Фонд за социална солидарност за хората с увреждания, предлага КНСБ (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6951531 www.24chasa.bg
Снимка: Лиляна Трънкова

Държавата да създаде специален фонд за социална солидарност, който да е насочен към хората с увреждания. Това предложи от Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Фондът да се захранва от три източника. Първият е допълнително целево облагане на хазарта. Държава също трябва да отделя средства за фонда. Последният източник на финансиране пък да са работодателите. Така тези, които не спазват закона и не наемат хора с увреждания да плащат вноска на държавата. Коректните шефове пък да имат финансови стимули да наемат хора с увреждания.

Трябва да се направи карта къде живеят тези 640 хил. хора с увреждания и до какви социални услуги имат достъп. В момента в страната има над 1310 центрове и заведения, които се посещават от около 35 хил. души.

Синдикатите предлагат да се разшири и социалният патронаж, като неговата дейност да се финансира от държавата, а не от общините. Той вече да предлага и допълнителни 9 услуги. Сред тях са помощ при купуване на лекарства, откарване до болница, дребни битови ремонти, почистване.

Добавката за чужда помощ, която получават 77 хил. души да се увеличи от 90 на 200 лв., каза още Димитров.

В дългосрочната стратегия да се включи и достъпна среда, като министерството на здравеопазването да осигурява различни рехабилитации и терапии на хората с увреждания.

Промяна да има и в интеграционните добавки, като те да бъдат индивидуализирани според нуждите на хората с увреждания. Част от тях да се предлагат в натура.

Майките, които протестират от два месеца са прави, но законопроектът за лична помощ не решава проблема, каза Димитров. Той бе категоричен, че трябва визия за комплексен подход, която да се изпълнява поетапно. Подчерта, че реформата ще са нужни допълнителни пари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,