Депутатите не успяха да гласуват новите по-високи такси при касационна жалба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6946554 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Поради изтичане на пленарното заседание народните представители не успяха да гласуват новите по-високи такси при касационната жалба. Те са предвидени в административно-процесуалния кодекс, който Народното събрание гледа на второ четене.

Предложението е таксата да стане 70 лева за граждани, а за организации - 370 лева, а при материален интерес - тя да е 0,8 процента от него, като при материален интерес до 5 милиона не трябва да надскача 1700, а при 10 млн. - 4 700 лева.

Срещу таксите са се обявили както граждани, така и работодателските организации, стана ясно от изказването на депутат от БСП Явор Божанков. 

По думите му, едва ли не така се казва на жалбоподателите "махайте ни се от главата". Той попита и как например ще се определя материален интерес на една организация, ако иска оценка на въздействие върху околната среда. Основният аргумент на вносителят - Данаил Кирилов - е , че таксите са много ниски и не са пипани от 10 години. В момента таксата при касационна жалба е 5 лева за граждани и 25 лева за фирми.

Преди тази спорна точка народните представители гласуваха касационните дела във Върховния административен съд да бъдат закрити. Текстът предизвика също разгорещен дебат. Идеята е да се пести време и да не се разкарват безсмислено страните по делото. 

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че едно дело пред ВАС протича около 51 секунди, като това което се казва е, че страните представят само писмени защити.

"Ако смятате, че изменението е противоконституционно, внесете в Конституционния съд да направите проверка на тази норма", обърна се Кирилов към представителите на БСП.

Според Крум Зарков от левицата подобен текст ще противоречи на конституцията,  където е казано, че съдебните заседания са открити. Закриват се само при определени случаи, когато са секретни и не могат да се разкрият никакви интимни подробности.

Всъщност заседанията във ВАС ще могат да бъдат открити при искания на страните, както и на прокуратурата, уточни Кирилов. Според него през първата години е напълно вероятно в 95 % от делата да се иска откриване на заседанието. Становището на пленума на ВАС било, че така няма да се спести време.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,