Ученик направи от врачански камък паметник на опълченци, дарява го на Плачковци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6963255 www.24chasa.bg
Иван Симеонов малко преди да завърши “Преклонение” СНИМКА: Валери Ведов

17-годишният Иван Симеонов е трето поколение каменоделец

Статуята с лика на света Олга, наречена “Преклонение”, ще бъде открита в края на месеца, когато в града дават курбан за здраве

17-годишният ученик Иван Симеонов от професионалната гимназия по каменоделство в с. Кунино сътвори паметник на опълченците, загинали при Тревненския проход, и го дари на град Плачковци.

Момчето било вдъхновено от героизма на опълченците и руските воини и се захванало с благородното дело.

Момчето много се гордее с подарената му кавалерийска сабя след освещаването на паметника му във Военната академия. СНИМКА: Личен архив

6 месеца Иван извайвал фигурите по идеен проект на членове на националната инициатива “Една детска сълза, една молитва”, разказа главният координатор Борис Николов.

“Идеята е отпреди година, когато бяхме в Плачковци и решихме, че там трябва да има знак, достоен за войските, оставили костите си в тревненските проходи. Имаме контакти с бащата на момчето, те имат каменоделна. Така Иван се зае да извайва лицата, вложи много труд”, разказа Николов.

“Винаги ме е

вълнувала

нашата трагична

история,

възхищавам се от подвига на опълченците ни, които изиграват голяма роля в битките през Освободителната война. Нашето училище всяка година участва във фестивала на занаятите в Трявна. Тази пролет бяхме там и Борис Николов видя някои от изработките ми. Предложи ми да направя паметник на опълченците от този край и веднага се съгласих. По-късно сам изработих проекта”, разказва Иван.

“Като завърших творбата си, я нарекох “Преклонение” - като знак за почит пред подвига на загиналите опълченци”, допълва той.

Статуята бе осветена във Военната академия “Г. С. Раковски”. На нея е изобразена света Олга (с моминско име Елена), внучка на цар Борис Първи и една от основните защитници на православието в Киевска Рус. Паметникът ще бъде поставен

по пътя, по който

са вървели

българските

опълченци

и руските воини през тревненските проходи към Шипка - в Плачковци.

“Запознах се с момчето на церемонията в София. Радвам му се и дано всички младежи да са такива, да милеят за родния край”, каза кметът на Плачковци Борислав Борисов.

Статуята се състои от две части и е изработена от врачански камък, но още не е монтирана в градчето. “Предвиждаме да открием паметника в края на юли, когато правим традиционен курбан за здраве. Тогава ще отдадем почит на българските и руските воини, дали живота си за свободата”, каза Борисов.

За родолюбието си четвъртокурсникът е удостоен със специална сабя. Той живее с родителите си във врачанския кв. “Бистрец”.

Момчето е от много добро тесто, както казват местните хора. Той е третото поколение в рода, възпитаник на единственото на Балканите каменоделно училище. Преди него основаното през далечната 1920 г. школо завършва дядо му Иван Христов, известен във Врачанско самоук художник и непоправим зевзек. По неговите стъпки върви и синът му Ивайло Иванов, който няколко години след като завършва гимназията в с. Кунино, основава семейната каменоделна фирма “Гранит”. На внука пък му остава още една година, за да завърши училището.

Откриваме ранобудния Иван в каменоделната в Бистрец заедно с родителите му. За фирмата няма почивен ден, а момчето прекарва повечето си свободно време сред каменните блокове.

Довършва

най-новите си

творби,

за които използва врачански варовик.

Родителите му разказват, че още докато учел до 7- клас във врачанското училище “Васил Кънчов”, Иван непрекъснато бил сред тях в каменоделната и започнал да усвоява първите тънкости на занаята.

“Рисуваше си сам модели и после с длетото и чука се опитваше да ги пресъздаде върху камък - разказва майка му Ваня. - Имаше голям интерес към този занаят и не прояви никакво колебание какво поприще да си избере.”

Баща му Ивайло е категоричен, че изобщо не са се опитвали да пренасочват сина си към друга професия. “Семейната традиция и средата може би също са му повлияли, но у Иван

има не само

желание да

работи с камъка,

личи дарба да

му вдъхва живот

Аз искрено му завиждам за това”, споделя бащата.

Блока от врачански варовик, от който е издялан паметникът, Иван получава безвъзмездно от познат каменоделец от Мездра, след като майсторът разбрал за какво ще се използва.

“Ентусиазирах се и дялах камъка всеки свободен в каменоделната в Бистрец - разказва Иван. - Много ми помогна и скулпторът Стефан Стефанов, от когото получих ценни напътствия и съвети. Доскоро той ни беше учител и директор и от него съм научил много”, споделя момчето.

“Този дарителски жест на сина ми предизвика голям отклик сред младите хора - споделя Ивайло Иванов. - За мен това означава, че поколението не е толкова меркантилно и е петимно за добри новини и дарителски акции. Дано Иван не се възгордее от този първи успех и да продължи достойно по избрания път!”

“24 часа” номинира 17-годишния ученик Иван Симеонов за достоен българин на годината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.