Павлова: Имаме 78 приключени досиета от 105-те, които наследихме от Естония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6948796 www.24chasa.bg
СНИМКА: Фейсбук/Лиляна Павлова

С удовлетворение предадохме председателството на Съвета на ЕС, защото си свършихме работата. Натрупахме много опит и капацитет, а те ще са ни много важни сега, когато в европейския дневен ред стоят темите за сигурността и миграцията, за новата Многогодишна финансова рамка и когато трябва да защитим националния интерес при пакета „Мобилност“ и при избягването на двойния стандарт при храните. При последните две теми не трябва да допускаме дискриминация, а да се борим за равни права за всички европейски граждани. Това заявих по време на днешната Среща на Евроклуба при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в която участие взеха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова, Н.Пр. посланикът на Австрия Роланд Хаузер, а първи ни приветства председателят на БТПП Цветан Симеонов. Модератор на интересните дискусии бе председателят на Евроклуба при БТПП проф. Ингрид Шикова. Това написа във фейсбук министърът на председателството на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Ето какво още написа тя:

Радваме се, че имаме пълната последователстост и приемственост в приоритетите, по които ще работи Австрия по време на своето председателство. Тя продължава работата по три от нашите четири основни фокуса – сигурност и миграция, дигитализация и европейска перспектива и свързаност за Западните Балкани, посочих още пред аудиторията на Евроклуба на БТПП. Вярвам, че ако има единство, каквото беше и мотото на Българското председателство – „Съединението прави силата“, Австрия ще може да постигне „Европа, която защитава“, какъвто е техният слоган. Затова желаем успех на Австрия, посочих още в изказването си.

Всичко, което трябва да знаете за:

Днес, когато когато правим равносметка и пишем големия отчет на Българското председателство, си даваме сметка, че в желанието си да постигнем повече успехи, да затворим повече досиета, още не сме осъзнали колко много работа свършихме. Колегите работиха прагматично, резултатно ориентирани. По време на триалозите до среднощ търсеха консенсусните думи, за да постигнат напредъкът. Затова имаме 78 напълно приключени досиета от 105-те, които наследихме от Естония. Проведени са и над 1900 заседания на работни групи, които ако разделим на 180 дни, сами разбирате колко паралелни формати са се реализирали.

Ако сравним всички тези резултати от нашето председатество с някои предишни председателства, ще видим, че положеният от нас труд е огромен.

Това, с което България ще бъде запомнена, докато бе начело на Съвета на ЕС е, че във всеки един момент ние работихме да запазим единството, а днес имаме нужда от него повече от всякога. Единството беше много важно и за Брекзит, и за новия бюджет на Европа след 2020 г., и за десетките ключови обсъждания с ефект върху живота на всеки европеец.

Искам да благодаря и на всеки един колега, работил за Българското председателство. Изградихме добър екип, силна сплотеност между институциите. Винаги има конкуренция между тях, но за първи път мога да кажа, а имам 20-годишен опит в администрацията, че по време на председателството никой не прехвърляше топката. Напротив всеки даваше всичко от себе си, затова и резултатът е налице.

След присъединяването на България в ЕС, следващата голяма национална кауза бе Българското председателство. В началото имаше частични опити то да се политизира, но в един момент стана ясно, че това е пагубно дори за онези, които го извършват.

Анализът показва още, че приоритетите, набелязани от нашето трио и от Българското председателство, напипват пулса на реалностите, към които трябваше да сме актуални. А с очертаното от четирите наши приоритета, се сблъсква не само Европа, но и светът. Това посочих още по време на Срещата на Еврогрупата при БТПП и запознах детайлно членовете й с конкректните постижения на Българското председателство във всички сфери на действие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Потърсете ме да ви оправя футбола, каза голмайсторът преди почти 10 години Димитър Бербатов може да замени Борислав Михайлов начело на Българския футболен съюз. Бившият голмайстор на националния отбор и на "Манчестър Юнайтед" е с най-големи шансове да поеме управлението на футбола ни, научи "България Днес" от свои източници.

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален