Референдум в лигата “Лекарите, на които вярваме” – какъв модел здравеопазване (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6945112 www.24chasa.bg
Отличените от техните пациенти лекари изпълниха ресторант The View в София.

На 11-ата национална среща бе обявено

Председателят на парламента Цвета Караянчева и здравният министър Кирил Ананиев заедно с 450 номинирани медици се събраха на една от най-високите точки в София

450 български лекари от цялата страна ще напишат своята рецепта за българския модел здравеопазване.

“24 часа” започва голямо допитване за модела на здравеопазването сред лекарите, на които вярваме - медиците, номинирани от пациентите.

Инициативата бе обявена от издателя на “24 часа” Венелина Гочева на тържествена церемония, на която медиците получиха отличията си в присъствието на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, здравния министър Кирил Ананиев, общественици, представители на бизнеса.

Рекордните

над 450 лекари,

номинирани от признателни пациенти, влязоха в поредното годишно издание на инициативата “Лекарите, на които вярваме” на “24 часа”. 11-ата годишна церемония по връчване на отличията събра стотици талантливи и отдадени на работата си български лекари в ресторант The View - една от най-високите точки в София с прекрасна панорамна гледка към града.

За първи път отношението на пациентите към лекарите и на лекарите към пациентите не е водещият проблем на здравната система според проучване сред читателите на “24 часа”, обяви в началото на церемонията Венелина Гочева.

За първи път

въпрос номер

едно е къде

отиват моите

здравни

осигуровки,

на второ място - харчовете на болниците, каза още тя.

Допитването, в което се включиха 2300 души, бе проведено от 20 до 30 юни на сайта на “24 часа” и от кореспондентите ни. То се прави ежегодно като част от инициативата “Лекарите, на които вярваме”. (Виж резултатите на графиката горе)

Помолихме медиците да дадат своята визия ра решаване на тези проблеми и ще публикуваме техните гледни точки. Така големият

референдум,

който ще мине

през страниците

на вестника

и на сайта ни 24chasa.bg, ще даде идеи и визия за модела на здравеопазването у нас.

“Тези награди са стимул за лекарите да вървят професионално напред, да продължат квалификацията си в полза на българските пациенти”, поздрави медиците министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

“Младите лекари има от кого да се учат. Кадърни и сърцати хора, вие сте не само лечители, но и изповедници и давате надежда на хората”, поздрави лекарите пък председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.

“Гвоздеят” на церемонията бяха 11 отличия за иновативни болници. Връчиха ги предеседателката на Народното събрание и здравният министър. Наградени бяха ВМА, Александровска болница, “Свети Иван Рилски”, “Пирогов”, “Уни Хоспитал”, “Майчин дом София”, “Света Марина” - Плевен, “Света Марина -Варна, “Лозенец”, “Свети Георги” - Пловдив и групата Аджибадем Сити клиник.

Книгата от вчера е на пазара

От вчерашния 4 юли сборникът “Лекарите, на които вярваме” вече е на пазара. В него са включени рекордните над 450 лекари с техните координати, специалности и указания за записване на часове за преглед.

Допълнителен бонус са новините за някои от най-големите открития в медицината в последната година.

Книгата “Лекарите, на които вярваме” може да бъде закупена от книжарниците и добрите репове.

Цвета Караянчева: Помогнете ни да подобрим здравеопазването

Останете незабравими за пациентите си, пожела на докторите председателката на Народното събрание

“Хората дават оценката за вас и днес аз виждам, че тя е изключително положителна”, обърна се към лекарите шефката на парламента Цвета Караянчева. От самото начало на инициативата “Лекарите, на които вярваме” тя се провежда под егидата на председателя на Народното събрание.

“Българските лекари показаха, че могат да правят медицина на световно ниво, и техните млади колеги имат от кого да се учат. Всички вие доказахте, че имаме много способни лекари, много сърцати хора, защото вие сте и тези, които дават надежда на болните”, подчерта Караянчева.

Тя пожела на българските лекари да останат незабравими за своите пациенти, защото работят с цялото си сърце за доброто и за здравето на българските граждани.

“Ние като законодатели имаме политическата воля да подобрим здравеопазването в България, а вие като професионалисти се надявам да ни помагате, защото професионализъм и политическа воля, съчетани, могат да правят чудеса”, убедена е председателката на парламента. 

