НОИ покани 81 хил. души по пощата да се пенсионират (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6961290 www.24chasa.bg
Хората вече ще могат да си запишат и онлайн час за консултация за пенсия, а не да чакат на опашки в НОИ.

Таванът пада, чака се наплив на отложили пенсията

Писмо с покана за пенсиониране през следващата година ще получат 81 052 души. В него ще бъдат описани всички нужни документи, за да се отпусне пенсията, съобщиха от Националния осигурителен институт.

Освен това ще се разпишат и всички права, от които може да се ползват хората, навършили необходимата възраст.

“Целта на уведомяването е да се осигури достатъчно време на бъдещите пенсионери да се погрижат за набавянето и оформянето на всички необходими документи. Това не само осигурява спокойствие при подготовката, но и оптимизира самата процедура”, обясняват експертите в института.

За да излязат в пенсия, догодина жените трябва да имат навършени 61 г. и 4 месеца, а мъжете - 64 г. и 2 месеца. Правото на пенсия се придобива при наличие на 35 г. и 8 месеца осигурителен стаж за жените и 38 г. и 8 месеца за мъжете. Необходимо е обаче изискванията за възраст и стаж да са изпълнени едновременно.

Догодина ще отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии. Очаква се около 2000 души да са първите, които ще вземат пенсия над максималната - 1040 лв., през втората половина на 2019 г. Заради падането на тавана част от хората отлагат пенсионирането си за догодина, за да вземат реалните си пари.

Всеки може да направи изчисления за очаквания размер на пенсията си на страницата на НОИ. През първото тримесечие на годината с настоящия таван - 910 лв., са се пенсионирали 394 души, докато за същия период на 2017 г. те са били 628.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кристална гарафа за арманяк гушка съпругата на бившия футболен национал Елин Топузаков - Весела Тотева, видя "България Днес". Красавицата, която има моден бутик до хотел "Маринела" в столицата, внимателно отключи магазина си, пазейки стъкленицата. Гарафата освен да разлива скъп коняк на благосъстоятелните клиенти ще служи и като интериорен акцент

Краят на традиционният есенния фестивал в Китай предизвика огромно задръстване от автомобили в близост до Тол-станция на магистралата в Женгжу, провинция Хенан, Китай. Снимка: REUTERS /

Бизнесменът Тодор Хаджижеков, станал известен с прякора си Тотко Поршето, който бе погнат за нелегална фабрика за цигари край Костинброд, е оправдан тихомълком! След шумната акция през декември 2012 г. по разбиване на тайния цех Хаджижеков е оневинен окончателно, а сега с юристи подготвя иск срещу прокуратурата за 100 хиляди лева,