Румен Радев и Ли Къцян се разбраха да правят Център за перспективни изследвания в София (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6948736 www.24chasa.bg
СНИМКА: Десислава Кулелиева

Радев поиска създаването на директна връзка София - Пекин и облекчени режими за внасянето на български стоки в Китай

Благодари за помощта при издирването на българския алпинист Боян Петров

"С председателя Ли Къцян се съгласихме, че си струва да проучим идеята за изграждане в София на Център за перспективни изследвания, който да работи за нещата, които в момента ни спират - липсата на достатъчно информация, недобро познаване на технологии, процедури и модели на функциониране на двете страни". Това обяви президентът Румен Радев на срещата си с китайския премиер Ли Къцян на "Дондуков 2" по-рано днес.

"Вярваме, че това значимо за нашите двустранни отношения събитие - първата визита на китайски премиер в нашата страна от 18 г. насам, ще даде силен тласък на развитие на нашите отношения на приятелство и сътрудничество, и ще ги издигне на ново по-високо ниво. Китай е наш първостепенен партньор от голямо значение. Още повече, че във времена на подкопаване на принципите на пазарната икономика, Китай се превръща в стожер на защитаването на тези принципи. България е втората държава признала КНР, но както преди малко установихме - първата държава на практика се разпадна. Така че България е първата държава, признала Китай. Ние държим на нашето приятелство през всички тези години и вярваме, че то трябва да се укрепва, защото то е бъдеще за ползотворни контакти", заяви Радев в началото на разговора.

"Удоволетворени сме, че имаме отлични полититически отношения, базирани на взаимно доверие и уважение. Желаем да развием нашите всестранни приятелски отношения. Приветстваме инициативата 16+1 между Китай и държавите от Централна и Източна Европа. Тя е един работещ механизъм за стимулиране на търговски, транспортни, икономически и други връзки. Но прегледът на китайското икономическо присъствие в нашия регион показва, че съседни държави като Турция и Гърция, Румъния и Сърбия се радват на многократно повече китайско инвестиционно присъствие. Затова и ние желаем в хода на тези инициативи да наваксаме пропуснатото до момента и да установим ефективни и трайни отношения. Това означава не само инвестиции в областта на енергетиката и транспортните инфраструктурни проекти. А и всестранен подход, включващ промишлени връзки, наука, високи технологии, образование, селското стопанство и туризма. Затова е много важно да търсим синергия от европейските стандарти и политики от една страна, и китайските инициативи от друга. В тази връзка с председателя Ли Къцян се съгласихме, че си струва да проучим идеята за изграждане в София на Център за перспективни изследвания, който да работи за нещата, които в момента ни спират - липсата на достатъчно информация, недобро познаване на технологии, процедури и модели на функциониране на двете страни. Един такъв център може неимоверно много да повиши отношенията ни и да съдейства за координирането на проектите в икономомическите и всички други сфери в нашия регион", каза още Радев. Той подчерта, че стокообменът между двете държави е във възход, но все още не е разгърнал целия си потенциал.

„Очакваме от китайска страна ускоряване на процеса за достъп на български продукти до китайския пазар. И разбира се сме отворени за много китайски туристи ,за което вие господин премиер трябва да ни съдействате с направата на една директна връзка Пекин - София", посочи още държавният ни глава.

"Искаме да благодарим лично на вас и на китайското правителство за помощта за издирване на нашия алпинист Боян Петров", каза Радев.

"Най-напред бих искал да ви предам искрени поздрави и най-добри пожелания от китайския председател Си Дзинпин. България е първото място, на което идвам за моята европейска обиколка. Току щох президентът ми предложи една идея за създаването на един нов изследователски център в София и мисля, че това е една много добра идея. Утре ще се проведе срещата на върха с правителствените ръководители на Централна и Източна Европа и тогава искам да обявя, че в София ще се учредява този център", заяви от своя страна китайският премиер Ли Къцян.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са

Селекционерът Димитър Пенев и няколко човека от делегацията на България се почерпили с вино за $169 бутилката след победата на България над Франция с 2:1 на "Парк де Пренс". Това разкри пред колекционерското издание "Господ е българин" коментаторът Петър Василев. Президентът на БФС Валентин Михов организирал специална вечеря по повод успеха в

В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.