Румен Радев и Ли Къцян се разбраха да правят Център за перспективни изследвания в София (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6948736 www.24chasa.bg
СНИМКА: Десислава Кулелиева

Радев поиска създаването на директна връзка София - Пекин и облекчени режими за внасянето на български стоки в Китай

Благодари за помощта при издирването на българския алпинист Боян Петров

"С председателя Ли Къцян се съгласихме, че си струва да проучим идеята за изграждане в София на Център за перспективни изследвания, който да работи за нещата, които в момента ни спират - липсата на достатъчно информация, недобро познаване на технологии, процедури и модели на функциониране на двете страни". Това обяви президентът Румен Радев на срещата си с китайския премиер Ли Къцян на "Дондуков 2" по-рано днес.

"Вярваме, че това значимо за нашите двустранни отношения събитие - първата визита на китайски премиер в нашата страна от 18 г. насам, ще даде силен тласък на развитие на нашите отношения на приятелство и сътрудничество, и ще ги издигне на ново по-високо ниво. Китай е наш първостепенен партньор от голямо значение. Още повече, че във времена на подкопаване на принципите на пазарната икономика, Китай се превръща в стожер на защитаването на тези принципи. България е втората държава признала КНР, но както преди малко установихме - първата държава на практика се разпадна. Така че България е първата държава, признала Китай. Ние държим на нашето приятелство през всички тези години и вярваме, че то трябва да се укрепва, защото то е бъдеще за ползотворни контакти", заяви Радев в началото на разговора.

"Удоволетворени сме, че имаме отлични полититически отношения, базирани на взаимно доверие и уважение. Желаем да развием нашите всестранни приятелски отношения. Приветстваме инициативата 16+1 между Китай и държавите от Централна и Източна Европа. Тя е един работещ механизъм за стимулиране на търговски, транспортни, икономически и други връзки. Но прегледът на китайското икономическо присъствие в нашия регион показва, че съседни държави като Турция и Гърция, Румъния и Сърбия се радват на многократно повече китайско инвестиционно присъствие. Затова и ние желаем в хода на тези инициативи да наваксаме пропуснатото до момента и да установим ефективни и трайни отношения. Това означава не само инвестиции в областта на енергетиката и транспортните инфраструктурни проекти. А и всестранен подход, включващ промишлени връзки, наука, високи технологии, образование, селското стопанство и туризма. Затова е много важно да търсим синергия от европейските стандарти и политики от една страна, и китайските инициативи от друга. В тази връзка с председателя Ли Къцян се съгласихме, че си струва да проучим идеята за изграждане в София на Център за перспективни изследвания, който да работи за нещата, които в момента ни спират - липсата на достатъчно информация, недобро познаване на технологии, процедури и модели на функциониране на двете страни. Един такъв център може неимоверно много да повиши отношенията ни и да съдейства за координирането на проектите в икономомическите и всички други сфери в нашия регион", каза още Радев. Той подчерта, че стокообменът между двете държави е във възход, но все още не е разгърнал целия си потенциал.

„Очакваме от китайска страна ускоряване на процеса за достъп на български продукти до китайския пазар. И разбира се сме отворени за много китайски туристи ,за което вие господин премиер трябва да ни съдействате с направата на една директна връзка Пекин - София", посочи още държавният ни глава.

"Искаме да благодарим лично на вас и на китайското правителство за помощта за издирване на нашия алпинист Боян Петров", каза Радев.

"Най-напред бих искал да ви предам искрени поздрави и най-добри пожелания от китайския председател Си Дзинпин. България е първото място, на което идвам за моята европейска обиколка. Току щох президентът ми предложи една идея за създаването на един нов изследователски център в София и мисля, че това е една много добра идея. Утре ще се проведе срещата на върха с правителствените ръководители на Централна и Източна Европа и тогава искам да обявя, че в София ще се учредява този център", заяви от своя страна китайският премиер Ли Къцян.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа