Зам.–министър Добрев: При пшеницата добивът ще е по-нисък с около 10-15 %

https://www.24chasa.bg/novini/article/6940740 www.24chasa.bg
Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов СНИМКИ: Дияна Райнова

„Нашето световно ще е на българските ниви. Мисля, че и зърненият баланс на страната ще е отново много добър, с висококачествено зърно. Ще имаме и количества за износ. В момента не може да се говори за конкретни добиви при пшеницата, тъй като жътвата е на различни нива” – каза зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев на празника „Ръжта – хляб на мира”, който се проведе в нива край Ген. Тошево. Според Добрев, дори и да има спад в добивите с 10-15 процента, цените на зърното към момента са далеч по-добри от м.г. – около 315 лв за тон на пристанище.

Че очакваните добиви от пшеницата ще са с 10-15 процента по-малко, сподели и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Според него, в Южна България е ожъната около 40 процента от преницата, а в Добруджа тя е в началото си.

„И при рапицата има по-слаби резултати от м.г. Тя обаче стана проблемна култура за нас, поради ограничения от пръскания и др. Доста хора се отдръпнаха от нея. Цената й т.г. на борсите обаче е по-добра от м.г.” – каза още Костадинов. Той добави, че посевите от царевица и слънчоглед са в много добро състояние. „Тази година хитът е нахутът – нова култура, атрактивна. За м.г. производството у нас е било около 360 000 тона. В момента има засети около милион декара, разделете го на 200 кг добив, очаквам хубава цена” – обяснява Костадинов.

„При ръжта добивът е по-малък, цената е по-малка, потребители са един-два мелнични комбината. Тя участва във всички диетични хлябове, но в страната се произвежда много малко ръж” - обяви той.

Церемония по зажънване на ръжта по проекта „Хляб на мира”се проведе край град Генерал Тошево. Домакин на ръженото поле тази година беше „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006” – Генерал Тошево, а събитието се организира от Националната асоциация на зърнопроизводителите. В началото на събитието бе отслужен водосвет от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Той обясни, че това са са молитви за семената и за нивите. Проектът „Хляб на мира“ води началото си от 2013 г., когато в 12 страни в Централна и Източна Европа е засята ръж от поле около Берлинската стена. Семената ръж от Ген. Тошево ще бъдат изпратени на тазгодишната конференеция „Мир-земеделие”, която ще се проведе в Латвия-Естония.

„За нас е истина, че няма мир без хляб и няма хляб без мир. Това е нашият поминък, нашият бизнес и нашият живот и очакваме това да бъде нашето бъдеще. „Хлябът на мира” означава „хлябът на бъдещето” - каза в приветствените си думи към присъстващите Стилиян Стоянов, председател на „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006”.

Жени, облечени в народни носии, зажънаха със сърп в ръка в ръженото поле.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордната покупка на "Кардиф" Емилиано Сала струва 15,5 милиона паунда Шокираща новина потресе футболния свят. Ново попълнение във Висшата лига на Англия изчезна във въздуха, като най-вероятно самолетът му се е разбил. Става въпрос за аржентинския нападател Емилиано Сала, който бе рекордната покупка на "Кардиф".

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,