Държавата с план за 10 000 новородени повече

https://www.24chasa.bg/novini/article/6950888 www.24chasa.bg
БИСЕР ПЕТКОВ

Залагат средно 27,91 лв. обезщетение за майчинство на ден

65 500 бебета трябва да се родят през тази година в България според разчетите на правителството. Това е записано в план за изпълнение на демографската стратегия на страната през 2018 г., който е бил одобрен от Министерския съвет по предложение на социалния министър Бисер Петков.

Поставената цел е с близо 10 000 бебета повече от родените през миналата година малко над 56 хил. деца. 2017-а бе годината с най-малко родени деца в България от 1945 г. насам.

2100 от новородените през тази година се планира да са близнаци, става ясно от решението на Министерския съвет.

Над 568 млн. лв. за подпомагане на бременни и родилки е предвидило правителството през 2018 г. С тези пари ще бъдат платени еднократните помощи при раждане на 65 500 бебета, както и помощ за осиновяване за 700 деца. Ще бъдат платени помощи и на 500 студентки, които са станали майки по време на следването си.

Планът обаче не обяснява как ще се постигне повишената раждаемост в България. Според експерти от социалното министерство тези числа се залагат на базата на наличните в бюджета средства, а не почиват на планиране на раждаемостта в България.

Според разчетите на държавата средният размер на парите, които се плащат за отпуск по майчинство ще е 27,91 лв. на ден.

С 5 лв. по-ниско се

планира да е

обезщетението при

отпуска за

осиновяване на дете

Въпреки че от няколко години има държавни мерки за насърчаване на работодателите да наемат майки, за тази година е предвидено финансиране само за 160 такива случая. Предвидени са малко над 505 хил. лв., за да се поемат част от разходите на фирмите за наемането на самотни родители. Според правилата държавата поема разходите на работодателите за половин година.

Над 46 млн. лв. пък са предвидени за осигуряване на следродилна здравна помощ за майките и бебетата, като в тази сума са включени и уроци по кърмене на родилките. Срещу тези пари обаче не е записано колко майки и деца ще бъдат обхванати.

Планирани са и над 5 млн. лв. за задължителните ваксинации. Като държавата си поставя за цел най-малкото 90% от децата в България да имат поставени всички задължителни ваксини.

Тази година държавата си е поставила като цел и

намаляване на случаите,

когато бащата не

признава детето си

Въпреки че мярката е включена в правителствения план обаче, няма нито данни колко са тези случаи на година, нито каква е целта, която си поставят чиновниците, отговарящи за демографията.

20-22 хил. живеещи в

чужбина българи трябва

да се завърнат в

страната през 2018 г.

според разчетите на правителството.

Държавата залага и мерки за над 50 млн. лв. за стажуване и започване на работа от млади хора. Според плана с тези пари ще се намали броят на напускащите страната хора в репродуктивна възраст и по този начин евентуално в следващите години ще се повиши раждаемостта.

Образователната реформа също е залегнала в плана като инструмент за подобряване на демографската ситуация в страната, но без да са дадени разчети как ще стане това. Заложено е обаче поне 5% от хората на възраст 20-64 години да участват в някакъв вид образование и обучение през 2020 г.

Тази година държавата очаква и предложение от БАН за мерки, с които да бъде поне смекчена демографската катастрофа и да бъде намален темпът на намаляване на населението в страната, става ясно още от правителственото решение.