Горанов с мандат от кабинета за банковия съюз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6966979 www.24chasa.bg
Владислав Горанов

Кабинетът ще гласува днес мандат на финансовия министър Владислав Горанов да подаде искане за членство в банковия съюз. След това искането ще бъде подадено в Европейската централна банка и ЕК.

Членството ни в банковия съюз бе поставено в последния момент от Брюксел като условие за влизане в чакалнята пред еврозоната- ЕРМ-2. В писмото за намерения, което бе одобрено от Брюксел, България пое 5 ангажимента и се ангажира с изпълнението им, както и с наблюдението над работата по тях от ЕК и ЕЦБ.

Най-дълго във времето се очертава изпълнението на обещанието банковият, застрахователният и пенсионният сектор да минат нови стрес тестове, този път под контрола на ЕЦБ.

Според източници на “24 часа” имало известни различия в позициите на финансовото министерство и на БНБ по въпроса за т.нар. тясно сътрудничество.

Опциите за членство в банковия съюз са две - или да изчакаме приемането ни в чакалнята и да влезем като пълноправен член на банковия съюз, или да приемем частично членство в съюза, преди да сме част от еврозоната. В две свои публични изяви управителят на БНБ Димитър Радев и подуправителят Калин Христов изразиха резерви към “тясното сътрудничество”. Една от тях е, че така се задължаваме да изпълняваме всички решения на Европейската централна банка, но не участваме с право на глас при взимането им. А в същото време няма да имаме достъп до ликвидна подкрепа от ЕЦБ.

Едновременно с молбата за банковия съюз започва изпълнението на останалите ангажименти, поети от нас, като предусловия за членство в чакалнята. Самото искане за влизане в преддверието за еврото най-вероятно ще се внесе към средата на следващата година, така че около август 2019 г. България може да получи одобрение и на двете си искания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.