Вечният протестър Николай Колев-Босия искал мавзолеят да е тоалетна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966943 www.24chasa.bg
Николай Колев-Босия е на легло от 16 юли.

Преди 30 г. отиде при гладуващия Петър Манолов, преди 3 г. атакува парламента с домати

Николай Колев-Босия, чиято гладна стачка вече гони 40 дни, винаги е бил странна птица в българската политическа орнитология. Животът му е изпълнен със скандали. Никой не можа да го опитоми и да го опръстени, като някой от изчезващите видове.

Ако проследим хрониките на българските протести и големи скандали по време на демокрацията, ще видим, че той почти винаги е един от участниците.

Николай Колев-Босия е роден в Стара Загора на 4 май 1951 г. Завършва руската гимназия и

започва да учи

руска филология,

но в четвърти курс се отказва по собствено желание. Работил е в кукления театър на родния си град, заварчик в строителството, дърводелец и какво ли още не.

Общественият кипеж в страната, борбената душа и откритото му противопоставяне срещу комунистическото управление отнемат от българското образование един може би добър учител по руски език.

Вместо това на политическата сцена се появява един журналист, поет и общественик , спечелил си прякора Босия, защото и зиме, и лете не носел чорапи.

Дисидент не е, защото не е бил член на БКП. Обявен е за неформал и няколко пъти лежи в Старозагорския и Софийския затвор заради вицове за Тодор Живков, изказвания против комунистическата власт и други обвинения.

В началото на януари 1989 г. друг неформал, поетът Петър Манолов, започва гладна стачка като протест срещу иззетите му насила книги от ДС. В началото на февруари старозагорският лекар д-р Константин Тренчев, също маркиран от властта като неформал, и Николай Колев-Босия отиват в Пловдив при него. Докторът поема лекарски грижи над гладуващия поет.

Тримата умуват как да засилят борбата си срещу комунистическата власт и така в разговорите се ражда идеята да създадат синдикат, който да е в противовес на казионния комунистически профсъюз БПС. За основа им служи моделът на полския “Солидарност”.

Заговорниците избират да правят синдикат, защото в законодателството на България тогава няма забрана за друг профсъюз. Явно комунистите не са предполагали, че някой ще дръзне да прави алтернатива на БПС. В конституцията има чл. 1 за ръководната роля на БКП, но забраната се отнася за други партии, а не за синдикати.

На 8 февруари 1989 г. в малката кухня на бащиния апартамент на д-р Константин Тренчев се събират няколко съзаклятници. Поводът е уж рожденият ден на доктора, но всъщност създават профсъюз “Подкрепа”.

Учредители са д-р Константин Тренчев, Кояна Иванова, Огнян Велчев, Петър Манолов, Николай Христов, Христо Генев, Димитър Бояджиев и Диана Бояджиева. Присъства и Николай Колев-Босия,

но не подписва

Учредителния

протокол,

за да не донесе лош имидж на организацията, тъй като е съден по някакво дело.

След 1989 г. Босия влиза конфликти с д-р Константин Тренчев и напуска “Подкрепа”. От юни 1990 до юли 1992 г. е председател на Независимото дружество за защита правата на човека.

Член е и на НКС на СДС, но на 6 май 1992 г. подава оставка, защото не получил отговора на въпроса как Филип Димитров е съставил правителството.

И май дотук свършват ръководните и политическите постове на Босия. Може би няма друг сравнително известен неформал като него, който по някакъв начин да не е “осребрил” участието си в “антикомунистическата съпротива”.

Приятелите и съратниците му от онова време определят Босия като краен индивидуалист и човек, който не може да работи в екип. Дръпнат, критикар по душа, който в дадени моменти може да изпадне в агресивно състояние. Но е с ярко чувство за хумор. Саможивец със собствена ценностна система за справедливост, трудно търпи чуждо мнение.

Неговият колега и приятел Пламен Даракчиев твърди, че властта никога не го е привличала. Дори да му предложат, нямало да поеме началнически пост.

Известен с нестандартните си виждания и своенравния си характер, Босия е автор на 4 книги и много публикации.

Баща е на

5 дъщери

През 1990 г. отправя официална покана до тогавашния кмет на София Стефан Нинов, че иска да вземе под аренда мавзолея на Георги Димитров и да го превърне в тоалетна.

И получава съвсем официален отговор: “Другарю Николай Колев Босев, за съжаление не можем да удовлетворим молбата ви за отдаване под аренда на Мавзолея на Георги Димитров и съответно превръщането му в градска тоалетна. Причината е, че все още не са налице съответните законодателни механизми. Подпис: Стефан Нинов.”

На 9 септември 1994 г. Босия организира спектакъл на открито “Шума табла шоу” на площад “Батенберг”.

Пламен Даракчиев разказва: “Насред площада боксов ринг с олимпийски размери. На ринга Босия. С гугла и манлихера, взети назаем от Сатиричния театър. До него радиоапарат от 40-те. Босия е в ролята на партизанин, който чака съобщението по радио “Христо Ботев”, че властта е взета, за да слезе от Балкана...”

Мнозина в държавата са ставали мишена на острия език на Босия. Той беше много активен в случая с убитата ямболска адвокатка Надежда Георгиева. Директно обвини главния прокурор Никола Филчев, че е бил агент на ДС и в други грехове, като вземането на подкуп от 1 млн. долара.

Босия лично участва и в протестите на хората, собственици на земи в Равда, Черноморец, Созопол и Поморие през април 2005 г. Беше арестуван от полицията и отстранен от блокадата на пътя Бургас-Слънчев бряг.

В края на май 2015 г. Босия се прочу с атаката си срещу парламента. Няколко дни той замеряше законодателния храм с домати и яйца. Заяви, че с тази канонода протестира срещу “мафията при издаване на шофьорски книжки”.

Сегашната гладна стачка, изглежда, е най-мащабното мероприятие на вечния протестър.

На пресконференцията на 16 юли той заяви, че ще продължи да гладува, докато не бъдат изпълнени двете му основни искания - оставка на транспортния министър Ивайло Московски и разпускане на парламента. После към тях добави и съставяне на програмен кабинет.

Преди Босия две исторически гладни стачки направи Едвин Сугарев, поет и бивш депутат от СДС. През 1993 г. той започна да гладува с искане за оставка на президента д-р Желев заради позицията му срещу СДС.

На 25 юни 2013 г. Сугарев написа гневно отворено писмо до тогавашния министър-председател Пламен Орешарски - “Вървете си с мир, г-н премиер”, и обяви безсрочна гладна стачка.

И двата безхлебни протеста не постигнаха целите си, а Едвин Сугарев оцеля.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-запалените рибари от София използваха ниските температури за леден риболов на езерото в

Красивата Калина най-вероятно е убита с техника от каратето, предполагат разследващите. Тялото на 25-годишното момиче бе открито в столичния кв. "Банишора" в сряда вечерта, а заподозрян за бруталното престъпление е приятелят на Кали, 23-годишният Васил Василев. Преди време той тренирал киокушин и дори се похвалил с тапия във фейсбук,

Руска легенда води нашите, 15 национални отбора кръстосват кукички Легендарният руснак Виктор Кисельов ще води подготовката на националния отбор на България за световното първенство по риболов на лед. Мондиалът ще се проведе на 26 и 27 януари у нас. Домакин е град Батак, а състезателите ще ловят на язовир "Широка поляна".