Зам.-министър Лазаров: 87 хиляди са хората с увреждания, които работят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6953739 www.24chasa.bg
Лазар Лазаров Снимка: Архив

Позитивни тенденции за заетостта на хората с увреждания отчете заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров днес по време на кръглата маса "Хората с увреждания като ресурс за първичния пазар на труда - предизвикателства и решения", която се провежда под патронажа на президента Румен Радев в резиденция "Бояна" в София, предаде БТА.

Лазаров посочи, че почти 87 хиляди са хората с увреждания, които се трудят на първичния пазар на труда, което по думите му е много добър резултат в сравнение с предходните години.

Той отбеляза, че един от инструментите, използван ефективно от държавата, е свързан с активната политика на пазара на труда, която подкрепя хората с увреждания за преход от състояние на неактивност към активно участие, както и с подкрепа на бизнеса за наемане на хора с увреждания.

Заместник-министърът информира, че следващата седмица Националният съвет за насърчаване на заетостта ще има заседание за преразпределение на средства от едни мерки и програми към други, и акцентът е подкрепа на заетостта на хората с увреждания. Той посочи като друг фокус достъпността на средата.

Адриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, посочи, че няма човек с увреждане, който да иска да стои вкъщи, а всеки има своите мечти да учи, да се реализира, да има социална среда.

Има сериозна стигма, че хората с увреждания не могат, но това, че един човек е в инвалидна количка, не означава, че не може да бъде счетоводител например, отбеляза тя. Стоименова даде като положителни примери създаването на докторантски програми за хора с увреждания, специализираните предприятия, фирмите, които наемат хора с увреждания. Според нея институциите трябва да се обърнат към хората с увреждания, да се дава възможност те да могат да работят, да се квалифицират, да се преквалифицират. Трябва да говорим за сериозни политики и сериозни квоти, така че хората с увреждания от икономически неактивни да бъдат твърдо икономически активни, подчерта тя.

Георги Георгиев от Националния алианс за социална отговорност отбеляза необходимостта от диалог и устойчиво партньорство с работодателите и техните организации. Трябва да потърсим подкрепа за работодателите за създаване на условия за преодоляване на бариерите, съпътстващи хората с увреждания, и да си поставим задача за изграждане на ефективна система за формиране на умения у хората с увреждания, така че да бъдат равностойни и конкурентоспособни на пазара на труда, посочи той. Според него в условията на дигитализация шансовете за успех са значителни. Георгиев предложи диалог за промяна на нормативната уредба, като се премине от задължителни текстове към работодателите към подкрепящи, тоест стимули за разкриване на работни места, въвеждане на данъчни и други облекчения.

Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия, обърна внимание върху родителите на хората с увреждания и посочи, че те са в същата изолация и не се разглеждат като икономически потенциал. Тази група е изостанала и се е затворила в своето нелеко битие, а е един потенциал за нашата икономика, каза тя. Според нея това, което пречи, е липсата на адекватни социални услуги.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, заяви, че не бива да се разчита само на примерите за корпоративна социална отговорност, а са необходими системни решения. Следва да се създадат стимули за търсене на работа на хората с увреждания, и стимули за наемане от страна на бизнеса, смята Велев.

За ефективен и конкурентен бизнес е необходима квалифицирана и мотивирана работна ръка, подчерта той и отбеляза нарастващия дефицит на работна ръка. Според него имаме замразена реформа на медицинската експертиза и е необходима и промяна в пенсионно-осигурителния модел. Трябва да има обективна оценка на работоспособността на хората с увреждания за постигане на такова трудово натоварване, което ще бъде икономически ефективно и няма да води до по-нататъшно увреждане, коментира още той.

Освен на измами, сме свидетели на недобра система, сумират се механично уврежданията, за да се събере 70 процента в решението за ТЕЛК, защото ТЕЛК отваря възможност за над 30 привилегии, посочи още Велев.

Очакванията ни са за промени в нормативната уредба, където ясно да се разграничат хората с тежки увреждания и осигуряване на ресурс за интегрирането им в трудовия и обществения живот, коментира той Според него е необходима и продължаваща подкрепа на работодателите, които наемат хора с тежки увреждания, а сега тя е еднократна.

Велев смята също, че трябва да се опрости процедурата за освобождаване и пренасочване на хора с увреждания, които не могат да осъществяват трудова дейност в предприятията.

Георги Илиев, председател на Българската асоциация "Труд, здраве и безопасност", БТПП, допълни, че закрилата при уволнение не работи в интерес на хората с увреждания. Причината за съкращаване най-вече е свързана с това как се представя човекът на работното си място или с икономически причини, а не с увреждането, и тази защита би спряла работодателят да назначи такова лице на работа, смята той. Според него трябва да се търси не толкова закрила, колкото стимули.

Проф. Стати Статев, ректор на УНСС, информира, че в УНСС се обучават около 100 студенти с увреждания, с над 70 процента инвалидност. Той отбеляза сред стъпките на университета проекти, финансирани от Фонда за социално подпомагане, с които над 40 младежи с увреждания са били реализирани на трудовия пазар, стажове по проекта "Студентски практики" и други. Проф. Статев обърна внимание и на достъпността на околната среда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на