Паяците използват околното електричество при полета си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6947791 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Феноменът, свързан с паяци, които летят, падат от небето или се реят като балони с горещ въздух на разстояние стотици километри, намери ново обяснение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Причината е в статичното електричество във въздуха, което изглежда захваща една с друга копринените нишки на паяците.

Пътувания на паяци по въздуха са наблюдавани отдавна - Чарлз Дарвин ги описва в дневника си през 19-и век.

Една от изследваните хипотези бе, че паяците изтъкават много фини нишки, които ветрове отнасят на големи разстояния и на височина няколко километра. Това бе описано от учения Мунсун Чо в PLoS Biology. Другата хипотеза бе свързана със статичното електричество в атмосферата, което изправя косата ти, след като си потъркал топка във вълнения си пуловер. Дали нишките на паяците не са подложени на същия ефект?

Това се опитали да установят учени от университета в Бристол, Англия. В кутия те създали различна от заобикалящия въздух атмосфера без електрично поле. След това създали свое електрично поле, което можели да включат и изключат. Във вътрешността му поставили паяче Erigone с размери няколко милиметра. "Тези паячета са като астронавти и летят дори в напреднала възраст", заяви ръководителката на изследването Ерика Морли.

След това учените наблюдавали онова, което други преди тях са констатирали - паячето се изправя върху крачетата си, повдига коремчето си и изтъкава нишки, преди за частица от секундата да отлети сякаш е отнесено от бързо движещ се балон с горещ въздух. Когато електричното поле е изключено, паячето пада на земята.

Учените заключили, че електричните сили са достатъчни, за да накарат паяци да летят. Авторите на изследването обаче смятат, че за целта паяците се възползват едновременно от вятъра и статичното електричество.

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,