Премиерът прати Порожанов да укроти фермерите за избитите животни (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6962340 www.24chasa.bg
Баба Тодора е на 68 г. от с. Шарково. Има кози, гледа и агнета. Всички нейни животни трябва да бъдат евтаназирани.

От понеделник ще изплащат обезщетения

Премиерът Бойко Борисов изпрати земеделския министър Румен Порожанов при стопаните от селата, в които евтаназират домашни животни, съобщиха днес от МС. Министърът се срещна с животновъди от районите, където са възникнали огнища на болестта.

Обезщетения за животновъдите от община Болярово, чиито животни бяха умъртвени обеща на място Порожанов. Те могат да избират дали да получат парични обезщетения за избитите си животни, или да получат съдействие да възстановят стадата си с нови животни.

“Търсят се варианти обезщетенията да са адекватни на загубите” каза министърът. “Средната цена, която се получава за обезщетение, е 225 лв. за овцете, които не са по селекционен контрол, оценката е по наредба, но тя няма да е по-малко от 150 лв.”, сметна той.

В селото са унищожени около 1200 животни, предстои евтаназията на още 300. Ще бъде извършена пълна дезинфекция на помещенията, в които са били животните. Строги мерки има при влизане и излизане в селото. В сила е и забраната за търговия с мляко и месо от общините Елхово и Болярово.

В понеделник в България идват експерти от дирекция “Здравеопазване и политика за потребителите” на ЕК, за да проверят дали мерките на българските власти съответстват на европейското законодателство.

А социалните мрежи пламнаха от коментари, снимки и клипове.

Баба Тодора е на 68 години, от с. Шарково. Гледа кози, има и агнета. Всичките нейни животни ги грози евтанизиране. “Много са ми хубави животните. Това са моите деца. Никой не ми е казал, че имам болни, всички са здрави. Няма да мога да преживея тази болка, ако ми убият животните. Бих легнала аз, вместо да ми убият животинките. Кажете ми какво да направя”, каза през сълзи тя.

За пълно разследване на източника на заразата призова пък лидерът на БСП Корнелия Нинова. Във фейсбук тя поиска и изслушване на Порожанов в парламента, който да отговори на въпроса.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Георги Христов отказа да пее на мащабен концерт в зала 1 на НДК. Изпълнителят беше гвоздеят в програмата на Фестивала за поп и рок музика - София. По план трябваше да излезе последен на сцената, да получи награда за цялостно творчество и да изпее хитовото си парче "Черно и бяло". "Христов стоеше до сцената и му оставаха секунди да излезе и да

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин

Четири умни и възпитани българчета живеят в тежки условия и мизерстват! Павлинка (3 г.), Александър (4 г.), Борис (5 г.) и Емилия (7 г.) са много усмихнати и рецитират стихотворения, но са принудени да спят на земята. В дома им дълго време няма обзавеждане, храната често не достига, а 29-годишната им майка Боряна е принудена да ги отглежда сама в