Бисер Петков иска до есента комплексно решение на проблемите на хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958892 www.24chasa.bg
Бисер Петков Снимка: Архив

В социалното министерство се работи много усилено по отношение комплексното решаване на проблема на хората с увреждания, а внесеният законопроект от омбудсмана и майките на деца с увреждания още повече катализира този процес. Това каза социалният министър Бисер Петков в Дупница днес. Той посочи, че се надява наесен да има готовност за цялостно решаване на тези въпроси, които са наболели и чакат решението си от доста време.

По отношение на законопроекта за личната помощ, внесен в НС, омбудсмана заяви, че той ще изкача други два законопроекта, които се подготвят - проекта на закон за социални услуги и този за хората с увреждания, посочи министър Петков. Той допълни, че тези два проекта целят да регламентират цялостно и комплексно правата на хората с увреждания в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания и социалните услуги, информира БТА.

"Като един много динамично развиващ се сектор, тук е интересът и на общините, като доставчик на социални услуги, защото това, което се предлага в законопроекта за личната помощ е пряко свързано с асистентската подкрепа и услуги", каза още министър Петков.

Той беше днес на работна среща в Дупница, на която основна тема беше изпълнението на проект "Работа", чиято цел е да повиши заетостта и уменията на продължително безработните и икономически неактивни хора чрез осигуряване на работа и обучения.

Министърът коментира и приетият днес от НС на второ четене Закон за изменение и допълнение на закона за интеграция на хората с увреждания.

Промените са се наложили от две решения на Върховния административен съд, с които са отменини текстове от правилника за прилагане на Закона, свързани с т.нар. интеграционни добавки за хората с увреждания - за транспортни услуги и за комуникационни и инфоррмационни услуги.

"Това са спешни промени, целта на които е да не допуснат прекъсване на плащанията на интеграционни добавки и аз съм удовлетворен, че българския парламент много бързо реагира и с приетия днес законопроект, на практика се решава проблема и Агенцията за социално подпомагане ще може да отпуска тези добавки и да ги плаща в регламентираните срокове. Така, че проблемът с приетия днес закон в тази част е решен", каза социалният министър.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на