Фонд за социална солидарност за хората с увреждания, предлага КНСБ (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6951531 www.24chasa.bg
Снимка: Лиляна Трънкова

Държавата да създаде специален фонд за социална солидарност, който да е насочен към хората с увреждания. Това предложи от Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Фондът да се захранва от три източника. Първият е допълнително целево облагане на хазарта. Държава също трябва да отделя средства за фонда. Последният източник на финансиране пък да са работодателите. Така тези, които не спазват закона и не наемат хора с увреждания да плащат вноска на държавата. Коректните шефове пък да имат финансови стимули да наемат хора с увреждания.

Трябва да се направи карта къде живеят тези 640 хил. хора с увреждания и до какви социални услуги имат достъп. В момента в страната има над 1310 центрове и заведения, които се посещават от около 35 хил. души.

Синдикатите предлагат да се разшири и социалният патронаж, като неговата дейност да се финансира от държавата, а не от общините. Той вече да предлага и допълнителни 9 услуги. Сред тях са помощ при купуване на лекарства, откарване до болница, дребни битови ремонти, почистване.

Добавката за чужда помощ, която получават 77 хил. души да се увеличи от 90 на 200 лв., каза още Димитров.

В дългосрочната стратегия да се включи и достъпна среда, като министерството на здравеопазването да осигурява различни рехабилитации и терапии на хората с увреждания.

Промяна да има и в интеграционните добавки, като те да бъдат индивидуализирани според нуждите на хората с увреждания. Част от тях да се предлагат в натура.

Майките, които протестират от два месеца са прави, но законопроектът за лична помощ не решава проблема, каза Димитров. Той бе категоричен, че трябва визия за комплексен подход, която да се изпълнява поетапно. Подчерта, че реформата ще са нужни допълнителни пари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.