НОИ покани 81 хил. души по пощата да се пенсионират (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6961290 www.24chasa.bg
Хората вече ще могат да си запишат и онлайн час за консултация за пенсия, а не да чакат на опашки в НОИ.

Таванът пада, чака се наплив на отложили пенсията

Писмо с покана за пенсиониране през следващата година ще получат 81 052 души. В него ще бъдат описани всички нужни документи, за да се отпусне пенсията, съобщиха от Националния осигурителен институт.

Освен това ще се разпишат и всички права, от които може да се ползват хората, навършили необходимата възраст.

“Целта на уведомяването е да се осигури достатъчно време на бъдещите пенсионери да се погрижат за набавянето и оформянето на всички необходими документи. Това не само осигурява спокойствие при подготовката, но и оптимизира самата процедура”, обясняват експертите в института.

За да излязат в пенсия, догодина жените трябва да имат навършени 61 г. и 4 месеца, а мъжете - 64 г. и 2 месеца. Правото на пенсия се придобива при наличие на 35 г. и 8 месеца осигурителен стаж за жените и 38 г. и 8 месеца за мъжете. Необходимо е обаче изискванията за възраст и стаж да са изпълнени едновременно.

Догодина ще отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии. Очаква се около 2000 души да са първите, които ще вземат пенсия над максималната - 1040 лв., през втората половина на 2019 г. Заради падането на тавана част от хората отлагат пенсионирането си за догодина, за да вземат реалните си пари.

Всеки може да направи изчисления за очаквания размер на пенсията си на страницата на НОИ. През първото тримесечие на годината с настоящия таван - 910 лв., са се пенсионирали 394 души, докато за същия период на 2017 г. те са били 628.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Споразумение! Тази дума огласяше вчера спецсъда по делото срещу сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Иван, и още 17 души за бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. По-голямата част от подсъдимите са навити да се признаят за виновни и да сключат сделка с прокуратурата за смешно ниски наказания,

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.