Калинка показва, че стоките в магазина са био

https://www.24chasa.bg/novini/article/6939616 www.24chasa.bg
Така изглежда знакът, който ще се дава като гаранция, че предлаганите продукти са био.

Въвеждат национален знак като гаранция за чисто производство

Национален знак с формата на калинка ще показва на потребителите, че продуктът в магазина е био. Това става ясно от проект на наредба за правилата за биологично производство и етикетиране, обявена за обществено обсъждане.

Калинката ще

може да се

слага на

етикета и

да се използва

при рекламата

на земеделски продукти, храни и съставките им, за да гарантира, че са произведени по биологичен метод при спазване на разпоредбите. Според тях трябва да се използват сертифицирани семена, вещества за обработка, определени площи и т.н.

Изображението може да е черно-бяло или цветно. Националният знак трябва да е с височина най-малко 9 милиметра и широчина най-малко 13,5 милиметра. Съотношението височина/широчина винаги е 1:1,5. В изключителни случаи минималната височина може да бъде намалена до 6 милиметра за много малки опаковки.

Според наредбата земеделско стопанство може да премине към биологично производство, когато са изпълнени няколко условия. Необходимо е да има сключен договор с контролиращо лице. От датата на подписване на споразумението операторът има срок от един месец да уведоми министъра на земеделието, че преминава към биологично производство и включва нова дейност в системата за контрол.

За да се считат за биологични, дивите растения трябва да са израснали на територия, която най-малко три години преди събирането им не е обработвана със специфични препарати.

Не трябва да се засяга устойчивостта на естественото местообитание и опазването на вида в района. Зоните

не трябва да са

подложени на

индустриални

замърсители или

интензивен

автомобилен

трафик

Беритбата трябва да се извършва от обучени събирачи и е разрешена по предварително одобрени от контролиращо лице карти на териториите.

При отглеждането на птици на открити заградени площи след всяка партида животни земята трябва да остане празна за не по-малко от 14 дни, за да се възстанови растителността.

Без сертификат ще остават производители, които откажат достъп на контролиращите лица до помещенията, при непредоставяне на информация за целите на проверката, включително вземане на проба за анализ, ако месят или замърсят при съхранение с продукти или вещества, които не са в съответствие с разпоредбите за биологично производство.

Ако производител

продава директно

на крайни

клиенти

биопродукти,

няма да подлежи

на контрол

Изискването обаче е, да не произвежда и не складира стоките на друго място освен там, където продава, както и да не внася продукти от трети страни и да не възлага дейности на трета страна.

Отнемането при нарушения на биосертификата и налагането на забрана за търговия с продукти, както и рекламирането им, може да стават за определен период от време.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Лудогорец" има съвсем прясна трансферна цел от Румъния. Става въпрос за 23-годишния офанзивен футболист Ервен Онженда от "Ботошани". Онзи ден "орлите" загубиха с 1:3 в турския курорт Белек контролата именно с този румънски тим. Според sport.ro веднага след мача хора на родния шампион са питали румънските си колеги относно възможността за трансфер

Виктория Бекъм не се скъпи за козметиката си. Футболната съпруга брои 1200 паунда за нов овлажнител за лицето си. Той е специално изработен за нея, като сред основните му съставки е собствената й кръв. Тя е използвана за добавяне на лечебни фактори на крема. Съпругата на Дейвид Бекъм сама се похвали с новата си покупка в социалните медии.

Колийн Рууни отново е бясна на съпруга си Уейн Рууни. Поводът е арестът на бившия капитан на "Манчестър Юнайтед" на летището във Вашингтон преди празниците. Тя му заявила, че е съсипал новия им живот в Америка с постъпката си, обяви в. "Мирър". Бившият капитан на Англия бе задържан за невъздържано поведение вследствие употребата на лекарства и