Бизнесът бойкотира министъра за минималните осигуровки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6965396 www.24chasa.bg

При липса на преговори държавата ги определя административно

Работодателските организации отказват да участват за трета поредна година в договарянето с държавата и синдикатите на минималните осигурителни прагове за 2019 г. и настояват за отмяната на този механизъм. Става дума за сумите, под които не може да се правят месечните осигуровки за пенсия, здраве и безработица. Те бяха въведени през 2003 г. като мярка за борба със сивата икономика.

Когато преговори липсват, социалният министър решава дали да има административно повишение. Бойкотът на бизнеса миналата година принуди държавата административно да увеличи минималните прагове за 2018 г. с 3,9%.

Според работодателите определянето на минимален осигурителен доход по длъжности и браншове е остаряла практика, несъобразена с икономическото състояние на отделните сектори.

“Налице е и забавяне на обсъжданията между социалните партньори и държавата по този въпрос. Същевременно приетата през април правителствена средносрочна бюджетна прогноза предвижда нарастване през 2019 г. на минималната заплата и на компенсацията на един зает с 6,6% при двойно по-нисък ръст на производителността на труда от 3,2%”, пишат председателите на 4-те работодателски организации - Радосвет Радев (БСК), Васил Велев (АИКБ), Кирил Домусчиев (КРИБ) и Цветан Симеонов (БТПП).

Преди месец социалният министър Бисер Петков обясни, че е възможно да отпаднат минималните осигурителни доходи. Условието бе по-добро регламентирано колективно трудово договаряне на секторно ниво. Но в дискусиите за процентното съотношение на минималната заплата към средната възникнали въпроси коя минимална работна заплата да се разглежда - тази с клас прослужено време или без него.

От КНСБ пък предложиха да се договорят 4 начални минимални заплати. Първата за неквалифицирани производители, втората - квалифицирани, в 3-ата ще са техници и специалисти, а в последната - най-високо квалифицираните специалисти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,