Проф. Бар-Зоар: Версията, че Тодор Живков спасил евреите, бе голяма лъжа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6952598 www.24chasa.bg
По-рано днес проф. Михаил Бар-Зоар получи орден „Стара планина“ първа степен, връчен му от президента Румен Радев. Снимка прессекретариат на държавния глава

Евреите, които останаха в България, бяха комунисти и комунистическата версия беше, че никой не е спасил евреите, а те са оцелели. Чувал съм версията много пъти. Това сподели писателят проф. Михаил Бар-Зоар в студиото на „Лице в лице” по Би Ти Ви.

По-рано днес той получи орден „Стара планина“ първа степен, връчен му от президента Румен Радев. Отличието се връчва за принос в популяризирането на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и за развитието на двустранните отношения между България и Израел.

Когато дойдох след 47 години за първи път в България бях в аулата на СУ и там имаше група тукашни евреи, които се опитваха да победят със съветската версия, че комунистическата партия ги е спасила. По време на комунизма те предложиха Тодор Живков за Нобелова награда за спасяване на евреите, а цялата му версия беше една голяма лъжа, разказа Бар-Зоар.