Наследство от 4 млн. долара вкара цял род в зловещ сценарий

https://www.24chasa.bg/novini/article/6943078 www.24chasa.bg
Сложиха белезници на Ройдова, щом съдът постанови ефективно наказание.

Иванка Ройдова - дъщеря на починал в Щатите богат българин, поръчала на агент от ДАНС екзекуция на шестима роднини

Съдът отмени условната ѝ присъда, сложиха ѝ белезници още от заседателната зала

Неочакван обрат стана на 26 юни на делото срещу Иванка Ройдова - жената, обвинена за поръчителство на убийство на 6-има свои роднини.

Апелативният съд в Пловдив отмени условното ѝ наказание от 3 г. и постанови то да бъде изтърпяно ефективно. Мярката за неотклонение на 68-годишната жителка на село Браниполе бе променена от “подписка” в “задържане под стража” заради опасността да се укрие. Охраната ѝ щракна белезниците в залата пред очите на нейната дъщеря Жана.

Ройдова едва ли е очаквала подобно развитие. Тя е обжалвала с надеждата да бъде оправдана. Прокуратурата и нарочените жертви пък са протестирали условната присъда. Шокът е толкова голям за Иванка, че се обръща с невярващ поглед към адвоката си Йордан Давчев.

“Какво става, къде ще ме водят”, пита го доверителката.

Опитният юрист, който е бивш шеф на следствието в Пловдив, не бе изненадан. Пред журналисти той обясни, че му

станало ясно

веднага щом

магистратите

обявили, че ще

четат присъда

Това се прави само ако е оправдателна или се изменя.

“Предупредих зетя на Ройдова за възможните варианти. На нея не ѝ казахме предварително, за да не я тревожим”, добави адвокат Давчев.

Категоричен е обаче, че ще се явяват във ВКС. До заседанието там Иванка остава под ключ. В ареста се озовава за втори път.

Първото ѝ задържане е на 26 март 2016 г. Тогава от прокуратурата съобщиха, че жената имала зловещ план за ликвидиране на брат си Стойчо, сина му Георги, дъщерята Гергана, съпругът ѝ Мариан и двете им деца, на 8 и 15 г. А причината е желанието ѝ да прибере цялото наследство от 4 млн. долара на починалия си баща Георги Ройдов в САЩ.  

Според разследващите Иванка търсила убиец, който да очисти родата, но попаднала на агент от ДАНС. На него възложила задачата да отвлече 70-годишния ѝ брат, да го застави да подпише пълномощно на нейно име за имането, а след това да го инжектира с голяма доза инсулин. Стойчо бил диабетик и така смъртта му нямало да буди подозрение.

Ройдова поискала от служителя под прикритие да убие близките на брат ѝ навръх Гергьовден, когато се събирали в дома му в Браниполе.

Агентът получил от Иванка лист с имената на жертвите, 3000 лева предплата, както и обещанието за 10% от милионите на покойния богаташ емигрант, когато Иванка ги прибере.

Веднага след предаването на сумата Ройдова е арестувана. Нейната версия е, че не е търсила наемен убиец, а човек, който да помогне за връщане на наследството в САЩ. Помислила, че агентът е адвокат.

“Обвиненията срещу мен са чудовищни. Как ще поръчам да убият брат ми и близките му”, каза Иванка пред медиите след задържането си.

Прокуратурата обаче твърди, че има достатъчно доказателства.

Със СРС били

записани

разговори на

Ройдова със

служителя

на ДАНС,

който бе разпитан в окръжния съд при закрити врата. Иванка подозирала брат си Стойчо, че е влязъл в тайна договорка с болногледачката на баща им в САЩ Недялка Бързакова. След като заболял от алцхаймер, милионерът я определил за попечител на имотите и авоарите му.

Наследниците му в България добре познавали гледачката. През 2006-а тя придружава богаташа при едно от завръщанията му в родината. Двамата отиват заедно на почивка във Велинград. Близките на Ройдов-старши са притеснени от присъствието на Бързакова, която единодушно смятат за златотърсачка.  

Опасенията им се потвърждават 5 г. по-късно. Тогава научават, че бащата милионер е с алцхаймер. Иванка и Стойчо заминават за Щатите, за да го вземат със себе си в България. Там е и тяхната сестра Ана. Всички са шокирани, когато разбират, че Бързакова притежава пълномощно от Георги Ройдов да управлява имането му.

Братът и сестрите са убедени, че баща им не е бил адекватен при подписването на документа и помощничката му се е възползвала. Решават да заведат в САЩ дело срещу нея. Внезапно Ана се отказва, като съобщава на роднините, че е получила заплахи за живота си. Стойчо и Иванка се прибират в България, без да заведат дело, тъй като нямат пари. През 2014-а Георги Ройдов умира.

Потомците му

са сигурни, че

са включени

в завещението

Стойчо, Иванка и дъщеря ѝ Жана пращат запитване до банката на покойния в САЩ, но оттам идва отговор, че само гледачката Недялка Бързакова има право да се разпорежда със сметките му.

Година по-късно Стойчо Ройдов получава 200 хил. долара, а синът му Георги, който е кръстен на дядо си - 20 хил.

Вероятно Иванка е разбрала за преводите и е сметнала, че брат ѝ се е сдушил с Бързакова. И решила да действа.

По време на делото в апелативния съд се разбра, че Ройдова, както и нарочените от нея жертви са били подсигурени от милионера, докато е бил жив.

“Иванка бе неговата любимка. Така казваше дядо Георги. Въпреки това всеки път повтаряше, че няма да дели децата си, и помагаше на всички”, обясни зет ѝ Антон Вътов.

Богатият

емигрант купил

на потомците

си апартаменти

и коли

Внучката Жана се сдобила с магазин и заведение. Братовчедката Гергана също станала собственичка на търговски обект, а баща ѝ Стойчо - на земя, цех и няколко офиса. Въпреки че никой не е пренебрегнат, отношенията между роднините са хладни. Дъщерята на Стойчо Гергана не поддържала връзка с братовчедка си Жана.

“Двете само се поздравяваха”, признава съпругът на втората.

Стойчо и Иванка живеят един до друг в Браниполе, но не се събират по празници. Може само да се предполага, че причината е съперничеството за вниманието на богатия татко.

Дядо Георги се връщал в България почти всяка година и отсядал при дъщеря си. В къщата ѝ имало цял етаж за него. Отделно си купил и апартамент в кв. “Кючук Париж”.

“Иванка не е изработила и един долар от наследството на баща ни. Защо не казва колко коли и жилища ѝ даде баща ни”, заяви Стойчо Ройдов на едно от заседанията в съда. Все пак отказа да бъде конституиран като частен обвинител срещу сестра си, но синът му, дъщерята и зетят се възползваха от това право. Те присъстваха на всички заседания на двете съдебни инстанции.

Ройдова твърди, че никога не се е карала с брат си и не е замисляла план да бъде ликвидиран заедно с близките му. Искала единствено да намери адвокатска кантора, която да помогне да си вземат наследството.

“Обвиненията срещу мен са измислени. Ударът с делото идва от болногледачката Недялка Бързакова. За какво ми е да убивам Стойчо, след като парите не са у него”, кълне се Иванка. Той обаче вярва, че семейството му е било вкарано в пъклен сценарий, който по случайност не е бил осъществен, тъй като вместо килър сестра му е наела агент от ДАНС.

“Може ли сестра ми да стигне дотам. Ще има да си тегли”, каза Ройдов пред журналисти.

Какъв ще е финалът на зловещата семейна сага, ще се разбере, след като делото мине през Върховния касационен съд. Засега остава неясна и съдбата на милионите в САЩ на покойния богаташ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата