Борисов: Оставяме ЕС стабилен, гледаме към Шенген и еврозоната (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6943074 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов отчете успехите на председателството пред евродепутатите в Страсбург. СНИМКА: Пресслужба На Министерския Съвет

Той пожела успех на Австрия, поела председателството от 1 юли. Пожела и на президента такива комплименти от Страсбург и Брюксел - нищо, че били “стандартни”

България оставя на Австрия стабилна основа след председателството на Съвета на ЕС и ще продължи да работи за членството си в европейските организации, включително Шенген и еврозоната. Така премиерът Бойко Борисов обобщи пред евродепутатите 6-те месеца работа на страната и амбициите ѝ за следващите. Той отчете в Страсбург българското председателство.

“Имаме висок икономически растеж от 4%, безработица под 6%, нисък външен дълг - под 30%, значим финансов резерв и на практика нулев бюджетен дефицит. Показали сме, че сме

лоялен партньор

и сме търпеливи,

аз вярвам в дипломацията, а не в практиката да се налага вето, защото всички знаем как свършва това”, подчерта Борисов пред евродепутатите.

Постигнали сме 45 споразумения с ЕП от наследени 105. Още толкова досиета сме затворили в съвета. Борисов открои значимите успехи - напредъка за името на Македония, решението за начало на преговори със Скопие и Тирана за членство в ЕС, както и като цяло свързаността на Западните Балкани. А проектите за цифровата, инфраструктурната и енергийната свързаност ще повишат брутния вътрешен продукт на целия регион.

Страната ни е била балансьор и честен посредник по обсъжданите теми в Брюксел. София е работила за подобряване на системата на Шенген, както и за ограничаване на миграцията, и е възстановила диалога с Турция, подчерта още премиерът.

“Споразумението с Турция работи, нулев е миграционният натиск по границата. Това ни дава възможност да се търсят такива политически решения и с други страни”, заяви той.

Сред успехите изброи още социалния стълб, енергийния и банковия съюз, единния цифров пазар. подготовката за евровота. Приехме също първата промишлена програма на ЕС за военни способности. Като председател България е положила максимални усилия за “нормален развод”, защото Великобритания не е “коя да е страна” в ЕС, продължи Борисов.

Премиерът очерта и предизвикателствата - политиките на президента на САЩ Доналд Тръмп, Брекзит и Африка, откъдето идва миграционен натиск, както и тероризма.

Мотото на българското председателство беше “Съединението прави силата”, а след шестте месеца, през които България бе начело на ЕС, е ясно, че “силата на съединението е бъдещето на Европа”, каза Борисов.

“Бойко, отлично

се справи”,

поздрави го отново председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Поздравления за работата по време на председателството България получи от всички политически сили в парламента.

“Безспорно нашето председателство възроди позабравени през последните години политики на ЕС. Няма как да не отбележим позитивното развитие на политиката по разширяване и в частност акцента, който беше поставен върху Западните Балкани”, заяви и евродепутатът от ДПС и зам.-шеф на АЛДЕ Илхан Кючюк. “Поздравявам ви, че защитихте позиция - здрава охрана на външните граници, смазване на каналджийството, недопускане на прилагането на несправедливите клаузи от Дъблинския регламент”, заяви Ангел Джамбазки.

Борисов благодари на евродепутатите ни, че са били единни и са работили за България.

Пленарната сесия беше прекъсната за повече от 30 минути заради проблеми със звука. Оказа се, че работата на техниците е била блокирана от депутати, съпричастни с протести на устните преводачи. “Представяте ли си това да се беше случило у нас - да спре токът, да прекъснат микрофоните. На какво щяхте да ни направите? Дето се вика,

свърши

българското

председателство

и проблемите

почнаха”,

пошегува се Борисов послед пред медиите. А вече сериозно подчерта, че всички отчитат доброто ни справяне, дори и по разединяващата ЕС тема за миграцията.

“Фактът, че и Юнкер, и Таяни, и Туск бяха на всички събития в България, говори много. Трябва да сме горди. България се справи прекрасно. Всички момчета и момичета се справиха прекрасно. Нито един инцидент, нито един проблем - една кола не ни загасна, а знаете какво става по улиците”, каза той.

А на критиките на президента Румен Радев, че сме “получили и стандартните за всяко европейско председателство комплименти, но те не трябва да ни заблуждават”, премиерът отговори: “Другият вариант беше комплиментите да ги няма. Пожелавам на Радев да получава стандартни комплименти. Може и ние да имаме ниски стандарти и се постарахме в Европарламента всички да кажат, че сме се справили отлично. Ако Радев го е казал - така да бъде.”

Докато не работили микрофоните, Борисов говорил и със зелената евродепутатка Ска Келер. “Направих си труда да попитам Себастиан Курц за тези курорти в Австрия - 40% от бюджета им е от туризъм.

Със Ска Келер

се разбрахме

да дойде отново в България да види всяко дърво, всяка тревичка. Под лифта - изкуствени езера, там се къпят патици, летят птички. В Австрия бяха сложили дънери за маси, ние ако сложим дънери за маси, ще кажат - отсякоха гората”, разказа премиерът. И добави, че със спокоен тон се постига повече, отколкото с обиди и нападки.

Радев: Правителството използва председателството за пиар, загърби вътрешните проблеми

Захариева: Българите не мислят като президента

“Правителството се хвърли изцяло във външната политика и се посвети на Западните Балкани, но загърби важни взривоопасни процеси вътре в страната”. Това каза президентът Румен Радев на конференцията “Българското председателство на Съвета на ЕС- време за равносметка”.

Критиките си Радев отправи по същото време, по което в Страсбург премиерът Бойко Борисов отчиташе председателството ни. (Виж горе.)

“То се използваше за вътрешнополитически PR във времена, когато протестите се множат, а властта не отговаря. А недоволството на гражданите се преиначаваше като опити за провал на европредседателството”, заяви той. Сред пропуските той изреди Дунавската стратегия и проблема с мигрантите. “България сама стесни своя хоризонт и не видя какво се случва на запад от Западните Балкани”, каза президентът.

Все пак похвали администрацията, че се е справила успешно. Но вметна, че броят на целувките и прегръдките, броят на европейските лидери, позирали на Моста на влюбените, стотиците срещи и разработени документи накрая остават статистика.

“Властта трябва по-бързо да се освободи от еуфорията от този изкуствено граден образ и възможно най-бързо тялом и духом да се върне в суровата българска действителност”, препоръча Радев.

Според него страната ни е затвърдила положението си на най-периферната в ЕС. А по време на председателството си България е трябвало “да стане по-демократична европейска страна, с независими и ефективни институции, с ясно разделение на властите, с върховенство на закона, със свобода на словото”.

Критикува и реформата в образованието, която се свела до ремонт на училища и по-високи заплати, а в здравеопазването се правили кадрови промени. Договорът за приятелство с Македония пък довел до сериозни компромиси, които ще дават отражение върху отношенията в триъгълника Македония-Гърция-България. А Атина защитила интереса си.

“По никакъв начин не сме използвали председателството за вътрешнополитически PR и да замитаме проблеми”, възрази категорично вицепремиерът Екатерина Захариева. “Уверявам гражданите, че българските дипломати и министри са се погрижили за това в целия преговорен процес с Македония да има ясно условие, че договорите ще се изпълняват, че ще приключим с порочните практики от миналото за непризнаване на очевидни исторически факти, за изкривяване на учебните програми по история”, отвърна му още тя. Оценката на българските граждани за председателството очевидно се разминава с тази на президента, заяви Захариева и припомни, че само 1% от българите считат, че сме се справила лошо.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.