Италиански професор иска имунитета на наш депутат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958940 www.24chasa.bg
Ректорът на ВТУ"Св.св.Кирил и Методий" проф.Христо Бонджолов СНИМКА: Дима Максимова

Да бъде свален имунитетът на депутата от Обединени патриоти доц.Милен Михов ще иска в писмо до Главния прокурор италианският проф. Джузепе Саконе - изпълнителен директор на консорциума от частни висши училища "Пегасо". Професорът по право е решил да търси отговорност от търновския народен представител и пом.-ректор на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" заради клевета, каза на пресконференция ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов. Доц. Михов си позволил да нарече групата от най-големите частни американо-италиански университети "Пегасо" "италианска мафия" по повод скандала с обучението на италианци за учители в търновския вуз. "Не коментирам", бе лаконичен депутатът, потърсен от 24 часа.

Миналата седмица на сайта на МОН бяха публикувани резултати от проверка във вуза, която констатирала, че ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" е издал незаконни свидетелства за професионална квалификация "учител" на 170 италиански граждани. Проверяващите препоръчват на ректора да ги анулира.

Още тогава ректорът определи проверката като преднамерена и целяща да провали акредитацията на Великотърновския университет.

По думите на проф. Бонджолов атаката срещу университета започнала по сигнал на доц. Михов, когото той е уволнил, но съдът възстанови на работа. "По негова погрешна информация на 5 юли Атестационният съвет е трябвало да разгледа оценката на ВТУ. Това е лицензията на университета за следващите 6 години. Ако получим високата оценка, която сме заслужили, ще имаме право да привличаме чужденци. Това е единственият начин да се дофинансира ВТУ", обясни ректорът.

Той показа писмото, което е получил от министъра на образованието Красимир Вълчев. В него се дава срок до 31 юли ръководството на вуза да информира министерството за предприетите действия относно направените препоръки."То не съдържа заплахи за даване на университета на прокурор, каквито се съдържат в становището, качено анонимно на сайта на МОН. Няма да анулираме свидетелствата на италианските учители, защото не сме извършили никакви нарушения. Ще се съобразим с някои от препоръките на министъра, които са адекватни за нас", заяви проф. Бонджолов. И допълни, че дори ще запишат повечето от тях в магистърска програма, защото това е законно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на