Ще пуснат ли предсрочно магистратите шофьора, сгазил 4-годишния Паоло?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6939378 www.24chasa.bg
Георги Сапунджиев в залата на Старозагорския окръжен съд преди 4 години СНИМКИ: Ваньо Стоилов

Това трябва да се промени - сега затворникът сам може да поиска свободата си, а съдът да се съгласи, казва майката на детето Красимира Иванова

Апелативните съдии ще решат по съвест, по закон, но вероятно ще трябва да чуят и общественото мнение дали Георги Сапунджиев да излезе близо 2 г. по-рано

“Безобразие!” - това бе първата реакция на Красимира Иванова от Стара Загора, когато миналия четвъртък научи, че съдът пуска условно предсрочно от затвора шофьора на джипа, който уби сина ѝ Паоло. Нещастието стана в пешеходната зона на града на 2 юни 2014 г.

Красимира е психолог и умее да намира точните думи. Когато на първа инстанция през 2014 г. шофьорът Георги Сапунджиев получи 3 години и 4 месеца затвор, тя обобщи: “Нищожна присъда.” Чак след това намери сили да коментира:

“Детето ми беше

на 4 годинки, те

не му дадоха

дори толкова.”

Почернената майка разбира много добре, че в този случай вината не е нито на Сапунджиев, нито на съда, който го пуска от затвора 1 година, 10 месеца и 10 дни преди да е изтекло наказанието му.

“Проблемът е в закона, който позволява затворникът сам да поиска свободата си, а съдът да се съгласи с това му искане. Затова законът трябва да се промени”, категорична е Красимира.

В този случай тя и съпругът ѝ Иван вече не са страна по делото и нямат юридически инструменти, за да му повлияят, както го сториха преди 4 г. Тогава обжалваха присъдата на шофьора, направи го и самият обвиняем. В резултат на това Пловдивският апелативен съд, като втора инстанция, завиши наказанието на 6 г. затвор.

Всъщност годините са 9, но процесът се водеше по съкратената процедура, което автоматично намалява с 1/3 времето за затвора. В Пловдив съдът наложи и да бъде отнета шофьорската книжка на Георги Сапунджиев не за 5, а за 8 г.

Върховният касационен съд потвърди присъдата на пловдивските магистрати и осъденият влезе зад решетките - в общежитие от открит тип, както бе записано в присъдата.

Тогава вече родителите на убитото дете я приеха като справедлива. Явно не са очаквали, че 4 години по-късно и ден преди църковния празник на свети Петър и Павел, на който техният Паоло празнувал имен ден, тя ще бъде смекчена.

Но на 28 юни поне за юристите нямаше изненада - по закон Сапунджиев наистина има всички основания да получи предсрочно свободата си. Дори да си я поиска сам, без адвокат, както направи.

Най-напред, защото

вече е изтърпял

над половината

от наложеното

му наказание

От затворническата администрация подкрепиха това му желание с още аргументи: имал примерно поведение зад решетките, работел в земеделския институт край града, изкарал успешно курс по отговорно шофиране, дори започнал да проявява интерес към религията.  

Поне в началото не възрази и прокуратурата. Тя само поиска във времето, което остава до окончателното изтичане на наказанието, Сапунджиев да се среща всеки ден с пробационен служител. В началото затворникът пожела тези срещи да бъдат за по-кратко време, но след това прие дългия срок.

Георги Сапунджиев все още не е на свобода. По закон има 7-дневен срок, в който определението на окръжния съд в Стара Загора може да се обжалва или протестира от страните по делото - самия затворник, затворническата администрация или прокуратурата. Направи го прокуратурата, без да чака крайния срок, а само няколко часа след като стана ясно.

Когато на 21 ноември 2014 г. - в Деня на християнското семейство, бе прочетена нищожната по думите на майката на Паоло първа присъда, прокуратурата не протестира. Делото тогава отиде в Пловдив заради намесата на обвиняемия и почернените родители.  

Сегашното бързо решение за протест създава впечатление за действия под натиск, още повече че поне в началото не бяха посочени и мотивите за този протест. Защото макар и законно определението за предсрочната свобода на затворника се оказва

неприемливо

за общественото

мнение

То се настрои срещу шофьора Георги Сапунджиев още от мига, когато се разбра, че е прегазил момченцето на забранено за автомобили място, докато то карало колелото, купено му ден по-рано за 1 юни - Деня на детето. Още тогава социалните мрежи се нажежиха от твърденията, че поведението му било неадекватно и нагло.

Държанието му в съдебната зала по време на процеса също възмути много хора. Макар да седеше на 3 метра от пейката на почернените родители почти 8 часа, докато траеше делото, Сапунджиев нито веднъж не събра смелост да погледне тези хора в очите.

Или пък да направи опит за нещо като извинение. Само в началото на процеса промърмори тихо, че съжалявал, но от банката пред съдията.

Старозагорци, а и хора от цялата страна се интересуваха от развоя на този процес. Нещастната съдба на прегазения Паоло ги обедини. В Стара Загора имаше шествие от центъра до лобното място на детето, което дълго време бе затрупано с цветя и плюшени играчки. Познати и непознати идваха тук, за да запалят свещички и помълчат в памет на момченцето. Пред съда в деня на процеса също имаше много хора в подкрепа на майката Красимира.

Сега тази показност вече е няма, но напрежението витае във въздуха и една искра може да го възпламени. Заради това няма съмнение, че в полето на пловдивските магистрати бе изпратена трудна топка. Те трябва да вземат окончателното решение за предсрочната свобода на Сапунджиев по съвест, по закон, но вероятно, волно или не, ще трябва да чуят и общественото мнение.  

Макар юристите да казват, че когато то влезе в съдебната зала през вратата, правото излиза през прозореца.

От казуса “Сапунджиев” майката Красимира Иванова очаква да научи отговора на още един въпрос: присъдата в случай като този се налага, за

да превъзпита

човека или

да го накаже?

Самата тя от началото твърди, че не търси вендета и отмъщение, но смята, че наказанието в случая е по-важното. А законът е такъв, че смекчава тъкмо усещането за наказание и засилва чувството за безнаказаност.

Тя си налага да не мисли често за това. Казва, че смъртта на сина ѝ е обърнала и променила всичко в живота на семейството. За себе си е намерила най-вярното решение - на 14 февруари 2017 г. тя и съпругът ѝ Иван се сдобиха с дъщеричка, нарекоха я Бела. И тя, както и близнаците Паоло и Анжела са заченати инвитро - трагедията със смъртта на момченцето дойде след дълго чакане на рожби в тяхното семейство.

“Искам да възпитам дъщерите си да ценят човешкия живот. Искам да мога да излизам с тях спокойно, без да се страхувам за живота им”, казва Красимира, но признава, че се страхува. Вече не може да шофира, дори продала новата си кола. Но преди да се появи Бела, тя намери сили да се включва в благородни каузи за безопасни пътища като например инициативата “Аз съм бъдещето. Пази ме!”.

Трагедията със сигурност промени из основи и живота на шофьора Георги Сапунджиев. Дали е станал по-добър в годините зад решетките, щом се е обърнал и към религията? И преди, и сега затворникът не желае да говори с журналисти. За него се знае само, че след катастрофата двете му деца живеят в Германия, а къщата му в село Змейово се охранява от огромни кучета.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,