Машина на времето, 29.09.2008 г.: Война в семейство "Орион"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6962133 www.24chasa.bg
Факсимиле от публикация на "24 часа" от 29 септември 2008 г.

Босът на групировката “Орион” Румен Спасов изпраща скандално писмо до главния прокурор Борис Велчев и “24 часа” през септември 2008 г. В него обещава да разкрие схемите, по които е била източена Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ). Като гръм от ясно небе идва новината, че е готов да свидетелства срещу жена си Веска Меджидиева.

 “Имам убеждението, че Меджидиева е присвоила над $ 3 млн. Вероятно само поради грешки в работата на следствието обвинението може евентуално да се провали”, пише тогава Спасов. Писмото е публикувано във в. “24 часа” в броя му от 29 септември 2008 г. Спасов съобщава, че с жена му Веска са в развод. Другата причина да иска да говори била, че е болен от рак и е на химиотерапия.

“След 22 г. съвместен живот и работа нашата връзка се превърна в “господар - слуга”, казва в отговор Веска Меджидиева по повод писмото на съпруга й Румен Спасов и обвиненията, че е присвоила над $ 3 млн. Не се притеснява от декларираната от Спасов готовност да свидетелства пред прокуратурата.

“Аз съм с абсолютно чиста съвест. През живота си не съм откраднала и една стотинка, не съм слагала подписа си под документ с невярно съдържание, не съм престъпвала закона", казва пред "24 часа" Меджидиева. Заявява: “На шантаж и изнудвания няма да се поддавам, ако ще това да струва живота ми”. Отрича обвиненията на мъжа си. Твърди, че зад тях стоят семейни проблеми, които я повокирали да подаде молба за развод. Мотивите за неочакваното писмо на Спасов според Меджидиева са “прекалено лични”. Тя отказва да ги вади на показ заради “общото им минало и децата”.

Румен Спасов

Двамата напускат България в две последователни години - Румен Спасов в нощта на 19 април 2007 г., а жена му през 2006 г. Навремето се говореше, че една от причините е страх от съдебно преследване заради парите на БЗПБ и 6-те милиона на руския бизнесмен Майкъл Чорни.

Меджидиева е обвинена за обсебване на 78,7 млн. стари лева от набирателната сметка на БЗПБ, известна като банката на “Орион”. Делото е внесено в съда през 2001 г. През 2007 г. по него има задочна присъда, която е отменена от Софийския апелативен съд (САС) на 27 май 2008 г. По-късно Върховният касационен съд (ВКС) връща делото за ново разглеждане. На 30 октомври 2009 г. САС дава 7 г. затвор. През февруари 2010 г. присъдата е намалена с 2 г.

Сагата тече 14 г. Бави се и заради искане за екстрадиция, което накрая прокуратурата оттегля поради липса на договор с Южна Африка. Спасов защитава жена си, когато навремето главният прокурор Иван Татарчев иска да я екстрадират.

Покрай многото версии около убийството на 2 октомври 1996 г. на бившия премиер Андрей Луканов разследващите проверяваха и дали фирми от кръга “Орион” са поръчали убийството. Обвинение на Румен Спасов не е повдигано, той е разпитан само веднъж като свидетел в следствието. Казва: “Луканов си го утрепаха неговите хора”. Други 5-има бяха съдени и оправдани, после пък те осъдиха България в Страсбург. В края на декември 2005 г. Спасов спечели дело за клевета срещу бивш висш следовател заради изявление, че мотивът за убийството на Луканов е “прекалена омраза между Румен Спасов и Луканов” и че Спасов не е между обвиняемите само защото е напуснал България.

До края на дните си той не се връща. През 2008 г. писмото му изправя прокуратурата пред два избора - да командирова свой човек в Южна Африка, който да разпита боса на “Орион”, или да прати поръчка за разпит. Не е известно обаче нещо да е сторено. Година след раздора звездното семейство на “Орион” се помирява. “Поиска ми своеобразна прошка. Заради детето и заради мен се събрахме”, каза дни след смъртта му Меджидиева пред “24 часа”. Сега я потърсихме отново, но до редакционното приключване на броя нямаше отговор на въпросите ни по електронната поща, а връзка по скайп и вайбър не се осъществи.

Бизнесменът умира на 63 г. от рак

Румен Спасов умира на 63 г. далеч от България - в къща в Кейптаун в нощта срещу 27 юли 2009 г. Издъхва след 2-годишна борба с рака и часове преди насрочен преглед при хирург.

Освен в Южна Африка, която се слави с добра здравна помощ, се лекува в Мексико и в Швейцария. В тамошна клиника е опериран през февруари 2009 г. Докато е болен, Румен поддържа контакт и с първата си жена Венета, която е в България. Малко преди смъртта си вика при себе си сина си, който тогава е на 16 г. Меджидиева казва, че е умрял в ръцете ѝ.

