ГЕРБ чу Борисов, но акциз за бездимните цигари ще има (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6947189 www.24chasa.bg
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви в парламента, че акцизът за награеваемите цигари ще се увеличава постепенно и няма да е по-висок от 50% от този за класическите цигари СНИМКА: Йордан Симеонов

В момента облагането им е 3,8 пъти по-ниско от това на стандартните

“С колегите от управляващото мнозинство взехме решение да не оттегляме законопроекта за вдигането на акциза върху бездимните цигари. Смятаме, че ще е по-разумно да се обсъди вариант за 50% акциз”. Това заяви в четвъртък в парламента Цветан Цветанов.

Ден по-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че е наредил на зам.-председателя на ГЕРБ да бъде изтеглен проектът за акциз върху бездимните цигари. Според Цветанов с въвеждането на акциз ще се намали печалбата на някои частни компании, но ще се защити общественият интерес.

Искам да благодаря на колегата Волен Сидеров, че стигнахме до извода да направим заседание с лидерите на парламентарните групи. Другия вторник

ще продължим да

дебатираме темата,

надявам се да имаме

окончателния вариант,

добави Цветанов. Той даде пример, че за обикновени цигари акцизът е 3,50 лв., а за нагреваемите - 0,93 лв.

Ако се стигне до съгласие за 50% акциз за изделията без дим, ще означава кутия от тях да поскъпне с до 1,50 лева и да струва между 6,50 и 7 лева, ако производителите запазят сегашния марж на печалба. Най-вероятно обаче те ще го намалят и кутия няма да надхвърля 6 лева, твърдят експерти, близки до ценообразуването на тютютените компании.

Най-високият процент на акциза на нагреваемите изделия спрямо конвенциалните е във Франция - 70%, докато у нас той е 26%, съобщи шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Няма западна държава, която да има по-малък процент от България. Неслучайно и заводите за тези цигари са в Румъния и Гърция, коментира Стоянова.

Волен Сидеров уточни, че част от парите след повишаването на акциза ще отиват за нуждаещи се. “Тук пред парламента стоят майки с палатки например. Аз лобирам за построяване на болница в Ямбол”, каза лидерът на “Атака”.

Бездимните цигари в ЕС се облагат според количеството тютюн, което съдържат. В Испания, Франция, Унгария и Германия има и процент от продажната цена. Акцизната тежест върху кутия нагреваеми цигари в Румъния е 3,8 пъти по-ниска спрямо класическите. Такова е съотношението и в България. В Гърция облагането е малко по-високо и там акцизът е 2,9 пъти по-нисък.

“Награеваемите тютюневи изделия са иновативен продукт, чрез който може да се намали тютюнопушенето в страната. Бездимните продукти са признати за различна категория от цигарите. Именно затова данъчното третиране в страните от ЕС е различно и по-ниско от това върху цигарите”, заяви Вержиния Джевелекова от “Филип Морис България”. Компанията засега единствена предлага у нас бездимни цигари.

“Ако увеличим цената на продукта по начина, по който беше предложено, това щеше да го изхвърли от пазара”, коментира пред “24 часа” депутатът от ВМРО Александър Сиди. Той бе категоричен, че скандалът около акциза на бездимните цигари бил предизвикан от това, че в управляващата коалиция не обсъдили проекта предварително.

“Нашите партньори от ГЕРБ разбраха, че правилният път е не да си говорим по медиите и да правим нещата в последния момент на коляно, а да седнем и да говорим. Решихме проблема точно за 20 минути”, обясни той. В момента се работело в правилната посока, за да може парите да влязат в бюджета и да отидат където е нужно.

Сиди допълни, че ще подкрепят този законопроект в новия му вид, тъй като са “за” идеята за вдигането на акциза, но така, че да не оскъпява продукта.

Хем даваме шанс на

този продукт, хем

наливаме пари в хазната

Надяваме, че те ще бъдат изхарчени така, както сме се договорили с нашия коалиционен партньор - за социални плащания, пенсии, армия и др.”, заяви Сиди.

Соцлидерката Корнелия Нинова коментира пък казуса във фейсбук. “Чудя се парламентаризмът или интересът победи и разцепи властта? Вчера премиерът разгневен каза: Наредих на Цветанов да изтеглят закона за акциза. Днес Цветанов отговори: Няма да оттеглим закона за акциза. Браво на Цветанов, ако е защитил парламентаризма и смята, че повече Борисов няма да разпорежда на Народното събрание какво да прави, или жалко, че Цветанов отново защити закон за частен интерес? Което и от двете да е, едно е ясно: пропастта Борисов - Цветанов вече е видна. За премиера остава само надеждата, че все пак заместникът му му оставя последна възможност: “ще си комуникираме с премиера”, написа Нинова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".

Сочни гърди и дупета разголиха родните чалгаджийки в разгара на лятото. Изпълнителките, които не крият прелести и във видеоклиповете си, още по-свободно се разхвърлиха по плажовете у нас и в чужбина. Най-активна в събирането на тен е Мара Отварачката. Фолкаджийката почти всеки уикенд е на родното Черноморие,

С просторен апартамент за впечатляващите 339 039 лв. се е обзавела Лили Иванова, показа проверка на "България Днес" в Имотния регистър. Новото жилище на естрадната прима е с впечатляващата площ от 196 квадратни метра, а към него вървят и два гаража. За разлика от повечето българи, които ползват ипотеки при покупки на ново жилище,