Зам.–министър Добрев: При пшеницата добивът ще е по-нисък с около 10-15 %

https://www.24chasa.bg/novini/article/6940740 www.24chasa.bg
Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов СНИМКИ: Дияна Райнова

„Нашето световно ще е на българските ниви. Мисля, че и зърненият баланс на страната ще е отново много добър, с висококачествено зърно. Ще имаме и количества за износ. В момента не може да се говори за конкретни добиви при пшеницата, тъй като жътвата е на различни нива” – каза зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев на празника „Ръжта – хляб на мира”, който се проведе в нива край Ген. Тошево. Според Добрев, дори и да има спад в добивите с 10-15 процента, цените на зърното към момента са далеч по-добри от м.г. – около 315 лв за тон на пристанище.

Че очакваните добиви от пшеницата ще са с 10-15 процента по-малко, сподели и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Според него, в Южна България е ожъната около 40 процента от преницата, а в Добруджа тя е в началото си.

„И при рапицата има по-слаби резултати от м.г. Тя обаче стана проблемна култура за нас, поради ограничения от пръскания и др. Доста хора се отдръпнаха от нея. Цената й т.г. на борсите обаче е по-добра от м.г.” – каза още Костадинов. Той добави, че посевите от царевица и слънчоглед са в много добро състояние. „Тази година хитът е нахутът – нова култура, атрактивна. За м.г. производството у нас е било около 360 000 тона. В момента има засети около милион декара, разделете го на 200 кг добив, очаквам хубава цена” – обяснява Костадинов.

„При ръжта добивът е по-малък, цената е по-малка, потребители са един-два мелнични комбината. Тя участва във всички диетични хлябове, но в страната се произвежда много малко ръж” - обяви той.

Церемония по зажънване на ръжта по проекта „Хляб на мира”се проведе край град Генерал Тошево. Домакин на ръженото поле тази година беше „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006” – Генерал Тошево, а събитието се организира от Националната асоциация на зърнопроизводителите. В началото на събитието бе отслужен водосвет от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Той обясни, че това са са молитви за семената и за нивите. Проектът „Хляб на мира“ води началото си от 2013 г., когато в 12 страни в Централна и Източна Европа е засята ръж от поле около Берлинската стена. Семената ръж от Ген. Тошево ще бъдат изпратени на тазгодишната конференеция „Мир-земеделие”, която ще се проведе в Латвия-Естония.

„За нас е истина, че няма мир без хляб и няма хляб без мир. Това е нашият поминък, нашият бизнес и нашият живот и очакваме това да бъде нашето бъдеще. „Хлябът на мира” означава „хлябът на бъдещето” - каза в приветствените си думи към присъстващите Стилиян Стоянов, председател на „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006”.

Жени, облечени в народни носии, зажънаха със сърп в ръка в ръженото поле.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.