"Барклис" с умерен оптимизъм за перспективите на гръцкия държавен дълг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6946733 www.24chasa.bg
Снимка: Рixabay

С умерен оптимизъм гледат анализаторите на британската банка "Барклис" (Barclays) на перспективите за развитието на гръцкия държавен дълг след решението на Еврогрупата миналия месец за облекчаването му, съобщи БТА.

От "Барклис" смятат, че споразумението в Еврогрупата през юни е увеличило значително вероятността гръцките ценни книжа да бъдат включени в Програмата за изкупуване на активи (PSPP) на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише "Прото тема". Решението за това ще бъде взето най-вероятно не преди следващото заседание на ЕЦБ на 26 юли.

Актуализираните доклади за устойчивостта на гръцкия дълг от МВФ, които се очаква да бъдат публикувани този месец, вероятно ще изиграят решаваща роля за това решение.

"Обстоятелството, че по-голямата част от мерките за облекчаване на дълга са предоставени предварително и безусловно, е положително", смятат в банката.

Въпреки това според Барклис продължават да съществуват различни фактори, които биха могли в крайна сметка да повлияят отрицателно на гръцките ценни книжа и дългосрочното развитие на държавния дълг зависи в голяма степен от продължаването на финансовите усилия и от донякъде оптимистични макроикономически допускания.

Макар че е възможно дългосрочно да възникне нужда от нови мерки за облекчаване на дълга, Барклис смята, че положителната тенденция в климата на пазара се очаква да се запази през следващите месеци.

Същевременно това ще зависи от последствията за икономиката от много високите цели за бюджетните излишъци, от темпа на прилагане на икономическите реформи от това дали ще има предсрочни избори през пролетта на 2019 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да