София се отказа да въвежда забрана за пиене по парковете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6941816 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

София няма да въвежда изрична забрана за пиене по парковете. Текстът, който бе част от проекта за нова наредба за обществения ред и предизвика спорове в края на миналата година, е отпаднал от документа, който отново влиза за обсъждане в комисиите на Столичния общински съвет, научи „24 часа“.

„Ако хора в нетрезво състояние чупят, рушат или нарушават обществения ред, те подлежат на санкция. Но изричния текст, който забраняваше употребата на алкохол, водеща до нарушаване на обществения ред отпадна от проекта за наредба“, обясни председателят на комисията по обществен ред и игурност Иван Илиев.

След преглед на законодателството са отпаднали и други текстове от проекта, като например забрана на гонки и насочване на лазери към летището. Причината е, че тези забрани са част от законодателството и не е нужно да бъдат записани и в наредбата, уточни Илиев.

Регламентира се провеждането на масови мероприятия – те ще са разрешени от 8 до 21 часа. Заради опасността столицата да остане без традиционния новогодишен концерт на площада вече е посочено, че се допуска изключение за 31 декември срещу 1 януари, когато се разрешава провеждане на масови мероприятия за времето от 8 часа сутринта до 1 през нощта.

Въвежда се забрана при ползването на общински имоти за артистични изяви – творците няма да могат да ползват озвучителни уредби.

Забраняват се строително-монтажни работи от 22 ч вечерта до 8 ч сутринта и от 14 до 16 часа в делнични дни. Подобни дейности се допускат през уикенда, но само след разрешение от съответния районен кмет. Същата забрана се въвежда и за домашни ремонти, като в почивните дни те ще може да се правят само при изрично съгласие на съседите.

От 22 ч вечерта до 8 ч сутринта се забранява вдигането на шум на обществени места, който нарушава реда и спокойствието.

Забранява се поставянето на каскади за каране на ролери, велосипеди и скейтборд извън определените за това места, за да не се разрушава общинско имущество.

Очаква се новата наредба да бъде гласувана от СОС на 26 юли. Преди това тя ще бъде разгледана от комисиите на СОС, каза Илиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-добрият ни лекоатлет в последните години Тихомир Иванов заведе гаджето на романтична почивка в Дубай. Скачачът и Елеонора Драгиева прекараха една незабравима седмица в емирството веднага след края на сезона. Двамата се настаниха в един от хотелите на самия бряг на Персийския залив на плажа Джумейра

*** Събрал шефът на фирмата състава и им съобщил, че секретарката е бременна. Тъй като тя била палава, всички навели виновно глави. Тогава извикали бай Иван портиера. - Бай Иване, ти имал ли си нещо общо със секретарката? - попитал деликатно шефа. -Ама моля ви се, на мойте години... - Хайде сега й съобщи, че е уволнена. *** Зима е.

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен