Майките на деца с увреждания бойкотират закона за хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6964521 www.24chasa.bg
СНИМКА: Румяна Тонeва

Протестиращите майки на децата с увреждания ще бойкотират работната група, която подготвя новия Закон за личната помощ. Според тях липсват конкретни промени, а и исканията им не били вписани в  документа.

"Днес като първа стъпка излизаме официално от тази работна група и няма да участваме в геноцида на хората с увреждания, и започваме с брутални протестни действия", каза Вера Иванова една от протестиращите майки на деца с увреждания. Те ще подготвят нови протести, като първият ще е на 30 юли под мотото " бягство от отговорност". Денят е избран, защото тогава е последният работен ден на депутатите преди да излят в отпуска.

"Притеснителното е, че за хората с увреждания абсолютно нищо няма да се промени. Проектът възпроизвежда на 70% сега действащият закон, като в  голяма част от текстовете ситуацията е влошена вместо да бъде подобрена. Аз като омбудсман не искам да ставам съучастник в тази имитация на реформа и в това заблуждаване на хората с увреждания, каза омбудсманът Мая Манолова, която също се включи в заседанието. Тя обясни, че с новия проект хората ще бъдат разкарвани в различни институции. Подкрепата за хората с увреждания се свежда до старите видове помощи- финансова помощ, помощни средства, социални услуги  и подкрепа за адаптиране на жилището.

"Съжалявам, че майките на децата с увреждания се оттеглят, но уважавам тяхната позиция. Те са носители на промяната и тяхното участие можеше да бъде катализатор на тази промяна. Вие разбирате, че министърът не може да тропне по масата и да каже:" това ще бъде". Моето участие бе, за да чуя различните позиции". Аз предпочитам да ги чуя и да дискутираме, а не да чета декларации", обясни социалният министър Бисер Петков на излизане от работната група. Той обясни, че от министерството разчитат в хода на работата отново да се включат  представителите на омбудсмана и останалите организации. Това, което се опитваме да направим- да се предвидят повече възможности за интеграция на хората с увреждания на пазара на труда, обясни Петков. Според него трябва по отчетливо да се запише отговорността на работодателите за назначаването на хората с увреждания.  

Основният спор е каква да бъде индивидуалната оценка на потребностите и кой да я прави, обясни Петков. Част от участниците са на мнение, че сегашната оценка, която се прави  от служителите на Агенцията за социално подпомагане, се прави формално. Другата част пък искат тази оценка да носи- финансова подкрепа, асистенти и ползването на различни социални услуги. 

"Аз ще търся подкрепа в кабинета да  бъдат разписани конкретно в проектозакона параметрите на финансова подкрепа, защото това е важно. Да бъдат разписани работещи текстове за индивидуалната оценка. Това са ключовите неща, които този проектозакон трябва да предложи", обеща Петков.

До края на юли работната група трябва да представи нов Закон за хората с увреждания.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд.

Една позабравена класика в спортните двойки "футболист-гимнастичка" се завръща. Юноша на "Левски" се оказа мъжът до капитанката на "златните момичета" от ансамбъла Симона Дянкова, научи "България Днес". Чаровната варненка е с халфа Никола Яначков. Двамата са заедно от няколко години. Запознали са се във Варна,

Десет години след разстрела на футболния бос Николай Попов-Мартеницата свидетел хвърля светлина върху екзекуцията му. Босът на "Локо" (Пловдив) е покосен от три куршума навръх 1 март 2005 г. Ченгетата работят по три версии за покушението - дългове, даден голям заем на известен подземен бос и наркотрафик или контрабанда.