Плъховете сериозно вредят на кораловите рифове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6959271 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Кораловите рифове в близост до островите с популации от плъхове биват сериозно увреждани от гризачите, установи международно проучване, цитирано от ДПА.

Изследването бе осъществено съвместно от австралийски и британски университети. Резултатите бяха публикувани в сп. "Нейчър".

Екипът е изследвал 12 необитавани атола в архипелага Чагос в Индийския океан.

Плъховете са пренесени на някои от кораловите острови от човека. Други не били обитавани от тези гризачи, предава БТА. 

Плъховете се хранят с яйца и птици, като значително редуцират популациите на пернатите. Това води до намаляването на изпражненията на птиците, които съдържат хранителни вещества от жизнено значение за околните риби и корали в океана.

Нивата на азот на 1 хектар площ на шестте острова с плъхове били с 251 пъти по-ниско съдържание в сравнение с останалите. Азотът е ключова съставка, съдържаща се в екскрементите на птиците, поддържаща екоравновесието при кораловите рифове.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".

С просторен апартамент за впечатляващите 339 039 лв. се е обзавела Лили Иванова, показа проверка на "България Днес" в Имотния регистър. Новото жилище на естрадната прима е с впечатляващата площ от 196 квадратни метра, а към него вървят и два гаража. За разлика от повечето българи, които ползват ипотеки при покупки на ново жилище,

Сочни гърди и дупета разголиха родните чалгаджийки в разгара на лятото. Изпълнителките, които не крият прелести и във видеоклиповете си, още по-свободно се разхвърлиха по плажовете у нас и в чужбина. Най-активна в събирането на тен е Мара Отварачката. Фолкаджийката почти всеки уикенд е на родното Черноморие,