При война армия от ловци ще пази страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6942988 www.24chasa.bg

Ако, не дай боже стане някаква война, докато дойдат партньорите от НАТО да ни защитят, би ни спасила единствено партизанска война. Тази партизанска война я водят най-добре ловците.

Това заяви председателят на Съюза на ловците и риболовците в България Васил Василев на празника за 120-годишнината от създаването на организацията, която е сред най-старите ловни съюзи в Европа. Честването бе в събота край карловското село Ведраре и в него участие взеха над 10 000 ловци от цяла България.

Той цитира генерал Никола Колев, който е член на комисията по ловна етика и традиции към съюза, според когото ловците са естественият резерв на българската армия.

“Ние имаме организирани структури в почти всяко село.

Имаме повече от 2600

ловно-рибарски

дружинки,

които са организирани на териториален принцип. Тази дружинка си има ръководство, има председател, има секретар, имат си изградени канали, по които се информират. Те могат бързо да се свикат, така както се свикваме за лов, за подхранване на дивеча, да направим хранилки, когато има възникнало бедствие”, каза Василев.

Според него всеки кмет на община в България ще каже, че списъците с граждани доброволци, които да съдействат на общината при възникнали бедствия и аварии, започват с председателя на дружинката. Продължавал с останалите членове и симпатизанти.

“Така че ние като естествен резерв на армията не стига, че имаме структури в цялата страна, но познаваме отлично районите, в които ловуваме, а на всичко отгоре поддържаме сами стрелковата си подготовка. Армията не отделя никакъв ресурс за това, така че при нужда ние бихме били първите, които ще ѝ бъдат в помощ”, заяви Василев.

Той коментира темата за африканската чума по свинете като я определи като изключително опасно заболяване.

“Повдигнахме темата преди повече от година. Във всички европейски държави, в които заболяването присъства и е регистрирано на тяхна територия, ловците играят изключително важна роля, защото то се пренася от дивите свине на домашните прасета. И именно ние, извършвайки ежедневната си дейност било то по стопанисване или по време на лов,

първи констатираме

огнища,

ако има такива”, отбеляза той.

Основна мярка, която се налага в някои европейски държави, е преди нализането на болестта да се предприеме засилен обстрел за намаляване на популацията върху територията на страната, каза Василев. И заяви, че ще се търси постигане на посочен норматив от 0,3-0,5 диви свине на всеки 100 хектара ловна площ.

Според него законът възпира ловците да навлязат по-активно на терен. Въпреки това през миналия ловен сезон са отстреляни 30% повече диви свине в сравнение с по-предишния.

“Организацията ни се оказа устойчива и развиваща се, успешно издържа изпита на историята”, каза Василев при откриването на събора.

Според кмета на Карлово Емил Кабаиванов 13-тият събор на съюза ще остане в историята му. Той заяви, че без сплотеността на ловците и добрата организация, дейностите им нямаше да са факт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-запалените рибари от София използваха ниските температури за леден риболов на езерото в

Красивата Калина най-вероятно е убита с техника от каратето, предполагат разследващите. Тялото на 25-годишното момиче бе открито в столичния кв. "Банишора" в сряда вечерта, а заподозрян за бруталното престъпление е приятелят на Кали, 23-годишният Васил Василев. Преди време той тренирал киокушин и дори се похвалил с тапия във фейсбук,

Руска легенда води нашите, 15 национални отбора кръстосват кукички Легендарният руснак Виктор Кисельов ще води подготовката на националния отбор на България за световното първенство по риболов на лед. Мондиалът ще се проведе на 26 и 27 януари у нас. Домакин е град Батак, а състезателите ще ловят на язовир "Широка поляна".