Промяна! Матурите и изпитите след 7-и клас вече в различни дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6961297 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев

Учебната година започва на 17 септември, пролетната ваканция ще е с ден по-къса

През следващата учебна година за първи път ще се разделят матурите на абитуриентите от външното оценяване след VII клас.

Сега зрелостните изпити и тези за влизане в гимназиите се провеждат в един и същи ден.

За 21 и 23 май 2019 г. са планирани зрелостните изпити, а 17 и 19 юни са датите за националното външно оценяване.

Идеята вече е приета на отраслов съвет за тристранно сътрудничество в министерството на образованието. Решението обаче не е окончателно. Предстоят още обсъждания, накрая графиците ще бъдат определени със заповеди на министър Красимир Вълчев, поясниха от просветното ведомство.

Досега двата изпита винаги се провеждаха в едни и същи дни, които са неучебни за останалите класове. Промяната ще донесе по още един ден без занятия в училищата, в които има изпити.

Новата учебна година ще започне в понеделник, 17 септември, тъй като 15-и се пада в събота. Две седмици по-рано бие звънецът в спортните училища - тази есен ще е на 3 септември.

И през следващата учебна година ще има четири ваканции. Есенната е между 2 и 6 ноември. Следва коледната, когато учениците ще почиват общо 11 дни - от 22 декември до 1 януари. Четири дни ще продължи

междусрочната ваканция

- от 2 до 5 февруари

Пролетната обаче ще е с ден по-кратка от тази през 2018 г. - девет дни. Засега е заложено да е от 31 март до 7 април. За дванадесетокласниците обаче тя ще е едва тридневна - 5, 6 и 7 април.

Общо 32 учебни седмици чакат децата от начален етап (от 1-и до 4-и клас), разделени на 18 в първия и 14 през втория срок. Това прави 160 учебни дни в класните стаи. За най-малките учебната година приключва на 31 май 2019 г.

34 седмици ще продължи тя за учениците от пети до седми клас. Те ще учат общо 170 учебни дни до 14 юни догодина. За тийнейджърите след 7-и клас годината ще продължи 36 седмици, т.е. до 28 юни. Завършващите XII клас ще учат общо 31 учебни седмици до 15 май 2019 г.

На съвета е обсъден и план-приемът за 2019/2020 учебна година. Едно от предложенията е сроковете за прием да се оптимизират така, че

всичко да приключва

до края на юли

Сега част от кандидатстването се прави през август, когато семействата са планирали ваканциите си, обясняват идеята експертите.

Възпитателното училище интернат “Св. св. Кирил и Методий” в габровското село Керека ще бъде закрито. В него сега са настанени 9 деца, които вече са преминали индивидуална оценка, съобщиха от МОН. Три от тях ще бъдат реинтегрирани в семейна среда, след като възпитателните им мерки бяха прекратени. Едно дете ще бъде насочено към социална услуга, а останалите ще бъдат прехвърлени в други интернати.

Преди година бе закрит и социално-педагогическият интернат в сливенското с. Драгоданово, в който живееха 37 деца.

Така остават четири интерната – социално-педагогическият интернат в село Варненци и три възпитателни училища–интернати в селата Завет, Ракитово и Подем. В тях следващата учебна година ще учат общо 86 деца.

От следващата учебна година ще бъдат закрити центровете за специална образователна подкрепа в Роман и в разградското село Осенец. Децата, които са ги посещавали, ще продължат образованието си в местни училища.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.