Бисер Петков иска до есента комплексно решение на проблемите на хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958892 www.24chasa.bg
Бисер Петков Снимка: Архив

В социалното министерство се работи много усилено по отношение комплексното решаване на проблема на хората с увреждания, а внесеният законопроект от омбудсмана и майките на деца с увреждания още повече катализира този процес. Това каза социалният министър Бисер Петков в Дупница днес. Той посочи, че се надява наесен да има готовност за цялостно решаване на тези въпроси, които са наболели и чакат решението си от доста време.

По отношение на законопроекта за личната помощ, внесен в НС, омбудсмана заяви, че той ще изкача други два законопроекта, които се подготвят - проекта на закон за социални услуги и този за хората с увреждания, посочи министър Петков. Той допълни, че тези два проекта целят да регламентират цялостно и комплексно правата на хората с увреждания в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания и социалните услуги, информира БТА.

"Като един много динамично развиващ се сектор, тук е интересът и на общините, като доставчик на социални услуги, защото това, което се предлага в законопроекта за личната помощ е пряко свързано с асистентската подкрепа и услуги", каза още министър Петков.

Той беше днес на работна среща в Дупница, на която основна тема беше изпълнението на проект "Работа", чиято цел е да повиши заетостта и уменията на продължително безработните и икономически неактивни хора чрез осигуряване на работа и обучения.

Министърът коментира и приетият днес от НС на второ четене Закон за изменение и допълнение на закона за интеграция на хората с увреждания.

Промените са се наложили от две решения на Върховния административен съд, с които са отменини текстове от правилника за прилагане на Закона, свързани с т.нар. интеграционни добавки за хората с увреждания - за транспортни услуги и за комуникационни и инфоррмационни услуги.

"Това са спешни промени, целта на които е да не допуснат прекъсване на плащанията на интеграционни добавки и аз съм удовлетворен, че българския парламент много бързо реагира и с приетия днес законопроект, на практика се решава проблема и Агенцията за социално подпомагане ще може да отпуска тези добавки и да ги плаща в регламентираните срокове. Така, че проблемът с приетия днес закон в тази част е решен", каза социалният министър.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са