Проф. Димитър Иванов: Еврозоната е в ремонт, не е най-уместно да се чука на вратата на къща, която е в ремонт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958255 www.24chasa.bg

Няма много информация по въпроса, но доколкото знам. България е подала документи за влизане във валутния  механизма 2 и в банковия съюз.

Това заяви пред Би Ти Ви икономистът проф. Димитър Иванов.

Той припомни, че в предишен разговор е предупредил, че еврозоната се намира е ремонт и може би не е най-уместно да се чука на вратата на една къща, която се ремонтира. Нещо повече - планът за този ремонт не е напълно ясен.

Правителството следва своята програма, своята линия. Няколко пъти те имаха дискусии, имаше решения за кандидатстване в еврозоната, Но не съм чел стенограма за министерски съвет за кандидатстване в банковия съюз, каза Иванов.

Основните опозиционни партии и коалиционните партньори мълчат по въпроса, Президентската институция мълчи, парламентът не е взел решение. Това е сигнал за неясна позиция. Какво ще ни донесе това?

Една Италия, която влезе в еврозоната през 2000 г. до 2014 г. има нулев растеж. Когато еврозоната беше създадена, европейската икономика беше много близо до американската. Сега ножицата е отворена на 28-30%. Ръстовете на растеж на еврозоната са изключително ниски. Фактът е, че това, което се очакваше от този монетарен съюз - да ускори конвергенцията на икономиките, не сработи, посочи още професорът. Вместо конвергенция, има дивергенция.

Има 5 официални критерия за влизане в еврозоната и България ги покрива. Но въпросът е какво се случва в българската икономика. Дълбоко в нея зреят кризисни процеси, Това е страната с най-нисък жизнен стандарт в ЕС.

Страни, които кандидатстват за чакалнята на еврозоната, при тях няма никакво юридическо изискване да станат първо членки на банковия съюз, Но към нас е предявено такова изискване, което означава, че  това е допълнителен тест за банковата ни система дали е готова да приеме тежките изисквания на банковия съюз. 

Влизането в банковия съюз значи, че основните ни банки за около година влизат в период на тестиране, на наблюдение. Някои казват - чудесно, няма да има случаи като КТБ. Но според мнението ми България не е готова за тези стриктни правила. България трябваше да извърши стуктурните си реформи, посочи професорът. Защото според него монетарната политика няма да промени социално-икономическия ни модел.

Ако всичко върви добре и ни поканят, бихме могли да влезем в еврозоната евентуално през 2022 г, най-рано, прогнозира още Иванов.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.