Лов на глигани и извън сезона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6944867 www.24chasa.bg

Да се разреши лов на дива свиня до 31 декември тази година. Ловците да могат да стрелят по глигани и извън срокa, заложен в момента. За групов лов в закона сега пише, че може да се практикува от 1 октомври до втората неделя на януари. Промените в сроковете са част от изменения в Закона за лова и опазване на дивеча, внесени от Александър Сабанов и негови колеги от “Обединени патриоти”.

С тях се цели да се редуцира популацията, за да се сведе до минимум рискът от разпространението на африканска чума по свинете

Това ще стане като се включи възможност за групово ловуване всяка сряда, събота, неделя и официалните празници. Така ще се осигурят 54 допълнителни ловни дни до края на годината. При 2557 ловни дружинки, сметките са за 138 078 ловни излета. Ако се отстрелва поне по едно животно, ще се достигне до 111 367 бр. свине, каквито са допустимите стойности за борба със заразата.

В мотивите пише, че тези нива трябва да се постигнат максимално бързо, предвид непосредствената заплаха за проникване на заболяването и рискът за свиневъдния сектор. В България преките и косвени загуби в национален мащаб ще достигнат приблизително 0,5 млрд. лв., пишат вносителите.

Според тях са необходими спешни мерки, тъй като заболяването засяга домашните и дивите свине, предизвиква висока смъртност, за него липсват лечение и ваксина. Изкореняването й е изключително трудно и при дивите свине може да отнеме години.

В момента въпреки предприетите мерки заболяването е разпространено в Грузия, Армения, Азербайджан, Беларус, Русия, Молдова и Украйна. Както и в държавите от ЕС- Литва, Латвия, Полша, Естония, Чехия, Румъния. Като най-рискови за проникването на заболяването у нас се очартават пограничните територии с Румъния. Там през последните две седмици има обявени десетки нови огнища, включително при диви свине в регион Тулча, разположен на делата на Дунав. Разстоянието от там до северната граница на България по права линия е под 200 км.

Вносителите дават пример и с Германия, където няма установени случаи на болеста, но са в повишена готовност. Превантивните мерки там включват промени във Феералния закона за лова. С тях се дава възможност на провинциите да определят изключения за извършване на лов по време на размножителния период. Дори се предвиждал по-интензивен лов от лица, които са без ловни права.

4,5 млн. лв. за борба с чумата по диви прасета

Земеделското министерство ще получи от правителството допълнителни 4,5 млн. лв., за да се предотврати появата на африканска чума по дивите прасета в България, реши Министерският съвет. 

Неотложните мерки са необходими заради усложнената епизоотична обстановка в цяла Европа. Те включват засилен граничен контрол при движението на живи животни, контрол върху личния багаж на пътниците, пристигащи в България, биосигурност в свиневъдните обекти, намаляване на броя на свинете на територията на страната и организиране и провеждане на лабораторен контрол. Мерките ще се извършват от агенцииите за храните, за горите, държавните горски предприятия и ловните сдружения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Северин Красимиров не е луд! Никой съдия не би приел такава експертиза!“, заявиха пред "България Днес" почернените близки на 30-годишната водеща Виктория Маринова. Те коментираха обвинения за убийството на Вики във връзка с решението на съда в Русе да го прати на изследване в психиатрия. Лекарите в психиатричното отделение към затвора в Ловеч ще

Халфът на "Лудогорец" Мей Махлангу излиза доста солено на клуба от Разград. Футболистът, който има едва 129 игрови минути от началото на сезона, прибира по 300 000 евро на година. Това е заплатата, която южноафриканецът договори при пристигането си при "орлите", научи "България днес". Той дойде от "Динамо" (Букурещ) през лятото и подписа с

Певицата, музикантка и танцьорка Крисия стана и художничка! Талантливото дете нарисува първата си картина, която ще продаде на благотворителен търг в края на декември. "Криси прояви интерес към рисуването и успя да създаде картината "Цветовете на гласа". Много е доволна от резултата", разказа пред "България Днес" нейният баща Марин Тодоров.