Паяците използват околното електричество при полета си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6947791 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Феноменът, свързан с паяци, които летят, падат от небето или се реят като балони с горещ въздух на разстояние стотици километри, намери ново обяснение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Причината е в статичното електричество във въздуха, което изглежда захваща една с друга копринените нишки на паяците.

Пътувания на паяци по въздуха са наблюдавани отдавна - Чарлз Дарвин ги описва в дневника си през 19-и век.

Една от изследваните хипотези бе, че паяците изтъкават много фини нишки, които ветрове отнасят на големи разстояния и на височина няколко километра. Това бе описано от учения Мунсун Чо в PLoS Biology. Другата хипотеза бе свързана със статичното електричество в атмосферата, което изправя косата ти, след като си потъркал топка във вълнения си пуловер. Дали нишките на паяците не са подложени на същия ефект?

Това се опитали да установят учени от университета в Бристол, Англия. В кутия те създали различна от заобикалящия въздух атмосфера без електрично поле. След това създали свое електрично поле, което можели да включат и изключат. Във вътрешността му поставили паяче Erigone с размери няколко милиметра. "Тези паячета са като астронавти и летят дори в напреднала възраст", заяви ръководителката на изследването Ерика Морли.

След това учените наблюдавали онова, което други преди тях са констатирали - паячето се изправя върху крачетата си, повдига коремчето си и изтъкава нишки, преди за частица от секундата да отлети сякаш е отнесено от бързо движещ се балон с горещ въздух. Когато електричното поле е изключено, паячето пада на земята.

Учените заключили, че електричните сили са достатъчни, за да накарат паяци да летят. Авторите на изследването обаче смятат, че за целта паяците се възползват едновременно от вятъра и статичното електричество.

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

10 хиляди евро на месец ще бъде заплатата на новия старши треньор на "Левски" Георги Дерменджиев. Това научи "България Днес" от свои източници. Парите са двойно по-малко в сравнение със сумата, под която се подписваше напусналият сръбски наставник Славиша Стоянович. Той и "сините" се разделиха по взаимно съгласие след разговор с новия

Тази сутрин рано сутринта наблюдавахме явлението пълно лунно затъмнение. Явлението  се дължи на навлизането на Луната в земната сянка и специфичното пречупване на светлината което придава на Луната червен отенък и заради това носи името "Кървава Луна". Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г.

Една от най-известните футболни половинки в България - Весела Тотева, влезе в кухнята. Не, тя не се е записала за участие в някое от многобройните готварски риалити предавания. Заедно със съпруга й - бившият капитан и треньор на "Левски" Елин Топузаков, откриха заведение в София. То е италиански тип и се намира в близост до дома на звездната