Очакват присъда по емблематично дело за серия от неонацисти убийства в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955576 www.24chasa.bg
Беате Щепе през 2013 година СНИМКА: РОЙТЕРС

След пет години на дебати германското правосъдие произнася днес присъдата по един от най-големите процеси срещу неонацисти след края на Втората световна война. Случаят обаче бе белязан от скандали и проблеми, предаде Франс прес.

Петима съдии от мюнхенски съд трябва да решат дали 43-годишната Беате Цшепе, е участвала в 9 ксенофобски убийства и в убийството на полицайка в периода 2000-2007 г. Подсъдимата е единствената оцеляла от трио неонацисти, произхождащи от бившата комунистическа ГДР. Цшепе е заподозряна също така, че е замесена в два атентата срещу представители на чужди общности в Германия и в 15 обира на банки. Прокуратурата твърди, че тя е предоставила важна логистична подкрепа на двамата си съратници и е управлявала финансите на триото, а също, че е намирала жилища, в които те да живеят дълги години в нелегалност. Ако вината на Цшепе бъде призната, тя може да получи доживотна присъда, предава БТА.

Четирима други неонацисти, заподозрени, че са осигурявали логистична подкрепа на триото, също са обвиняеми от началото на процеса на 6 май 2013 г. Те може да получат до 12 години затвор.

В триото, от което оцеля Беате Цшепе, влизаха и Уве Мундлос (38 години) и Уве Бьонхарт (34 години). През ноември 2011 г. двамата мъже бяха намерени мъртви при опит да бъдат арестувани от полицията. Разследващите смятат, че те са се самоубили, или пък, че единият от тях е убил другия и после се е самоубил.

Делото включваше 437 дни съдебни заседания, досие от 300 000 страници, 15 адвокати на защитата, 750 свидетели, над 50 експерти и близо 80 конституирани като граждански страни.

Осем от жертвите на триото са турци или от турски произход, дребни търговци. Сред жертвите има и полицайка и една гъркиня.

Случаят разтърси дълбоко Германия и извади на яве проблемите и пропуските на вътрешното разузнаване. Случаят извади на яве и подценяваната опасност на германските крайнодесни мрежи. Случаят постави правителството в неудобна позиция, защото предполагаемите убийци са действали години наред, без да бъдат обезпокоени.

Германия поднесе извинения в ООН за грешките, допуснати по време на разследването, а германският канцлер Ангела Меркел изрази срама на страната си пред тези престъпления.

Семействата на жертвите бяха обвинени погрешка първоначално. Някои от близките на жертвите свидетелстваха по време на процеса, че са били обект на подозрение от страна на полицаите, които мислели, че убийствата са резултат от уреждане на сметки между трафиканти на дрога или, че са извършени във връзка с пране на пари. Както изглежда разследващите първоначално не се спирали на версията за ксенофобски и неонацистки престъпления. Освен това преди края на разследването се оказа, че важни документи са били унищожени. Германска парламентарна комисия проучи всички тези пропуски на полицията и на съдебната система. Тогавашният председател на Бундестага дори спомена за "безпрецедентно историческо бедствие" и разкритикува "масовия провал на властите".

"Нито един от полицаите, разпитани като свидетели по делото, не се е извинил на семействата на жертвите", написа неотдавна в. "Берлинер цайтунг".

Процесът освен това се забави по процедурни причини, а основната обвиняема се опита да спечели време като се отказа от трима от адвокатите си и накрая нае двама други адвокати.

Запазила дълго време мълчание, Беате Цшепе най-накрая проговори, първо в писмо, прочетено от адвокатите й, а след това на два пъти директно. "Моля ви, не ме осъждайте за нещо, което не съм искала, нито извършила", каза тя в заседателната зала, обръщайки се към председателя на съда Манфред Гьотци.

Германски медии представят Цшепе като въплъщение на злото. В съда тя отрече да е била замесена в подготовката и в поръчителството на атаките. Тя каза, че нямала смелост да изостави двамата си съратници, извършители на убийствата. Цшепе каза, че се е примирила с техните действия, че, за да отвлече вниманието си от тях, тя играела видеоигри и пиела по четири бутилки пенливо вино на ден, докато те извършвали престъпленията. Но обвинението отхвърли нейните твърдения и каза, че напротив тя активно е участвала в замислянето на тези расистки престъпления. Прокуратурата я обрисува като "студена и пресметлива и каза, че за нея човешкият живот не играе никаква роля".

Беате Цшепе се предаде в полицията на 8 ноември 2011 г., четири дни след смъртта на съратниците си, с които тя последователно е имала връзка. Смята се, че тя освен управлението на парите им, тя е готвела за неонацистите и се е занимавала се е с двете им котки - Хайди и Лили.

Беате Цшепе е влязла в неонацистките среди на 20 години и се е срещнала с двамата си съратници в началото на 90-те години в център за млади хора. Много бързо триото се радикализирало и въоръжило. През 1998 г. триото е набелязано от вътрешното разузнаване и е принудено да премине в нелегалност. Тогава Цшепе скъсва връзки с роднините си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На лежерна разходка с раздумка със стар приятел се отдаде българският певец Йордан Марчинков. Той се отдаде на неангажираща среща със свой другар в района на НДК в столицата. И като истински артист, Марчинков беше емоционален, докато говореше - махаше с ръце и разпалено

Фолкпевицата Мария гасне по бившия си мъж Християн Гущеров! Макар двамата да са разделени от повече от година, чалгарката не може да го прежали и използва удобен момент да му се обясни в любов. Последният й напън е чрез парчето "Чувал ли си за такива", чийто видеоклип Отварачката пусна буквално няколко дни преди сватбата на Гущеров с новата му

Бизнесменът Димитър Тодоранов се отдаде на летен шопинг, видяха папараците на "България Днес". Меценатът се разходи из магазин, пълен със спортни стоки, и си напазарува оборудване за къмпинг. Очевидно скоро му предстои почивка и той иска да е максимално добре