Десетки се сбогуват във фейсбук с Божидар Димитров: Загубихме ерудит и родолюбец!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6940357 www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Петров/фейсбук

Съболезнования "валят" в социалните мрежи по повод кончината на бившия шеф на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Десетки пишат в профила на професора, публикуват снимки с него и изразяват почитта си. Много от тях споделят негови цитати от лични срещи и кореспонденции. 

Водещият и журналист от БНТ Иво Никодимов написа на стената на професора: Загубихме ерудит и родолюбец! Разговорите с проф. Божидар Димитров бяха удоволствие! Той сподели интервю на Божидар Димитров от негово гостуване в предаването "Денят започва". 

"Когато ни напусне голям човек, след него винаги остава празнина. ИМА ХОРА, КОИТО НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАМЕНЕНИ ОТ НИКОЙ! Един от тях е Професор Божидар Димитров. И при личните ни срещи и при отговорите на въпросите ми в предаването си, той винаги се е отнасял към мен като с приятел, макар да не сме били на едно мнение по някои исторически въпроси. Казваше ми: "Не се впечатлявай от титлите на този или онзи, че тоз бил професор, онзи академик..всички сме хора, всички сме преходни!" Винаги ме е заразявал с неподражаемото си чувство за хумор и бодър дух! Неговата вяра и оптимизъм относно бъдещето на България и нашия народ бяха непоклатими!". Това написа Бранимир Пантов.

"Сбогом- не, довиждане проф Божидар Димитров Стоянов! Мир на душата Ти! Няма да забравя онзи разговор с Вас, горе на ,,Калето"! ,,...Всеки тежи на мястото си и всеки,всичко с времето си!", написа Ботьо Григинов. 

От личните ни кореспондеции на, които ти чинно и вещо ми отгавряше, разбрах повече от една История на българите! Разбрах за Любовта на Бог към нас и отечеството ни! Светлина по пътя ти Божи! Ти носеше Националният ни Дух тук на Земята и аз Вярвам, че ще правиш това там горе и на Небето! Обичам те! Това са думи на Пламен Първанов, публикувани в профила на професора.

Стихове посвети Хриси Дочева на Божидар Димитров: Поклон пред един голям Българин!

Чрез теб разбрахме толкова неща

от наш'та Българска история...

От теб научихме това-

Българи да бъдем не само на теория...

В памет на проф. Божидар Димитров, който си отиде днес от този свят на 72 годишна възраст, Светослав Хаджийски цитира негови думи: 

"Само от българските политици зависи на колко процента ще бъде независима страната. Когато българският политически елит не казва само коленопреклонно "Йес", България си реализира целите." Проф. Божидар Димитров Стоянов 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.