Майките на деца с увреждания бойкотират закона за хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6964521 www.24chasa.bg
СНИМКА: Румяна Тонeва

Протестиращите майки на децата с увреждания ще бойкотират работната група, която подготвя новия Закон за личната помощ. Според тях липсват конкретни промени, а и исканията им не били вписани в  документа.

"Днес като първа стъпка излизаме официално от тази работна група и няма да участваме в геноцида на хората с увреждания, и започваме с брутални протестни действия", каза Вера Иванова една от протестиращите майки на деца с увреждания. Те ще подготвят нови протести, като първият ще е на 30 юли под мотото " бягство от отговорност". Денят е избран, защото тогава е последният работен ден на депутатите преди да излят в отпуска.

"Притеснителното е, че за хората с увреждания абсолютно нищо няма да се промени. Проектът възпроизвежда на 70% сега действащият закон, като в  голяма част от текстовете ситуацията е влошена вместо да бъде подобрена. Аз като омбудсман не искам да ставам съучастник в тази имитация на реформа и в това заблуждаване на хората с увреждания, каза омбудсманът Мая Манолова, която също се включи в заседанието. Тя обясни, че с новия проект хората ще бъдат разкарвани в различни институции. Подкрепата за хората с увреждания се свежда до старите видове помощи- финансова помощ, помощни средства, социални услуги  и подкрепа за адаптиране на жилището.

"Съжалявам, че майките на децата с увреждания се оттеглят, но уважавам тяхната позиция. Те са носители на промяната и тяхното участие можеше да бъде катализатор на тази промяна. Вие разбирате, че министърът не може да тропне по масата и да каже:" това ще бъде". Моето участие бе, за да чуя различните позиции". Аз предпочитам да ги чуя и да дискутираме, а не да чета декларации", обясни социалният министър Бисер Петков на излизане от работната група. Той обясни, че от министерството разчитат в хода на работата отново да се включат  представителите на омбудсмана и останалите организации. Това, което се опитваме да направим- да се предвидят повече възможности за интеграция на хората с увреждания на пазара на труда, обясни Петков. Според него трябва по отчетливо да се запише отговорността на работодателите за назначаването на хората с увреждания.  

Основният спор е каква да бъде индивидуалната оценка на потребностите и кой да я прави, обясни Петков. Част от участниците са на мнение, че сегашната оценка, която се прави  от служителите на Агенцията за социално подпомагане, се прави формално. Другата част пък искат тази оценка да носи- финансова подкрепа, асистенти и ползването на различни социални услуги. 

"Аз ще търся подкрепа в кабинета да  бъдат разписани конкретно в проектозакона параметрите на финансова подкрепа, защото това е важно. Да бъдат разписани работещи текстове за индивидуалната оценка. Това са ключовите неща, които този проектозакон трябва да предложи", обеща Петков.

До края на юли работната група трябва да представи нов Закон за хората с увреждания.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорите от сериала "София ден и нощ" Митко и Коки страдат за изминалите звездни актьорски мигове, разбра "България Днес". Двамата мъжаги бяха засечени в столично заведение, където разговаряха и си припомняха за добрите стари времена, когато славата ги връхлетя покрай играта им в хитовия сериал и не можеха да се отърват от луди фенки.

Ръководството на "Левски" има намерение да глоби нападателя Жерсон Кабрал. Прчината е глупавият червен картон, който футболистът си изкара при загубата с 0:1 от "Черно море". След нея "сините" се смъкнаха на трето място в класирането на Първа лига. Той остави отбора си с 10 човека в 68-ата минута. Това стана,

Жители на столичният квартал Св. Троица запретнаха ръкави и използваха едни от последните слънчеви дни за да облагородят градинката пред кооперацията си. За да я запазят от евентуални посегателства съкооператорите са сложили и кашпи пред новата декоративна