Искат по-малки банкови гаранции от търговци на ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965387 www.24chasa.bg
Делян Добрев е сред вносителите на промените.

Да се намалят банковите гаранции на търговците на ток, предвиждат промени в енергийния закон, които се правят през промени в Закона за приватизацията. Това става 2 месеца след като бяха въведени тези банкови гаранции, които се искат от търговци и производители. Те трябва да обезпечават в размер на 150% от най-високата месечна стойност в една година парите, които дължат на фонда “Сигурност на енергийната система”, за таксата “Задължения към обществото”.

Сега се предлага тази гаранция да падне на 100%, и то не за месеца с най-големи продажби, а средноаритметично и не за 12 месеца, а за 3.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев обоснова промените с факта, че заради невъзможност да осигурят банкови гаранции търговци се отказват от дейност и това намалява конкуренцията. Освен това един търговец може цяла година да е продавал по 10 мегавата, но в един месец да е изтъргувал 100 мегавата ток и не е коректно да се взема това число.

Намалява се от 100 на 50% банковата гаранция, ако търговецът е коректен и в последните не 12, а 3 месеца. Той не дължи обезпечение, ако няма задължения към фонда и в същото време е внесъл авансово парите. Въвежда се и възможност търговците да доказват, че са коректни не само с плащания към фонда, но и към НЕК, който доскоро събираше таксата вместо фонда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са