Калинка показва, че стоките в магазина са био

https://www.24chasa.bg/novini/article/6939616 www.24chasa.bg
Така изглежда знакът, който ще се дава като гаранция, че предлаганите продукти са био.

Въвеждат национален знак като гаранция за чисто производство

Национален знак с формата на калинка ще показва на потребителите, че продуктът в магазина е био. Това става ясно от проект на наредба за правилата за биологично производство и етикетиране, обявена за обществено обсъждане.

Калинката ще

може да се

слага на

етикета и

да се използва

при рекламата

на земеделски продукти, храни и съставките им, за да гарантира, че са произведени по биологичен метод при спазване на разпоредбите. Според тях трябва да се използват сертифицирани семена, вещества за обработка, определени площи и т.н.

Изображението може да е черно-бяло или цветно. Националният знак трябва да е с височина най-малко 9 милиметра и широчина най-малко 13,5 милиметра. Съотношението височина/широчина винаги е 1:1,5. В изключителни случаи минималната височина може да бъде намалена до 6 милиметра за много малки опаковки.

Според наредбата земеделско стопанство може да премине към биологично производство, когато са изпълнени няколко условия. Необходимо е да има сключен договор с контролиращо лице. От датата на подписване на споразумението операторът има срок от един месец да уведоми министъра на земеделието, че преминава към биологично производство и включва нова дейност в системата за контрол.

За да се считат за биологични, дивите растения трябва да са израснали на територия, която най-малко три години преди събирането им не е обработвана със специфични препарати.

Не трябва да се засяга устойчивостта на естественото местообитание и опазването на вида в района. Зоните

не трябва да са

подложени на

индустриални

замърсители или

интензивен

автомобилен

трафик

Беритбата трябва да се извършва от обучени събирачи и е разрешена по предварително одобрени от контролиращо лице карти на териториите.

При отглеждането на птици на открити заградени площи след всяка партида животни земята трябва да остане празна за не по-малко от 14 дни, за да се възстанови растителността.

Без сертификат ще остават производители, които откажат достъп на контролиращите лица до помещенията, при непредоставяне на информация за целите на проверката, включително вземане на проба за анализ, ако месят или замърсят при съхранение с продукти или вещества, които не са в съответствие с разпоредбите за биологично производство.

Ако производител

продава директно

на крайни

клиенти

биопродукти,

няма да подлежи

на контрол

Изискването обаче е, да не произвежда и не складира стоките на друго място освен там, където продава, както и да не внася продукти от трети страни и да не възлага дейности на трета страна.

Отнемането при нарушения на биосертификата и налагането на забрана за търговия с продукти, както и рекламирането им, може да стават за определен период от време.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Футболистът на "Лацио" Хоакин Кореа не е сред на-големите световни звезди, но половинката му със сигурност е. Дезире Кордеро за пореден път привлече погледите на всички. Моделката засне поредната си секси фотосесия. Този път тя позира по бельо и подпали феновете си с няколко кадъра, които показа. Мис Испания 2014 последва гаджето си в Рим след

Защитникът Емил Кременлиев е сред героите на "Парк де Пренс" преди 25 години. Именно от него започва атаката за победния гол на Емил Костадинов за 2:1 срещу Франция. След края на мача Емил Кременлиев успява да вземе фланелката на Давид Жинола. Без да знае, че французите ще нарочат именно него за големия грешник за загубата.

За кофи за смет стоварени върху място предназначено за инвалиди на ул. "Цар Асен I" сигнализира столичанин. За съжаление това е поредния път, в който софиянци се сблъскват с подобен проблем коментират