Фонд за социална солидарност за хората с увреждания, предлага КНСБ (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6951531 www.24chasa.bg
Снимка: Лиляна Трънкова

Държавата да създаде специален фонд за социална солидарност, който да е насочен към хората с увреждания. Това предложи от Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Фондът да се захранва от три източника. Първият е допълнително целево облагане на хазарта. Държава също трябва да отделя средства за фонда. Последният източник на финансиране пък да са работодателите. Така тези, които не спазват закона и не наемат хора с увреждания да плащат вноска на държавата. Коректните шефове пък да имат финансови стимули да наемат хора с увреждания.

Трябва да се направи карта къде живеят тези 640 хил. хора с увреждания и до какви социални услуги имат достъп. В момента в страната има над 1310 центрове и заведения, които се посещават от около 35 хил. души.

Синдикатите предлагат да се разшири и социалният патронаж, като неговата дейност да се финансира от държавата, а не от общините. Той вече да предлага и допълнителни 9 услуги. Сред тях са помощ при купуване на лекарства, откарване до болница, дребни битови ремонти, почистване.

Добавката за чужда помощ, която получават 77 хил. души да се увеличи от 90 на 200 лв., каза още Димитров.

В дългосрочната стратегия да се включи и достъпна среда, като министерството на здравеопазването да осигурява различни рехабилитации и терапии на хората с увреждания.

Промяна да има и в интеграционните добавки, като те да бъдат индивидуализирани според нуждите на хората с увреждания. Част от тях да се предлагат в натура.

Майките, които протестират от два месеца са прави, но законопроектът за лична помощ не решава проблема, каза Димитров. Той бе категоричен, че трябва визия за комплексен подход, която да се изпълнява поетапно. Подчерта, че реформата ще са нужни допълнителни пари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.