Искат по-малки банкови гаранции от търговци на ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965387 www.24chasa.bg
Делян Добрев е сред вносителите на промените.

Да се намалят банковите гаранции на търговците на ток, предвиждат промени в енергийния закон, които се правят през промени в Закона за приватизацията. Това става 2 месеца след като бяха въведени тези банкови гаранции, които се искат от търговци и производители. Те трябва да обезпечават в размер на 150% от най-високата месечна стойност в една година парите, които дължат на фонда “Сигурност на енергийната система”, за таксата “Задължения към обществото”.

Сега се предлага тази гаранция да падне на 100%, и то не за месеца с най-големи продажби, а средноаритметично и не за 12 месеца, а за 3.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев обоснова промените с факта, че заради невъзможност да осигурят банкови гаранции търговци се отказват от дейност и това намалява конкуренцията. Освен това един търговец може цяла година да е продавал по 10 мегавата, но в един месец да е изтъргувал 100 мегавата ток и не е коректно да се взема това число.

Намалява се от 100 на 50% банковата гаранция, ако търговецът е коректен и в последните не 12, а 3 месеца. Той не дължи обезпечение, ако няма задължения към фонда и в същото време е внесъл авансово парите. Въвежда се и възможност търговците да доказват, че са коректни не само с плащания към фонда, но и към НЕК, който доскоро събираше таксата вместо фонда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.