Евросистема лови по 10 сигнала на месец за опасни храни у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6952707 www.24chasa.bg
Това е комплектът със съдържание на формалдехид.

Последният е за стъклени парченца до 1,55 мм в риба, соев и терияки сос от Малайзия

По около 10 сигнала месечно за опасни храни в България се получават в системата за бързо предупреждение за храни и фуражи. В нея държавите от ЕС могат да сигнализират за опасни храни, за да реагират другите страни.

Порталът стартира работа през 2014 г. Ако в търговската мрежа в някоя държава се открие храна с опасни вещества или чужди тела, сигналът се изпраща в регистъра. Така останалите държави, в които въпросният продукт е внесен, могат да го изтеглят от пазара. Алармира се и когато граничните власти установят опасни храни на границата.

Сигналите за или от България са 143 за 2016 г. и 155 за 2017 г. До момента за 2018-а броят им е 99.

Последният е за стъклени парченца с размери от 0,5 до 1,5 мм в риба, соев и терияки сос. Продуктите са внесени от Малайзия и са достигнали до България, Чехия, Германия, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Австрия. От последната държава е подаден сигналът на 28 юни.

От него става ясно, че рискът е определен в степен “сериозен”, а в част от държавите, включително в България, са предприети мерки.

На сайта на агенцията по храните има съобщение за детски прибори с високо съдържание на формалдехид. Ако някой е купил такъв, трябва да го върне в магазина. Комплектът е произведен в Китай от бамбук. Сигналът е дошъл от Германия. Освен в България продуктът е стигнал до още 16 държави.

В средата на юни е получено съобщение за паста от фурми от Саудитска Арабия, в която са открити метални парченца. Според съобщението големината им е до 5 милиметра. Нотификацията идва от Холандия.

ЕК преценява дали информация да бъде обявена публично в регистъра

Всеки член на системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) има определена организация за контакт на национално ниво, която отговаря за изпращане на уведомления. Преди това да се случи, са необходими няколко стъпки:

* Инспекторите по храни или фуражи трябва да са проверили продукт на пазара или такъв, който е на границата на държавата.

* Ако се установи, че не отговаря на изискванията, трябва да бъде докладван в националната система.

* Компетентният орган решава дали въпросът попада в обхвата на RASFF и го докладва.

* След това информацията се препраща на Европейската комисия. Тя използва формуляр за уведомяване по RASFF, за да предостави подробности за направените констатации и мерки и добавя подходящи документи, като например сметки, списъци на фирмите, които са получили продуктите, аналитични доклади и др.

Комисията получава всички известия от членовете на мрежата и извършва следните проверки, преди да ги направи достъпни:

* Достатъчни ли са данните за продукта и отговарят ли на законовите изисквания

* Проверява се и дали предметът на уведомлението попада в обхвата на RASFF

* Необходим е превод на английски на информацията от формуляра

* Следва класификация на сигнала, която може да е отбелязана като “нерешена”, “не достатъчно сериозна” и “сериозна”

* Отбелязват се държавите, които трябва да предприемат действия. Ако продуктът идва от трета страна, комисията също осведомява органа там

* Отбелязва се дали е имало подобни проблеми със същия оператор, или опасност, или страна на произход.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.