Горанов с мандат от кабинета за банковия съюз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966979 www.24chasa.bg
Владислав Горанов

Кабинетът ще гласува днес мандат на финансовия министър Владислав Горанов да подаде искане за членство в банковия съюз. След това искането ще бъде подадено в Европейската централна банка и ЕК.

Членството ни в банковия съюз бе поставено в последния момент от Брюксел като условие за влизане в чакалнята пред еврозоната- ЕРМ-2. В писмото за намерения, което бе одобрено от Брюксел, България пое 5 ангажимента и се ангажира с изпълнението им, както и с наблюдението над работата по тях от ЕК и ЕЦБ.

Най-дълго във времето се очертава изпълнението на обещанието банковият, застрахователният и пенсионният сектор да минат нови стрес тестове, този път под контрола на ЕЦБ.

Според източници на “24 часа” имало известни различия в позициите на финансовото министерство и на БНБ по въпроса за т.нар. тясно сътрудничество.

Опциите за членство в банковия съюз са две - или да изчакаме приемането ни в чакалнята и да влезем като пълноправен член на банковия съюз, или да приемем частично членство в съюза, преди да сме част от еврозоната. В две свои публични изяви управителят на БНБ Димитър Радев и подуправителят Калин Христов изразиха резерви към “тясното сътрудничество”. Една от тях е, че така се задължаваме да изпълняваме всички решения на Европейската централна банка, но не участваме с право на глас при взимането им. А в същото време няма да имаме достъп до ликвидна подкрепа от ЕЦБ.

Едновременно с молбата за банковия съюз започва изпълнението на останалите ангажименти, поети от нас, като предусловия за членство в чакалнята. Самото искане за влизане в преддверието за еврото най-вероятно ще се внесе към средата на следващата година, така че около август 2019 г. България може да получи одобрение и на двете си искания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,

Футболистите на "Спартак" (Плевен) най-вероятно няма да пътуват за предстоящия мач с Кариана (Ерден) в събота. Това съобщи регионалният сайт Plevenutre.bg. Причината е до болка позната - неизплатени заплата и напрежение в отбора. Мачът е по програма в 14,30 ч в събота, но няма яснота дали изобщо ще се състои

Освежаваща разходка в парка направи бившият министър Николай Василев, видя "България Днес". Политикът използва последните слънчеви лъчи, за да се раздвижи по парковите алеи в столицата. И докато около него имаше хора с анцузи, Василев беше с официален костюм и