Циганите в Ботевград искат свои хора в местната полиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6941315 www.24chasa.bg
Камера на общината е заснела ексцесиите от 23 юни, когато ромите нападнаха жандармеристи.

Вече започнали да плащат стари наеми за общинските жилища и да работят.

Лихвари, сводници и наркодилъри тормозят хората в града

Лихварство, проституция, наркотици. Това са престъпните дейности, с които се занимават част от жителите на ромската махала в Ботевград, каза в петък зам. главният секретар на МВР Георги Арабаджиев във връзка с нападението над жандармеристи на 23 юни. Той обеща, че скоро ще се вземат мерки.

По време на инцидента униформените отиват до бл. 15 в кв. “Север”. Сигналът е за силна музика. Жандармеристите искат да вземат уредбата, но срещат съпротива. Георги Метов-Мусата е лидерът на мургавата тълпа, който я нахъсва срещу служителите на МВР. Той е лежал в затвора за кражби и грабежи, има 16 висящи дела. Един от близките приятели на Марио Панчев, който уби беглеца от затвора Владимир Пелов при престрелка в центъра на Ботевград. 

“Ей, съберете се, бе! Излизайте всички! Какво чакате, няма да им се даваме на тези!”. След това по полицията и колите им започват да валят камъни и железа. Крясъци, псувни и закани огласяват района. Инцидентът предизвика зам-министъра Стефан Балабанов да признае, че срещу ромите е трябвало да се стреля с гумени куршуми и да се ползват палки. Силовият вицепремиер Красимир Каракачанов написа във фейсбук: “Маргиналите и екстремните субекти, които не желаят да спазват законите на страната, ще бъдат поставяни на мястото им с цялата сила и строгост на закона!”.

Всъщност кои са ромите от Ботевград, които са в центъра на вниманието през последните месеци заради случая с Владимир Пелов и нападението над полицаите?

В града живеят официално 3200 цигани по данни от последното преброяване през 2011 г. Числото обаче е нараснало до 4000, твърдят жители на махалата. Половината обитават къщи в кв. “Север”, другата половина са

настанени в

панелните

блокове,

изградени някога

за работниците от

социндустрията

в региона. Постепенно българите продават апартаментите си и ромите лека-полека се настаняват в тях. Повечето са наематели на общински жилища на символична цена, която не плащат с години, но това се променя напоследък. Бл. 15 в кв. “Север” е един от най-проблемните и за ЧЕЗ, признават от дружеството. Там са правени много опити да се събират сметките за ток, но засега - без успех.

За разлика от Костинброд, Левски и няколко други града с огромни лъскави палати в бароков стил, тук няма такива. Няма и изявен тартор, както е в Самоков например Александър Методиев-Бат Сали. Има обаче лъскави коли, малолетни на скутери, незачитане на реда и институциите в държавата и богати цигани, натрупали пари от проституция и наркотици, които след това удвояват с лихварство. От тях страдат и обикновените роми, които искат да живеят нормално. По-бедните пък се препитавали с кражби от бившия завод “Чавдар” и незаконен дърводобив. Все пак обаче в последните години все повече роми започват легална работа в частни бизнес и в чистотата с помощта на местни бизнесмени и общината. 

“Сводници и проститутки в Ботевград има от 30 г. Градът е точно до две основни пътни артерии - магистрала “Хемус” и Е79. Това означава голям поток от тирове, които са клиенти на платената любов. От много години обаче този бизнес е изнесен в чужбина и парите на сводниците пристигат оттам. Все още има няколко момичета, които излизат на пътя, но колежките им в чужбина са стотици”, казва пред “24 часа” полицай, който има наблюдения върху региона от години насам. Говори се, че някои от фамилиите

печелят до 30

хил. евро на

месец от

жриците,

които работят за тях в чужбина. След това обаче тези пари започват да се дават под лихва на бедняците в квартала. За да ги върнат, те или вземат нови заеми от други богаташи, или крадат, което създава вторична престъпност и зависимост на длъжниците.

“На полицията не трябва да се посяга. Така посягаш на държавата. Не одобрявам това. Не мога да отрека, че има проститутки, наркотици и лихвари, но откакто жандармерията е тук, това изчезна. Но всяко стадо си има черни овце. Така е и при нас - казва пред “24 часа” бившият общински съветник и бизнесмен Васко Михайлов, който е един от най-уважаваните жители на ромската махала в Ботевград. - Полицията трябва да присъства в ромските махали, където има проблеми. Те си вършат работата и така е по-спокойно и за нас. Иначе нямаме етнически проблеми в Ботевград. Живеем и работим заедно”. 

Според Васко Михайлов едно от решенията на проблемите в махалата е да се назначат роми с чисто минало за полицаи. Такъв в Ботевград няма, както е в Ихтиман например. “Трябва да има участък в махалата - една стая с полицаи. И когато има пияни шофьори, наркодилъри, лихвари, да реагират веднага. Защо да не са от местното население? Има много свестни младежи. Държавата трябва да помисли за това”, казва Васко Михайлов.

Той има строителен бизнес и е наел 28 души от махалата да работят при него. Плаща им заплати и осигуровки. Освен него има и още няколко по-заможни хора, които имат фирми и наемат работници от кв. “Север”. “Помагаме за интеграцията.

Трябва да се

плащат ток,

вода, наеми

Но държавата май изпусна момента за този проблем, който трябваше да бъде поставен по време на европредседателството”, категоричен е Васко Михайлов. Той дава и добрите примери, които има в Ботевград. 23 момчета и момичета от квартала учат в университети. Имат и известни спортисти с медали. Михайлов и други лидери помагат на останалите със съвети и усмиряват по-буйните младежи. “Пари за интерграция се дават, но те не стигат до нас”, категорични са в кв. “Север” в Ботевград.

“Над 500 роми работят легално - в шивашките предприятия и в общинското предприятие БКС. Две трети там са роми. Който иска да работи, може да го прави. Повечето от тях искат да живеят нормално и се оплакват от престъпността”, казва кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. Когато той спечели изборите през ноември 2015 г., при ревизията на общината му направило впечатление, че ромите в общинските жилища не са плащали наем с десетилетия. Тогава започва инициативата тези хора да бъдат наемани на работа на по половин граждански договор към БКС. Така вместо една минимална заплата на човек, двама си я поделят, но чистят улици и градинки, помагат за ремонти. С всеки от тях се сключва споразумение - от изплатените за работата му пари автоматично се удържат по 4 наема - три стари плюс текущият. 

“Така се стараем да възвръщаме трудовите им навици и да организираме изплащането на стари дългове за наем”, казва Гавалюгов. “Хората са много доволни. Преди работиха за по 42 лв. за 15 дни, сега вземат по 200 на половин договор”, казва и Васил Михайлов.

“Посегателството над полицията показва какво е отношението им към държавата и институциите. Те не разбират и не осъзнават отговорностите си. Държавата се държи лицемерно с тях - активно или пасивно ги толерира, а когато стане инцидент, се говори за закони и за сила”, казва кметът. Откакто той е начело на общината, незаконните строежи се спират на първа копка. Наскоро е издадена и заповед за събарянето на незаконен строеж на арестувания за нападението над полицаите Георги Метов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,