Кирил Ананиев към лекарите: Доверието на пациентите е най-голямата награда за всеки от вас

Един от основните приоритети в новия здравноосигурителен модел ще са човешките ресурси, така че повечето от вас да останат тук, увери ги министърът

За всеки, който се е посветил на медицината, няма по-стойностна награда и по-голям повод за гордост от това – да получи доверието и признанието на пациентите си. С тези думи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поздрави стотиците лекари, членове на лигата “Лекарите, на които вярваме”. Ананиев уважи стотиците доктори на тържествената церемония, на която те получиха отличията си от “24 часа”.

Вярата в лекарите е в основата на доверието в системата и фактът, че номинираните се увеличават с всяка изминала година, е доказателство за положителната обществена нагласа към отговорната работа на българския лекар, каза още Кирил Ананиев.

“Всички имаме предизвикателства. Но съм убеден, че когато всеки си свърши задачата, заедно ще направим нещо по-добро и важно за развитието на здравната система. Министерството прави всичко възможно да даде шанс за повишаване на квалификацията. И един от основните инструменти и приоритети в новия здравно осигурителен модел ще са човешките ресурси, така че повечето от вас да останат тук и да лекуват българските граждани”, увери Ананиев. 

Партньорите, които подкрепят каузата

Екипът на “24 часа” благодари специално на партньорите си, които подкрепят каузата “Лекарите, на които вярваме” за единадесета година: “Санофи”, “Софарма”, “АБО Фарма”, Медицински център “Пентаграм”, Медицински център за пластична хирургия “д-р Николай Георгиев” и Регионална фармацевтична колегия София.

На събитието в The View заедно с лекарите бяха Марина Белчева, Бранимира Кецкарова, Евгения Стефанова, Гавраил Гавраилов и Десислава Динева от “АБО Фарма”, д-р Персиан Буков, Антон Иванов, Николета Григорова, Светла Михалевска и Люба Василета от “Санофи Пастьор”, председателят на Регионалната фармацевтична колегия София -столична, магистър-фармацевт Венелин Сапунаров, управителят на “Пентаграм” д-р Веселин Даскалов. На церемонията присъства и Ирина Иванова от “Гедеон Рихтер”.

11 специални награди бяха дадени на церемонията “Лекарите, на които вярваме”

За първи път отличия и за здравни заведения

За първи път бяха отличени и болници, като журналистите от “24 часа” избраха най-иновативните здравни заведения, които постоянно въвеждат нови лечения.

Тази класация все пак е субективна, но се надяваме да е стимул за всички болници да се стремят към въвеждането на все по-модерно лечение, защото това е от наш общ интерес, отбеляза издателят на “24 часа” Венелина Гочева.

Здравният министър Кирил Ананиев поздрави иновативните болници за това, че успяват да осигурят на българските пациенти най-модерното лечение за тежки заболявания.

Отличените бяха варненската болница “Света Марина” и университетска болница “Лозенец” от София, която осъществява уникални лапароскопски операции на щитовидната и паращитовидната жлеза.

Военномедицинска академия получи отличие за изключителния си напредък в ендопротезирането и ортопедията.

“Александровска” от София бе наградена заради множеството високотехнологични центрове, а “Пирогов” - за напредъка в 3D принтирането, използвано успешно в лицевата и неврохирургията.

Отличия имаше и за пловдивската болница “Свети Георги”, плевенската “Света Марина”, която единствена прилага у нас технологията хайфу, столичните “Св. Иван Рилски” и “Майчин дом”.

Групата болници “Аджибадем Сити клиник” и панагюрската “Уни Хоспитал” също бяха наградени.

Доц. Костадин Ангелов, "Александровска": Лекарите изпълват със съдържание болницата 

“Изключителна чест е да получа тази награда. Благодаря за подкрепата на министерството и парламента. На лекарите, на които вярваме и които за поредна година са най-много от “Александровска”, също огромни благодарности. Те изпълват със съдържание това, което сме ние”. Тези думи отправи шефът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов.

В “Александровска” функционират високотехнологичните Център по позитронна емисионна томография и компютърна томография, Център за вътресъдови интервенционални процедури, Център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания, Център за трансплантация на бъбреци, Център за профилактика на захарен диабет тип 2.

Проф. Асен Николов, “Майчин дом”: Ще помогнем на хиляди пациенти

“Благодаря на всички, това е голяма чест за нас. Както казва г-жа Гочева, ние сме най-голямата болница и съм убеден, че ще помогнем на хиляди хора”, каза проф. Асен Николов, началник на родилната клиника в “Майчин дом”.

Болницата откри тази година модерна лаборатория с оборудване по най-високите световни стандарти за изследване на различни заболявания, сред които и човешки папиломен вирус, който е в основата на рака на шийката на матката. Болницата работи и с модерна апаратура за т.нар. безкръвни или лапараскопски операции и прилага иновативни методи за лечение.

