20% по-високи заплати в администрацията, искат от КНСБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6950541 www.24chasa.bg

С 20% да се увеличат заплатите за централната и местната администрация през 2019 г., поискаха от КНСБ на семинар във Варна. С толкова да се увеличат и единните разходни стандарти за делигираните от държавата дейности за социално осигуряване, подпомагане и грижи. За това ще са необходими допълнителни 505 млн. лв. през следващата година. Най-много от парите са разчетени за Министерство на вътрешните работи - 253 млн. лв.

"Темпът на ръст на заетите е рекордно висок, а безработицата – рекордно ниска. Събираемостта на данъците е добра, а фискалната стабилност е нещо, за което получаваме одобрение, включително и от Европейската комисия. В същото време правителството изразява ясни намерения за намаляване на външния дълг. Вместо да отидат за дългове, тези пари могат да се инвестират и без това дефицитния пазар на труда под формата на заплати и други стимули", обяви президентът  на КНСБ Пламен Димитров.

За догодина вече е предвидено увеличение на учителските заплати с 15% благодарение на новия колективен договор. Така минималната заплата на учител ще се вдигне до 720 лв., каза председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя припомни , че през следващата година са предвидени и 13 допълнителни възнаграждения. 362 млн. лв. ще отидат за заплати на учители и непедагогически персонал.

„Настояваме бюджета на Министерство на здравеопазването в частта му „Разходи за персонал“ за 2019 г. да бъде увеличен с 49,4 млн. лв“, каза президентът на КНСБ. Това допълнително финансиране ще даде възможност за 14 165 работещи да имат по високи заплати в регионалните здравни инспекции, домовете за медико-социални грижи за деца, държавните психиатрични болници, отделенията за трансфузионна хематология и др.

Необходимо е и увеличение на средствата с 15 млн. лв. за училищното здравеопазване, което да позволи увеличение с 10% на възнагражденията на медицинските специалисти.

Сред исканията са и увеличение със 7 млн. лв. за средствата за персонал в бюджета за следващата година на министерството на земеделието и горите. Исканото увеличение на заплатите е за около 15%, което в парично изражение ще представлява ръст на възнагражденията на заетите в диапазона 70-130 лв.

За изпълнителна агенция за „Борба с градушките“ е нужно да бъдат осигурени 9 млн. лв., тъй като в бюджетната прогноза няма предвидени средства за нея нито за разходи за персонал, нито за издръжка, нито за инвестиции, подчертаха синдикалистите. Вдигането на заплатите с 15% там ще е за около 60-130 лв.

Така общо за догодина те искат около 1,7 млрд. лв. повече от бюджет 2019. От тях 990 млн. лв. са за увеличение на заплати, 680 млн. лв. са за допълнителна издръжка.

Максималният осигурителен доход се вдигне от 2600 на 3000 лв., настояват още от КНСБ. Минималното обезщетение за безработица пък да се вдигне от 9 на 12 лв. Увеличение да има и на пенсиите, поиска Ася Гонева. Предложението е на тежест на година стаж при пенсиониране да е  1,3 вместо  1,23. Така допълнително в бюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина трябва да се предвидят 678 млн. лв.

От синдикатите настояват и за колективни трудови договори, с които заплатите да са по-високи. На един отработен час (заплата плюс осигуровки) у нас се плаща 5,1 евро, докато в ЕС е 23,1 евро.  В България средната брутна заплата е около 542 евро, докато в Дания тя е 10 пъти по- висока - 5191 евро. В Словакия тя е 980 евро, а в Унгария 955 евро.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.