Защо всички от бизнеса обичат Иван Иванов, а Корнелия и Мая - не

https://www.24chasa.bg/novini/article/6944994 www.24chasa.bg
ИВАН ИВАНОВ СНИМКА: Снимка: Авторът

Фирми с 11 млрд. лв. инвестиции настояват за стабилност, а не за дестабилизация на КЕВР

Бизнесът иска Иван Иванов. Направи го в декларации, провокирани от желанието на БСП и омбудсмана Мая Манолова да вземат предсрочно главата на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране, преди да му е изтекъл мандатът на 2 април 2020 г.

Корнелия Нинова не харесва Иванов, тъй като според нея той отказва да изпълнява закона и да се произнесе ясно за сделката между ЧЕЗ и “Инерком” (виж карето).

Във вторник Асоциацията на организациите на българските работодатели, която обединява КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ, предупреди председателя на парламента Цвета Караянчева, че е

категорично против

исканата от

БСП оставка на

Иван Иванов,

против опитите за намеса на омбудсмана Манолова в делата на регулатора. Това е бизнесът, който създава 86% от брутната добавена стойност и осигурява работа на 82 на сто от наетите. Работодателските организации не желаят сътресения в енергетиката, защото това ще се отрази негативно на икономическия живот в страната. Аргументите на бизнеса: В последните 3 г. КЕВР е заслужила уважението на бизнеса като независим регулатор, защитаващ интересите на всички потребители.

“В този смисъл се обявяваме против опитите да се атакува един от работещите органи в държавата заради тесни и лични политически интереси и амбиции.”

Защо бизнесът харесва

своя регулатор Иванов?

“Електроенергетиката” през 2015 г. бе задлъжняла с 800 млн. лв., парите са платени с лихвите от всички през цената “задължения към обществото”. В следващите години секторът се е стабилизирал, КЕВР се е справила с тежката ситуация, създадена от изкуственото намаляване на цената за домакинствата.

И докато с първата декларация зад Иванов застанаха работодателите, то в сряда, 24 часа преди да бъде гласувано предсрочното му освобождаване,

дойде подкрепата

и от частния

енергиен бизнес,

който представлява 50% от инсталираните мощности и над 70% от заетите в частния сектор на енергетиката.

“Реализираните от нас инвестиции надхвърлят 11 млрд. лв. и се равняват на 60% от всички преки чуждестранни инвестиции за периода 2010 – 2016 г.

Зад тази позиция са “AES България” и “КонтурГлобал Марица изток - 3”, асоциация “Хидроенергия”, Българска фотоволтаична асоциация и трите компании, които държат електроразпределението в България - “EВН България”, “Енерго-Про” и “ЧЕЗ Груп България”.

“Подкрепяме усилията на независимия и избран по професионални критерии състав на Комисията за енергийно и водно регулиране за установяване на предвидима регулаторна среда, недопускане на политическа намеса в приеманите решения и финансово стабилизиране на енергийния сектор”, заявяват те. И очакват в период на съществени промени в сектора, свързани с либерализация на електроенергийния пазар,

не дестабилизация

и искания за оставки,

а стабилна и

независима КЕВР

Извън тържествения тон на декларациите бизнесът харесва своя регулатор, защото сегашният състав на комисията, избран от парламента и с квоти от партиите, донесе доза стабилност и предвидимост в работата на КЕВР. А в тази комисия най-важен е нейният председател.

Дълги години Иван Иванов беше депутат и се превърна в един от авторитетите първо в парламентарната енергийна комисия, а после в целия отрасъл.

Политическата му принадлежност беше от Демократи за силна България на Иван Костов, а стана председател от квотата на Реформаторския блок, който бе коалиционен партньор във втория кабинет на Борисов. В момента Иван Иванов няма партиен гръб, което обаче едва ли е толкова лошо.

Парламентът го избра за шеф на КЕВР почти единодушно на 2 април 2015 г. - 142-ма депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, Патриотичен фронт, БДЦ и АБВ. Против избора му бяха двама от БСП, седем от “Атака” и един независим депутат.

Той е първият

председател на КЕВР,

избиран от парламент

С новия състав на регулатора като че дойде време и на по-реалистично определяне на цените. Само за пример - допреди 2 г. цената на тока на “Козлодуй” за регулирания пазар беше 3 ст. за квтч, колкото бе себестойността на тока от затворените 4 малки блока. Това граничеше с абсурда, сега е 5,4 ст. за квтч.

В същото време ги няма и тези диви увеличения на цените, които изкарваха хората на улиците. Не че групи потребители, организирани от политици, не скандират и сега под прозорците на КЕВР, когато комисарите определят колко да струват ток и парно.

Това, което прави впечатление, е, че енергийната комисия в парламента и председателят на КЕВР работят в синхрон при тежките промени при либерализацията на пазара.

Само за година бяха направени промени, които изпратиха ВЕИ-тата и когенерациите на свободния пазар, разработи се механизъм за компенсациите им. Преди това задължиха всички да продават тока си на борсата. Спешната промяна бе заради скока на цените на тока за бизнеса заради липса на ликвидност на борсата и съмнения за манипулация на пазара.

Това наложи КЕВР да поеме функциите и на ченге на свободния пазар. 

БСП иска оставката му,

депутатите гласуват днес

Лидерката Корнелия Нинова и парламентарната група на БСП се ядосаха на председателя на КЕВР Иван Иванов при обсъждането на доклада за работата на енергийния регулатор в парламента миналата седмица.

Според червените Иванов е направил тълкуване на нормата на приетия на 26 април текст в Закона за енергетиката. Този текст възлага на регулатора да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на лицензирани енергийни дружества. Този текст бе предложен от патриотите по повод сделката между ЧЕЗ и “Инерком”. Иванов, според мотивите на социалистите, с които искат предсрочното му освобождаване, е нарекъл текста “бланкетен”, който “не отговаря на няколко основни неща”. Той не трябва да тълкува, а да изпълнява закона, отсякоха от БСП. Искането им за освобождаване на шефа на КЕВР ще се гласува днес.  

КОЛЕГА

Три години работим заедно с Иван Иванов в Комисията за енергийно и водно регулиране, казва Евгения Харитонова, бивш председател на КЕВР, а сега енергиен комисар. Той е един много почтен човек, болезнено почтен. И работохолик.

През целия му трудов стаж, с изключение на времето, когато е бил в парламента, е обучавал студенти. И неговите възпитаници са с много добри чувства и много го уважават за познанията, които той им е предал. 

ПРИЯТЕЛ

Изключително коректен човек, чужд на популистки заигравания. Безсребреник! Християнин! Това ни написа за Иванов неговият приятел и колега от парламента Лъчезар Тошев. Преди да застане зад определена позиция, прави задълбочени проучвания, изслушва всички - и тези, които са на противната позиция, и търси справедливи и обосновани решения. След това без всякакво колебание ги защитава докрай. 

ОПОНЕНТ 

Омбудсманът Мая Манолова внесе иск във Върховната административна прокуратура срещу решенията на КЕВР за поскъпване цените на тока и парното от 1 юли 2018 г. “Гражданите имат едно право - да плащат, а нямат право да участват активно във формирането на тези цени. Проблемът е, че КЕВР формално провежда т. нар. открити заседания. Чува се гласът само на енергийните дружества, на монополистите, които диктуват цените”, заяви тя. Екипът ѝ открил сериозни нарушения в процедурата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа