Ученик направи от врачански камък паметник на опълченци, дарява го на Плачковци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6963255 www.24chasa.bg
Иван Симеонов малко преди да завърши “Преклонение” СНИМКА: Валери Ведов

17-годишният Иван Симеонов е трето поколение каменоделец

Статуята с лика на света Олга, наречена “Преклонение”, ще бъде открита в края на месеца, когато в града дават курбан за здраве

17-годишният ученик Иван Симеонов от професионалната гимназия по каменоделство в с. Кунино сътвори паметник на опълченците, загинали при Тревненския проход, и го дари на град Плачковци.

Момчето било вдъхновено от героизма на опълченците и руските воини и се захванало с благородното дело.

Момчето много се гордее с подарената му кавалерийска сабя след освещаването на паметника му във Военната академия. СНИМКА: Личен архив

6 месеца Иван извайвал фигурите по идеен проект на членове на националната инициатива “Една детска сълза, една молитва”, разказа главният координатор Борис Николов.

“Идеята е отпреди година, когато бяхме в Плачковци и решихме, че там трябва да има знак, достоен за войските, оставили костите си в тревненските проходи. Имаме контакти с бащата на момчето, те имат каменоделна. Така Иван се зае да извайва лицата, вложи много труд”, разказа Николов.

“Винаги ме е

вълнувала

нашата трагична

история,

възхищавам се от подвига на опълченците ни, които изиграват голяма роля в битките през Освободителната война. Нашето училище всяка година участва във фестивала на занаятите в Трявна. Тази пролет бяхме там и Борис Николов видя някои от изработките ми. Предложи ми да направя паметник на опълченците от този край и веднага се съгласих. По-късно сам изработих проекта”, разказва Иван.

“Като завърших творбата си, я нарекох “Преклонение” - като знак за почит пред подвига на загиналите опълченци”, допълва той.

Статуята бе осветена във Военната академия “Г. С. Раковски”. На нея е изобразена света Олга (с моминско име Елена), внучка на цар Борис Първи и една от основните защитници на православието в Киевска Рус. Паметникът ще бъде поставен

по пътя, по който

са вървели

българските

опълченци

и руските воини през тревненските проходи към Шипка - в Плачковци.

“Запознах се с момчето на церемонията в София. Радвам му се и дано всички младежи да са такива, да милеят за родния край”, каза кметът на Плачковци Борислав Борисов.

Статуята се състои от две части и е изработена от врачански камък, но още не е монтирана в градчето. “Предвиждаме да открием паметника в края на юли, когато правим традиционен курбан за здраве. Тогава ще отдадем почит на българските и руските воини, дали живота си за свободата”, каза Борисов.

За родолюбието си четвъртокурсникът е удостоен със специална сабя. Той живее с родителите си във врачанския кв. “Бистрец”.

Момчето е от много добро тесто, както казват местните хора. Той е третото поколение в рода, възпитаник на единственото на Балканите каменоделно училище. Преди него основаното през далечната 1920 г. школо завършва дядо му Иван Христов, известен във Врачанско самоук художник и непоправим зевзек. По неговите стъпки върви и синът му Ивайло Иванов, който няколко години след като завършва гимназията в с. Кунино, основава семейната каменоделна фирма “Гранит”. На внука пък му остава още една година, за да завърши училището.

Откриваме ранобудния Иван в каменоделната в Бистрец заедно с родителите му. За фирмата няма почивен ден, а момчето прекарва повечето си свободно време сред каменните блокове.

Довършва

най-новите си

творби,

за които използва врачански варовик.

Родителите му разказват, че още докато учел до 7- клас във врачанското училище “Васил Кънчов”, Иван непрекъснато бил сред тях в каменоделната и започнал да усвоява първите тънкости на занаята.

“Рисуваше си сам модели и после с длетото и чука се опитваше да ги пресъздаде върху камък - разказва майка му Ваня. - Имаше голям интерес към този занаят и не прояви никакво колебание какво поприще да си избере.”

Баща му Ивайло е категоричен, че изобщо не са се опитвали да пренасочват сина си към друга професия. “Семейната традиция и средата може би също са му повлияли, но у Иван

има не само

желание да

работи с камъка,

личи дарба да

му вдъхва живот

Аз искрено му завиждам за това”, споделя бащата.

Блока от врачански варовик, от който е издялан паметникът, Иван получава безвъзмездно от познат каменоделец от Мездра, след като майсторът разбрал за какво ще се използва.

“Ентусиазирах се и дялах камъка всеки свободен в каменоделната в Бистрец - разказва Иван. - Много ми помогна и скулпторът Стефан Стефанов, от когото получих ценни напътствия и съвети. Доскоро той ни беше учител и директор и от него съм научил много”, споделя момчето.

“Този дарителски жест на сина ми предизвика голям отклик сред младите хора - споделя Ивайло Иванов. - За мен това означава, че поколението не е толкова меркантилно и е петимно за добри новини и дарителски акции. Дано Иван не се възгордее от този първи успех и да продължи достойно по избрания път!”

“24 часа” номинира 17-годишния ученик Иван Симеонов за достоен българин на годината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът Димитър Пенев и няколко човека от делегацията на България се почерпили с вино за $169 бутилката след победата на България над Франция с 2:1 на "Парк де Пренс". Това разкри пред колекционерското издание "Господ е българин" коментаторът Петър Василев. Президентът на БФС Валентин Михов организирал специална вечеря по повод успеха в

В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.