Проф. Асен Балтов, “Н. И. Пирогов”: Обещавам сериозни изненади догодина

“Благодаря за отличието. Догодина очаквайте сериозни изненади от нас като възможности за работа и иновативна медицина, обеща шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

Университетската спешна болница не само осигурява 24 ч медицинска помощ и поддържа резерв за бедствени ситуации, но е мястото, на което се прилагат иновативни методи в лечението на спешните състояния. В болницата функционират уникални клиники за лечение на деца - реанимация, травматология, хирургия, неврохирургия, урология, изгаряния и пластичновъзстановителна хирургия. Най-съвременни методи за лечение се прилагат и в неврохиругията, гнойно-септичната хирургия, клиниката по хирургия на ръката, травматологията и ортопедията които са са с широк опит в иновациите в своите специалности.

Д-р Дечо Дечев, “Св. Иван Рилски”: Гордеем се, че не тежим финансово на държавата 

“Гордеем се с болницата и с това, че не тежим финансово на държавата, а напротив, осигуряваме значителен приход като данък печалба. Надявам се този модел да бъде пренесен на национално ниво, защото всички сме в една и съща лодка”, заяви д-р Дечо Дечев, директор на “Свети Иван Рилски”, при получаването на отличието за болницата.

Университетската болница “Св. Иван Рилски” е отличена с 2 международни награди за качество. Внедрява високи технологии за стереотактична радиотерапия и стереотактична радиохирургия, както и модерни апарати за образна диагностика, клинична лаборатория и лъчетерапия.

Проф. Славчо Томов, “Св. Марина” и Медицински университет - Плевен: Догодина сме домакин на конгрес по роботизирана хирургия 

“Разделението на болниците не трябва да е на частни и държавни, а на такива, които лекуват добре пациентите си, и такива, които не толкова”, каза ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов. Той е лекар в отличената университетска плевенска болница “Св. Марина”, която прилага технологията хайфу и минимално инвазивна хирургия в лечението на онкологични заболявания . Проф. Томов разказа, че догодина МУ - Плевен, ще бъде домакин на IХ европейски конгрес по роботизирана хирургия. Спечелването на домакинството от МУ - Плевен, е резултат от усилията на екипа на чл.-кор. проф. Григор Горчев и проф. д-р Славчо Томов за въвеждане на роботизираната хирургия и телемедицината в клиничната практика и обучението от 2008 г. насам.

Доц. Марин Атанасов, “Св. Георги”: Иновациите са нищо без хората

“Иновациите не биха били нищо без висококвалифицираните кадри, които работят с тази апаратура”, отбеляза зам.-шефът на пловдивската болница “Свети Георги” доц. Марин Атанасов. Той бе изключително радостен, че отличие за иновативна медицина отива при 130-годишната болница.

“Св. Георги” в Пловдив е единствената болница в страната, която разполага с кибернож за прицелна радиотерапия на злокачествени новообразувания. В болницата има съвременен интегрален център за лечение на тумори и на травми на глава и шия, който е оборудван с О-рамо и навигационна система.

Андрей Марков, “Аджибадем Сити клиник”: Лекарите имат нужда от подкрепа 

“Ние сме тук, за да поздравим лекарите в България. Това е основната задача на цялото общество. Нашето здравеопазване и нашите лекари имат нужда от подкрепа, за да се чувстват добри, да се чувстват най-добрите в това, което правят. И аз мисля, че най-добрите от тях са в Аджибадем сити клиник, така че специални поздрави за тях”, каза Андрей Марков, управител на една от болниците в групата.

“Аджибадем Сити клиник” е най-голямата група лечебни заведения в България с водеща роля в предоставянето на медицински услуги в почти всички направления на медицината. Те са технологичен лидер в направленията на сърдечносъдовите заболявания и онкологията, като разполагат 4 линейни ускорителя последно поколение с възможност за радиохирургия, както и роботизирана хирургия по системата “Да Винчи”.

Михаил Михайлов, “Уни Хоспитал” - Панагюрище: Ще ставаме все по-добри

Ще ставаме все по-добри благодарение на лекарите и постоянните иновации. С това обещание взе отличието на “Уни Хоспитал” Михаил Михайлов, член на борда на директорите на здравното заведение. Той благодари на “Асарел Медет”, че компанията е повярвала в идеята и е създала болницата преди само 2 години.

Тази болница извършва уникални за страната операции с радиохирургична техника, която е синхронизирана с дишането на пациента. В нея хирурзите ползват и супермодерната апаратура “Айнщайн”. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.