Изготвят нови методики за изследване на психиката на шофьорите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6951798 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Екип на Института за изследване на населението и човека /ИИНЧ/ към БАН изготвя нови методики за изследване на психологическата годност на водачи на моторни превозни средства /МПС/. Те бяха представени на пресконференция в БТА днес от експерти на ИИНЧ и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/, поръчител на методиката, като бе подчертано, че тя е напълно авторска.

Договорът за обществена поръчка е по проект, целящ повишаване нивото на пътната безопасност, сключен между транспортното министерство и ИИНЧ - БАН и финансиран по проект от Приоритетна ос 5 "Техническа помощ" на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г. Цената му е 378 хил. лева и трябва да влезе в сила най-късно от началото на следващата година, уточни проф. д-р Антоанета Христова - директор на ИИНЧ и ръководител на представения проект.

Според Галя Василева, ръководител на Управляващия орган на ОП "Транспорт" в МТИТС, сега действащите методики, от 1974 г., са много остарели и неадекватни на съвременната пътна обстановка и динамиката на живот. Новите методики се прилагали в много от европейските държави и ние сме изостанали, по думите й.

Проф. Христова представи статистика, мотивираща промените, според която сред основните причини за възникване на ПТП с 90-95 на сто у нас е човешката грешка, 10 на сто е делът на техническа неизправност на превозното средство и 30 процента - на фактори от околната среда.

Основната цел на проекта е да се разработят методики за изследване на психологическата годност на водачи, които измерват именно онези характеристики, които са предпоставки за рисково и агресивно поведение на пътя. С получените резултати проф. Христова смята, че ще се направи по-точна психологическа оценка на водачите, като целевите групи са на първо място - шофьорите на обществен превоз на пътници и товари, рисковите водачи, извършили тежки ПТП, особено след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и възрастови групи. Според психолозите тези резултати ще дадат възможност за създаване на подходящи програми за обучение на водачите, които са системни нарушители, което е същинската работа по превенция и реално намаляване на броя на ПТП.

Чрез новите методики за изследване на психологическата годност на водачи ще се даде възможност за идентифициране на потенциално опасно поведение на пътя и риска от допускане на ПТП, а това от своя страна ще доведе до намаляване на броя на загинали и пострадали от катастрофи. Резултатите ще осигурят и информация за транспортния сектор и свързаните с него социално-икономически показатели за последващи решения.

Новите тестове ще са валиативни, с постоянна променливост на комбинациите и въпросите, за да няма злоупотреби. Според Здравко Аспарухов, ръководител на "Психологически подбор" в "Автомобилна администрация", данните за изготвяне на профила на т. нар. рисков водач, ще се ползват за изготвянето на нормативни и поднормативни законови актове.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане