пък християните ще питат какво е Йерусалим без Божи гроб. Това е историческото наследство на града. Искаме да направим място, отворено за всички, и то да помага на децата да разбират смисъла на това да приемеш другия. Как да изключим историческото наследство на Йерусалим само за да бъдем политически коректни в очите на някои хора?”, коментира Ирит Лилиан.

Най-важната идея на проекта не е символиката, а

всички деца да

играят заедно,

учейки се да

приемат различията

и специфичните нужди на другия. “София не е много достъпен град за хората със специални потребности. Обръща се все повече внимание на тази тема, но още има училища например с много стълбища. И ако това не е чак такъв сериозен проблем, защото все пак се намира решение, при магазините и обществените сгради е по-различно. И нямам предвид само хората в инвалидни колички, представете си сляп човек да се придвижва. Вече има пешеходни пътеки със звуков сигнал, градският транспорт става по-достъпен, но когато плочките по тротоара са разместени, придвижването на човек с нарушено зрение е трудно. Виждам воля в кмета на София градът да става все по-достъпен. Най-важното е хората да бъдат обучени - бизнесмените да направят средата в компаниите си достъпна, да се уважава правото на тези със специални потребности да са равноправни с останалите, да се придвижат от един офис в друг сами”, обясни посланичката на Израел.

Проектът за “Йерусалимската градина” е на стойност 260 000 евро. За да събере средствата, посолството се отказва да чества годишнината от независимостта на Израел. Министерството по йерусалимските въпроси също ще помогне, както и израелски компании. Набирането на средства обаче продължава и посолството се надява да привлече още партньори.