Бисер Петков иска до есента комплексно решение на проблемите на хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958892 www.24chasa.bg
Бисер Петков Снимка: Архив

В социалното министерство се работи много усилено по отношение комплексното решаване на проблема на хората с увреждания, а внесеният законопроект от омбудсмана и майките на деца с увреждания още повече катализира този процес. Това каза социалният министър Бисер Петков в Дупница днес. Той посочи, че се надява наесен да има готовност за цялостно решаване на тези въпроси, които са наболели и чакат решението си от доста време.

По отношение на законопроекта за личната помощ, внесен в НС, омбудсмана заяви, че той ще изкача други два законопроекта, които се подготвят - проекта на закон за социални услуги и този за хората с увреждания, посочи министър Петков. Той допълни, че тези два проекта целят да регламентират цялостно и комплексно правата на хората с увреждания в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания и социалните услуги, информира БТА.

"Като един много динамично развиващ се сектор, тук е интересът и на общините, като доставчик на социални услуги, защото това, което се предлага в законопроекта за личната помощ е пряко свързано с асистентската подкрепа и услуги", каза още министър Петков.

Той беше днес на работна среща в Дупница, на която основна тема беше изпълнението на проект "Работа", чиято цел е да повиши заетостта и уменията на продължително безработните и икономически неактивни хора чрез осигуряване на работа и обучения.

Министърът коментира и приетият днес от НС на второ четене Закон за изменение и допълнение на закона за интеграция на хората с увреждания.

Промените са се наложили от две решения на Върховния административен съд, с които са отменини текстове от правилника за прилагане на Закона, свързани с т.нар. интеграционни добавки за хората с увреждания - за транспортни услуги и за комуникационни и инфоррмационни услуги.

"Това са спешни промени, целта на които е да не допуснат прекъсване на плащанията на интеграционни добавки и аз съм удовлетворен, че българския парламент много бързо реагира и с приетия днес законопроект, на практика се решава проблема и Агенцията за социално подпомагане ще може да отпуска тези добавки и да ги плаща в регламентираните срокове. Така, че проблемът с приетия днес закон в тази част е решен", каза социалният министър.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".

С просторен апартамент за впечатляващите 339 039 лв. се е обзавела Лили Иванова, показа проверка на "България Днес" в Имотния регистър. Новото жилище на естрадната прима е с впечатляващата площ от 196 квадратни метра, а към него вървят и два гаража. За разлика от повечето българи, които ползват ипотеки при покупки на ново жилище,

Сочни гърди и дупета разголиха родните чалгаджийки в разгара на лятото. Изпълнителките, които не крият прелести и във видеоклиповете си, още по-свободно се разхвърлиха по плажовете у нас и в чужбина. Най-активна в събирането на тен е Мара Отварачката. Фолкаджийката почти всеки уикенд е на родното Черноморие,