Колите с произволен номер само при първа регистрация, няма да сменят всички

https://www.24chasa.bg/novini/article/6939604 www.24chasa.bg
Няма да има смяна на номерата на всички коли. СНИМКА: Снимка: “24 Часа”

В пунктове ще проверяват кода дали не е пренабит, структурата на метала, че дори и боята

Новите номера с произволни букви и номера ще бъдат само за колите, които минават първа регистрация. Това поясни зам.-шефът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Дамян Войновски. Както “24 часа” писа в събота, предвижда се да се премахнат регионалните обозначения в регистрационните номера. Това обаче не означава, че ще се сменят табелите на всички коли.

Премахването на регионалното обозначение се прави, за да се облекчат собствениците на автомобили. Първо те ще могат да регистрират колата там, където искат, а не по местоживеене.

При сегашния режим, ако един човек смени града, в който живее, трябва да смени и регистрационните табели. След като се въведат новите номера, това вече няма да е нужно. Собственикът подава заявление, в информационната система се сменя адресът, но няма нужда да се издават нови табели.

Произволните номера ще предпазят и шофьорите от преднамерено отношение от страна на проверяващи или на колеги. Примерно на столични шофьори към тези от други градове или на катаджии от провинцията към софиянци.

Бившият шеф на “Автомобилна администрация” Димитър Ганев пък се обади в редакцията с опасението, че даването на регистрацията на колите на частни пунктове ще доведе до възможност за регистрация на крадени автомобили.

Войновски обаче заяви, че един от критериите за пунктовете, които ще бъдат лицензирани, е да имат техника, с която да проверяват VIN кода, който е като егене на автомобила. Сега в КАТ проверката е с фенерче, казва той. Освен това пак с техника ще се проверяват структурата на метала и дори боята.

Данните ще се пазят в информационната система и ще се знае кой е направил регистрацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са