Румънски вестници: Суспендирането на президента Клаус Йоханис остава в съспенс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6951378 www.24chasa.bg
Клаус Йоханис СНИМКА: Ройтерс

Обявеното за днес заседание на управляващата коалиция в Румъния, на което следваше да се реши съдбата на президента Клаус Йоханис, бе отложено, съобщава днес в. "Гъндул". Причината е четиридневна отпуска на лидера на по-малкия коалиционен партньор Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) Калин Попеску Таричану, заради планирано по-рано пътуване в чужбина, допълва изданието. Така темата за отстраняването от длъжност на държавния глава остава в съспенс, а медиите в Румъния се концентрират върху изявления на Таричану, направени снощи пред телевизия Ромъния ТеВе, и анализират дали неговата партия ще подкрепи започването на процедура по отстраняване от поста на държавния глава, предава БТА.

Все повече лидери на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) настояват за суспендиране на Клаус Йоханис, като посочват, че той твърде дълго бави изпълнението на решение на Конституционния съд, според което следва да отстрани от длъжност главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши, посочва в. "Гъндул". Заместник генералният секретар на СДП Кодрин Щефанеску отбеляза, че са изминали 31 дни от публикуването на решението на Конституционния съд.

Председателят на Сената и лидер на АЛДЕ Калин Попеску Таричану заяви снощи пред Ромъния ТеВе, че ще подкрепи процедура по суспендиране на президента, ако Йоханис откаже да спази решението на Конституционния съд.

"Моят отговор е много ясен, казах го и на г- Драгня (...) Ще подкрепя решение на коалицията (...). За съжаление, в Румъния липсват междинни инструменти за санкциониране на някои нередности, отклонения на равнище президент на Румъния. Има едно оръжие, което е унищожително - суспендиране на президента, и затова в миналото съм изразявал въздържаност. Но АЛДЕ защитава правата и свободите на гражданите и разбира се, решението на Конституционния съд за отстраняване на Кьовеши не може да ни остави безразлични; нашето очакване е президентът да го приведе в действие", заяви Таричану пред телевизия Ромъния ТеВе. "Изразих загриженост и в рамките на коалицията, че изглежда липсват достатъчно гласове, за да бъде иницииран такъв процес, защото много парламентаристи са във ваканция", допълни Таричану. По думите му, цитирани от "Гъндул", "всички необходими мерки ще бъдат взети от мнозинството и когато има ясна картина относно присъствието, можем да дискутираме по-нататък следващите стъпки".

Като се позовава на източници от управляващата коалиция, в. "Адевърул" пише, че Таричану е против отстраняване на Йоханис поради две причини. На първо място иска да отмъсти на лидера на СДП Ливиу Драгня за това, че последният се противопостави на идеята Таричану да бъде общ кандидат на коалицията за президентските избори през 2019 г. На второ място Таричану смята, че процедурата по отстраняване ще поднесе на тепсия втори мандат на Йоханис. Пукнатината между Калин Попеску Таричану и Ливиу Драгня става все по-дълбока, посочва "Адевърул".

Вестникът определя като"тежък удар за Драгня" решението на Таричану да замине на почивка и да делегира правата на председател на Сената на Адриан Цуцуяну, който е един от лидерите на СДП, враждебно настроени към Драгня. "Ударът е още по-тежък поради факта, че суспендирането на Йоханис зависи на 100 процента от Таричану. Според конституцията за суспендиране на президента са необходими гласовете на половината плюс един от общия брой депутати и сенатори, а СДП няма мнозинство без АЛДЕ, дори ако получи подкрепата на всички депутати от националните малцинства. Партията Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) също не е на страната на Драгня", посочва още "Адевърул" и припомня изявление на лидера на сенаторите в ДСУР Чеке Атила, че "няма причини за суспендиране на президента". Така гласовете на АЛДЕ стават абсолютна необходимост, но лидерът на партията, освен че търси лично отмъщение, се съмнява в способността на СДП да събере достатъчно гласове на евентуален референдум за отстраняване на Йоханис, пише "Адевърул".

Под заглавие "Драгня подготвя мат за Йоханис" в. "Евениментул зилей" цитира мнение на политическия анализатор Козмин Гуша, според когото съществува дързък и сложен план, който има за цел президентът Клаус Йоханис да бъде изваден окончателно от играта, а Ливиу Драгня да стане временен президент и да представлява Румъния по време на ротационното председателство на ЕС в началото на следващата година. Според Гуша планът включва няколко точки, включително кампания за пълно дискредитиране на президента Йоханис чрез медии, повлияни от СДП.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да