Наследството на Румен Спасов още не било разделено

Животът на Румен Спасов и Веска Меджидиева е пълен с обрати. Спасов от контаразузнавач става бизнесмен. 20 г. името му се свързва с кръга “Орион”. Меджидиева първо управлява БЗПБ, после се отдава на семейството, търси и университетска кариера. Вече 12 г. е емигрант в Кейптаун.

Румен Спасов е син на ген.-лейт. Мирчо Спасов, зам. вътрешен министър по времето на Тодор Живков, а след 1989 г. - подсъдим по делото за лагерите в Ловеч и Скравена. Майката на Румен - Кина, катастрофира през 1973 г. и дълго е в инвалидна количка. Тя и мъжът ѝ умират в рамките на 3 месеца през 1993 г. Румен завършва английска гимназия в София, военното училище в Търново и Висшия икономически институт “Карл Маркс”. През 1982 г. е уволнен от контаразузнаването - по думите му, защото нарекъл пред свидетели тогавашния вътрешен министър “дришльо”. Захваща се с бизнес. Президент е на “Орион Комерс”, от която излиза формално през 1992 г.

Твърдеше се, че в Южна Африка с Меджидиева са направили фирма, но Спасов през 2008 г. отрече. По време на семейната криза примата на “Орион” работела като инженер и се грижела за сина си Румен. Той вече е възмъжал, след няколко години ще навърши 30. Казват, че поразително прилича на баща си. Благодарение на образованието си след смъртта на Румен Меджидиева започнала да работи като мениджър и да преподава в катедра по градоустройство в университет в Кейптаун, твърдят познати на семейството. Тя завършва Висшия институт по архитиктура, строителство и геодезия (сега УАСГ), специалност “Водоснабдяване и канализация”, през 1981 г. 28 г. по-късно се разиграва странна случка с дипломата ѝ. Издаден е дубликат по молба на роднина на Меджидиева, който представя пълномощно през 2009 г. По неясни причини от Министерството на образованието през 2010 г. подават сигнал, че е поискана заверка на дубликат на невалидна диплома. Прокурорска проверка обаче установява, че това не е вярно. На 18 октомври 2010 г. има отказ да се образува дело. Мотивът е, че дипломата на Меджидиева действително е издадена от института по архитектура и е истинска.

Според приятели на семейството Румен Спасов е оставил завещание в полза на сина му от брака с Меджидиева, но през 2015 г. тя отрича. За наследството се знае малко. Спасов твърдеше, че взел 2 къщи в Кейптаун на кредит. Дали заемите вече са изплатени, не е ясно. По онова време семейството притежава имот в м. Чучулигата край с. Резово. Според решение на ВКС обаче 1/4 от него трябва да бъде отнета. Между наследниците на боса на “Орион”, който има дъщеря от първия си брак с Венета Спасова, имало спорове за апартамент от 165 кв.м. в кв. “Лозенец”. Той бил продаден с пълномощно. Какви пари е имал Спасов в банки, не става обществено достояние. Веднъж той казва: “Имам едно-две неща, които децата ми ще наследят”. Адвокати пазят конфиденциалност около наследството, което още не било разделено. В съдебните регистри има данни за преписки, свързани с развода на Спасови, който въпреки драмите не се е състоял. След смъртта на Румен Спасов претендент за наследството му искал делото за развода да продължи и той да бъде обявен за действителен, но съдът решил, че няма основания за това.

Бизнесменът давал пари за избори

В България няма политика, има политиканство. Точно това, което Алеко е описал. Върнете се към неговите статии, все едно са писани за днешно време. Може да се върнете и към Ботев, заяви в интервю от чужбина за “24 часа” Румен Спасов през октомври 2008 г. Тогава той покани репортер на вестника на среща в Цюрих. “Ако започна да говоря, най-малко един човек ще се притесни”, каза Спасов, но заради здравословното му състояние и пречки с пътуването срещата не се състоя. Твърдеше, че е “давал доста пари”, включително и за избори. Нарече "глупост" твърдението, че е напуснал България с куфарче с пари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ашли Коул се оказа в твърде неприятна ситуация на светско събитие. Бившият английски национал бе гост на представянето на нова модна марка. Той бе придружен от приятелката си Шарън Кану. За негова неприятна изненада на масата им бе настанена плейбойката Мелиса Хоу. Именно тя е една от причините за развода на Коул с певицата Черил Туиди.

Бившият футболен мениджър Хари Реднап счупи телевизионен рекорд. Той влезе в новия сезон на риалити предаването "Аз съм знаменитост". В него известни личности оцеляват в джунглата. За участието си Реднап получи хонорар от 500 000 паунда от продуцентите. Това е най-високата сума, която е давана в историята на предаването.

Нападателят на "Ливърпул" Даниел Стъридж е заплашен с изхвърляне от футбола! Звездата на "червените" е обвинен от Английската футболна асоциация в нарушаване на правилата относно залагания на мачове. Стъридж е разследван в продължение на 8 месеца. Обвинението е за периода през януари 2018 г., когато той преминава под наем в "Уест Бромич".