Маргарита Петкова: Благодаря на Вежди Рашидов! Винаги е помагал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6963543 www.24chasa.bg
МАРГАРИТА ПЕТКОВА

“Питате ме как съм реагирала, като научих,че Вежди Рашидов е помогнал с депутатската си заплата за спасението на моята дъщеря Надежда? Даде ли ми надежда! Ами как? Разревах се! Той винаги е помагал, макар и за това малко да се знае - от пострадалите от катастрофалното земетресението в Армения, където дари хиляди и стана почетен гражданин, до подадената ръка на творци, които буквално умираха от глад. Затова не съм изненадана от неговия жест. Като министър цялата си заплата даряваше за бедстващи творци. Откакто го помня - винаги е дарявал”.

Така поетесата Маргарита Петкова коментира жеста на Вежди Рашидов към нейната болна от рак дъщеря. На 2 юли Надежда навърши 36 г. Вчера тя излетя от Лондон за Истанбул. Там ще ѝ направят изследвания, томография. После ще решат какво следва.

“Тази дестинация не е избрана случайно. Беше най-възможната като опция, когато лондонските лекари казаха: “Ние сме дотук.” А ние какво? Да се предадем ли!? Аз съм майка, трябва да бъда като скала до детето си”, разказва Петкова.

Вежди Рашидов е единственият депутат, включил се с дарение за Надежда. Преди дни той откри с голям успех изложба в лондонската хит галерия “Галиарди”.

Надежда е привела в истанбулската клиника два пъти по 15 000 евро, събрани от дарения, за първата операция - резекция на черния дроб, в който има разсейки. Следва втора - с най-новите открития от молекулярната терапия.

Ракът тръгва от дебелото черво. Следва операция. Три курса химиотерапия. Водещ спец у нас казва: “Тук нищо повече не може да се направи...”. Възможностите са САЩ, Германия, Турция.

Маргарита Петкова не крие, че в никакъв случай не би направила публично достояние състоянието на дъщера си, ако би имала друг избор. Двете водят тихо тази борба 2 години, преди приятелите да подемат кампанията във фейсбук.

Самата Петкова е с 98% инвалидност, вече едва се движи. Родена е с двойна локсация - абсолютно ѝ било забранено да има деца, а е родила три. “Това е най-доброто ми решение”, казва поетесата.

“Да тъна в отчаяние? Ако скоча от балкона, с какво ще ѝ помогна? Малкият ми син е до нея. Отиде в Лондон да е със сестра си. Работи, помага. Нямаме друга опция. Не мога да ѝ помогна физически. Но свекърва ѝ е до нея, на нейно име е и сметката. Много хора ми звъняха. С толкова добро!”, казва още Маргарита Петкова. И дава специално за “24 часа” няколко реда от очакваната си нова стихосбирка, които за първи път се публикуват.

Монолог на Пепеляшка:

“С тази болка си свикнала.

Свикваш с другата също.

И си плащаш със лихвите.

Ще си плащаш до шушка.

Ще говориш с три гълъба

за каквото ти хрумне”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,