България, Сърбия, Румъния и Гърция с обща фирма за магистрали и жп (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6947171 www.24chasa.bg
Алексис Ципрас, Бойко Борисов, Виорика Дънчила и Александър Вучич обсъдиха напредъка на транспортните коридори. СНИМКА: Пресслужба На Министерския Съвет

Печелим 4-5 млрд. лв. годишно от таксите, пресметна Борисов

Обща фирма ще събира, управлява и разпределя таксите от магистралите, пристанищата и жп връзките между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата с министър-председателите на Румъния и Гърция Виорика Дънчила и Алексис Ципрас и президента на Сърбия Александър Вучич в Солун в сряда.

Идеята е

да има едно

гише, където

да се плащат

таксите

за стоки и коли. Така ще се намалят опашките, задръстванията и администрацията. Интермодалният коридор ще е Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе и оттам към Румъния. Само нашата отсечка ще струва около 1,5 млрд. лв. Предвижда се създаването на съвместна компания, която да подготви анализ и да възложи предпроектни проучвания на трасето. Фирмата ще е на паритетен принцип, като се очаква още през септември тя да бъде създадена.

“След като се свържат с черноморските и дунавските пристанища и след като си изградят магистралите и жп връзките с Македония, Сърбия, Румъния и другите страни на Балканите, този транспортен проект може да е печатница за пари за страните от региона”, разясни вчера от Сараево Борисов. Той пресметна, че тогава България ще може да получава 4-5 млрд. лв. годишно от пътни такси.

Следващата среща на лидерите на Балканската четворка ще е в края на септември във Варна. Дотогава

транспортните

министри трябва

да направят план

и график по дни

за реализирането на проектите, заръча Борисов.

Говорили сме със Световната банка, с Европейската инвестиционна банка и с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, сега ще го представим и на срещата “16 плюс 1”, каза премиерът.

Първо трябва да се изгради участъкът Александруполис - Свиленград. Тази връзка ще е жп, пътна, газова и дигитална, с оптични кабели, поясни транспортният министър Ивайло Московски, който придружаваше премиера. Нашата отсечка ще е дълга около 80 км и ще струва около 400 млн. лв., като най-вероятно ще се изтегли заем от големите международни банки.

“Голямото предимство на този коридор е, че има истинска интермодалност, каквато не може да се срещне на много места в Европа. Ние имаме връзка през гръцките пристанища с Егейско море, с Черно море плюс река Дунав”, каза Московски.

За Гърция проектът е добър по чисто политически причини - страната ще има алтернатива за преминаване на Босфора и на Дарданелите, а за нас е важно, защото си осигуряваме излаз на Егейско море. Тази пътна връзка не пречи на никого, а просто е нова алтернатива за превоз на стоки и хора, каза Московски.

До година и половина пък щяла да е готова магистралата между Турция, Бъгария и Сърбия.

Нужно е да се изгради жп връзката при Синдел - Карнобат, което е тежко трасе, да се направи модернизация по трасето Варна - Русе с удвояване на линията и изграждане на допълнителни терминали по пристанищата, каза още министърът на транспорта. Очаква се още следващата седмица Министерският съвет да одобри обществената поръчка за нови влакове. 

“За нас е много важно да имаме подкрепата на тези страни за членство в ЕС, защото ще работим заедно по много проекти - жп линии, магистрали, газопроводи, свързаността на тези системи”, обясни Вучич. И обеща, че Сърбия ще завърши магистралата до българската граница тази година. “Ние не сме решили още големия проблем - Прищина. Никога не съм се намесвал във вътрешните работи на други държави и няма да се намеся за името на Македония”, каза Вучич. “Кога ще бъде срещата на ООН в София? Защото всички важни срещи стават в София”, пошегува се президентът на Сърбия.

“Пред Балканите се открива едно ново бъдеще, стига да сме смели, да правим стъпки напред дори и ако се наложи, да вървим срещу течението. Така ще поставим началото на демократичните Балкани, които не се мъчат от национализъм и ксенофобия”, каза Ципрас. 

Приятелството между България и Македония пример за Балканите

България е пример за етническа толерантност на Балканите и нашият модел за приятелство с Македония може да се приложи успешно в региона.

Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

“Австрия възприе идеята за европейската перспектива на страните от Западните Балкани и в своето председателство ще продължи този приоритет, но страните от региона трябва да преодолеят различията помежду си”, каза Борисов.

“Босна и Херцеговина трябва да се поучи и да вземе пример - за да намери решение на вътрешните си конфликти. Нито за България, нито за Гърция, нито за Република Македония това са били лесни решения, но това даде перспектива”, подчерта Борисов. Изрази надежда и Сърбия и Косово да решат конфликта си.

“България е пример за етническа толерантност, не се бъркаме във вашите работи, но след изборите през октомври трябва да вземете окончателно решение накъде ще вървите”, каза още Борисов. Той е убеден, че Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО означава много силна преграда срещу радикалния ислям. “Когато всеки си подреди къщичката, Европа сама ще ни поиска”, каза още Борисов.

“Искам специално да благодаря за всичко, което България е направила за нас в последните 20 години и най-вече в последните 6 месеца”, каза Звиздич.

“Европейската перспектива е една от основните ни цели”, каза домакинът.

Той обясни, че двете държави ще продължат да работят за икономическото развитие и свързаността в региона, както и по темата за сигурността и борбата с екстремизма.

Обявиха Борисов за европеец на годината

Премиерът Бойко Борисов получи престижната награда “Европейска личност на годината”. Отличието се дава от Агенцията за избор и представяне на ръководители от Босна и Херцеговина, Централна и Югоизточна Европа. Призът е за личното му ангажиране за икономическото сътрудничество в региона.

“Благодаря за добрите думи. Политиците имаме важна задача - да създадем такива условия за бизнеса, че инвестициите да са гарантирани”, каза Борисов на награждаването в Сараево. Той изреди и петте условия за успешен бизнес и най-важните приоритети за Балканите - магистралите, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура и етническата толерантност. И подчерта, че у нас данъците са ниски, спазваме валутен борд и инвестираме в образованието и дигиталната инфраструктура.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.