"168 часа": Надежда Огойска: Най-тежко за мен беше, че не мога да се справя сама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6957524 www.24chasa.bg

Трябва да искам пари от други хора, за да живея. Никога не съм се чувствала толкова безсилна

Дъщеря ми отряза косата ми, когато започна да пада

Най-трудното е да поискаш пари, за да живееш, споделя пред “168 часа” дъщерята на поетесата Маргарита Петкова - Надежда Огойска. Наскоро навършила 36 години тя има рак, а за лечението й са необходими 78 хил. британски лири, непосилни за семейството й, за да се лекува в Истанбул.

"Вече не можех да се справя сама - споделя пред "168 часа" Надежда Огойска. - Осъзнавах, че ми трябва платено лечение, но нямах пари и се налагаше да потърся помощ. Това беше най-тежкият момент за мен. Виждах, че нищо вече не помага, а нямах друг вариант. Не се чувствах толкова безсилна дори когато ми съобщиха диагнозата."

Всъщност

всичко започва преди 2 години

в период, в който дъщерята на Маргарита Петкова не се чувства добре и решава да си направи изследвания.

"В началото на юли 2016 г. ме извикаха в болницата и ми съобщиха, че имам рак - спомня си Огойска. - Всички плакахме и бяхме в шок. Аз очаквах, че ще имам такива новини, но наистина не бях подготвена да ги чуя."

Месец по-късно в държавна болница започва лечението й с химиотерапия, а към нея се прибавя и биологична терапия

Вливките продължават до януари.

“На 1 март м.г. ми направиха операция за отстраняване на основния тумор - разказва 36-годишната жена. - Тя беше успешна, както и резултатите от химиотерапията. След 2 месеца ми направиха втора операция, която също доведе до добри резултати.”

След 2-3 месеца обаче контролните прегледи показват, че Надежда има 2 разсейки в черния дроб и една в белия, които са прогресиращи.

"Преминах на нови медикаменти и отново химиотерапии - разказва дъщерята на Маргарита Петкова. - Лечението обаче повлия частично. Затова лекарите ми предложиха последната си опция."

Оказва се, че

терапиите не помагат,

по-голямата част от черния й дроб вече е сериозно увредена, а Надежда се нуждае от животоспасяваща операция.

"Падането на косата ми, прилошаването или извеждането с ленейка от вкъщи и незабавна хоспитализиция заради висока температура не бяха проблем за мен - категорична е Огойска. - Но когато трябваше да поискам пари от хората, за да живея, това беше тежко."

Въпреки това тя започва да търси алтернативи и получава оферти от Германия и от Турция. Методът на лечение обаче в двете страни е различен. В Германия предлагат двуседмичен престой в болница с имунотерапия за 78 хил. евро.

"Стори ми се доста експериментално и освен това лечението не е одобрено от европейската здравна общност - разказва Надежда. - Затова проучих офертата от Турция, която струва 78 хил. британски лири. Преди месец

отидох в Истанбул

и се видях с професорка,

която ми каза, че може да ми помогне и има какво да направи по моя случай. Друг професор хирург се намеси и ми гарантира, че може да извърши животоспасяващата операция, защото при тях това е практика."

Надеждата за живот, дадена от турските лекари, кара Огойска да пусне кампанията за набиране на средставата. Дъщерята на Мустафа Чаушев - Ажда, създаде и фейсбук група, в която хората могат да предлагат

вещи на търг,

а парите да отиват за лечението. Съпругата на президента Десислава Радева бе една от първите, които откликнаха, предлагайки червената си рокля от приема на 24 май.

Поетесата Маргарита Петкова също помоли за помощ, но не като обществена личност, а като майка. Нейни приятели се обединиха и ще направят

благотворителен концерт на 12 юли

от 18 ч. в клуб "Журналист". В него ще участват Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Кристина и Михаил Белчеви, актрисата Стефка Янорова, поетът бард Ивайло Диманов, поетесата Камелия Кондова и акустичната група "Точка БГ".

На следващия ден ще има още един благотворителен спектакъл в помощ на Надежда. "Абсурдни времена" ще гостува в Крайморие на 13 юли. От 20 ч.

на сцената ще излязат Петър Антонов и Нона Йотова,

които ще изиграят пиесата по едноименната стихосбирка на Маргарита Петкова и Добромир Банев.

"С тази оферта започнах да мечтая, че мога да се оправя и че ще живея - вълнува се Огойска. - Кампанията върви успешно, но е само 2 седмици и ще приключи до няколко дни. Активна ще остане българската сметка. Искам да подчертая, че тази сума не включва разходите ми за пътуване, хотели, придружители."

Всъщност лечението в Истанбул се състои от 3 етапа, а лекарите там твърдят, че Надежда ще успее да се справи с всичко.

"Те смятат, че могат да отстранят по-голямата и засегната част на черния дроб, а остатъкът ще регенерира и ще ми бъде достатъчен, за да живея - разказва Надежда. - На 16 юли ще бъде направена

първата стъпка

Чрез операция селективно ще се спре притокът на кръв към болната част на органа и тя ще започне да атрофира."

Две седмици след интервенцията дъщерята на Маргарита Петкова ще започне молекулярна терапия, от която трябва да има 3 вливки, състоящи се през 2-3 седмици. Това са т.нар. умни молекули, които ще стабилизират организма й след спирането на кръвта. Хубавото е, че методът ще повлияе в положителна посока и на метастазата в белия дроб.

"Третият и най-сериозният етап е отстраняването на болната част - разказва Огойска. - Това е изключително сложна операция, но моите жизнени показатели са доста добри. Лекарите в Истанбул смятат, че аз ще се справя

с всичко това,

защото видимо изглеждам добре. Продължавам да се боря."

Лекарите не могат да предположат какъв ще бъде периодът на възстановяването, но прогнозите са оптимистични, имайки предвид положителните резултати от операциите до момента.

Оказва се всъщност, че зад силата и позитивизма на Надежда стоят двете й деца - синът й, на 18 г. и дъщеря й, на 9 г.

"Те изобщо не допускат вариант, в който аз няма да се излекувам - споделя Огойска. - Когато ни съобщиха диагнозата, имаше психолог, който ме посъветва да им кажа, че аз ще се лекувам и това не е краят. Ние сме заедно във всичко. Те знаят, че мама е болна."

По думите й е имало период, в който всяка вечер си е биела инжекции, а дъщеря й почиствала ръката й с памук.

"Тя беше тази, която подстригваше косата ми заедно с брат ми, когато всички виждахме, че оредява и пада - разказва Надежда. - Когато ми прилошава,

тя ме хваща за ръка

и ми казва, че ще се оправя. Синът ми поема част от работата вкъщи. Това трябва да го преживеем и ще го направим всички заедно и позитивно. Те са моите криле, защото знаят, че ще се справя. Другата сила, която ме води, е Господ."

Ако желаете и вие да подкрепите Надежда, за да отглежда децата си жива и здрава, може да го направите на банковата сметка:

IBAN:

BG77STSA93000021658416

BIC: STSABGSF

Банка ДСК

Христина Огойска

в полза на

Надежда Огойска

"Смятам, след като изчезне платформата, да направя страница във фейсбук, където да показвам всичко последвало и самите преводи - смята Надежда Огойска. - Хората трябва да видят какво се случва с живота, който спасяват."

Четете още:

Ще оставим ли здравните хищници да убият и Надежда?

Надежда Огойска: Не се страхувам от смъртта толкова, колкото да не съм до децата си

Надежда, дъщерята на Маргарита Петкова: Имам рак. И не мога да продължа сама, моля за помощ

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца